İşten istifa edersem işsizlik maaşı alabilir miyim?



İstifa eden işçi işsizlik maaşı alabilir mi,İstifa ettim işsizlik maaşı alabilir miyim? İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli şartlardan bir tanesi de kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olmaktır. 4447 sayılı yasanın 47. Maddesinde İşsizlik sigortası: Bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigorta… olarak tanımlanmıştır.

İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için; 120 günü kesintisiz olmak üzere, son üç yıl içerisinde asgari 600 gün süre prim ödemiş olup ta kendi istek ve iradeleri dışında işsiz kalmak ve aşağıda sayılan hallerden birisine dayalı olarak hizmet akdi sonlanmış olmak gerekmektedir.

a) İhbar önellerine uygun olarak hizmet akdi işveren tarafından sona erdirilmiş olmak,

b) Hizmet akdinin, süresi belli olsun veya olmasın sürenin bitiminden önce veya bildirim önelini sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile iin durmasını gerektirecek zorlayıcı nedenler sebebiyle sigortalı tarafından feshedilmiş olması,

c) Hizmet akdinin, süresi belli olsun veya olmasın süresinin bitiminden önce veya bildirim önelini beklemeksizin sağlık ssebepleri ve ya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından feshedilmiş olması,

d) Hizmet akdinin belirli süreli olması halinde, bu sürenin bitimi nedeniyle işsiz kalmak, 854 sayılı Deniz İş Kanununun 7. maddesinin (II) numaralı bendinde belirtilen hizmet akdinin belirli bir sefer için yapılmış olması nedeniyle sefer sonunda işsiz kalmak,

e) İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak, 854 sayılı Deniz İş Kanununun 14 üncü maddesinin (IV) numaralı bendindeki nedenlerle işsiz kalmak,

f) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21 inci maddesi kapsamında işsiz kalmak,

g) Yukarıdaki bentlerde belirtilen iş kanunları kapsamına girmeyen sigortalılardan hizmet akitleri, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında yapılmış olan toplu iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmesi bulunmayan hallerde Borçlar Kanunu hükümleri doğrultusunda (a), (b), (c), (d) ve (e) bentlerindeki hükümlere paralel olarak sona ermiş olmak.

Ancak, işsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için hizmet akdinin başvuru sırasında grev, lokavt veya kanundan doğan ödevler nedeniyle askıya alınmamış olması gerekmektedir.

Bu şartları sağlamış olanların, Kuruma süresi içinde şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri gerkmektedir.

İşveren, yukarıda sayılan hallerden birisine dayalı olarak hizmet akdi sona ermiş olan sigortalılar hakkında; örneği Kurumca hazırlanacak üç nüsha işten ayrılma bildirgesi düzenleyip, 15 gün içinde bir nüshasını Kuruma göndermek, bir nüshasını sigortalı işsize vermek ve bir nüshasını da işyerinde saklamakla yükümlüdür. Kurumca bu Kanuna göre yapılacak işlemlere ilişkin elektronik ortamda bilgi ve belge istenebilir veya bilgi ve belge verilebilir.

En garantisi İşten ayrıldıktan sonra, 30 gün içinde çıkış belgelerinizle en yakın İŞKUR’a başvurmak olacaktır. Eğer bu süreyi geçirirseniz geçen zaman kadar alacağınız maaşın süresi de azalacaktır.

İşsizlik maaşının nasıl hesaplanacağı hususuna da mek gerekirse; İşsizlik maaşı son 4 ayda (120 gün) alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40′ıdır Bu miktardan damga vergisi kesilmektedir.

Yasa gereğince, işsilik maaşı asgari ücretiin %80’nini geçemez.

İşsizlik maaşının alınacağı süreyi ödenen prim gün saısı belirlemektedir.



Son olarak İşsizlik maaşı alırken, çalışmanın mümkün olmadığı, aksinin tespiti halinde işsizlik maaşınızın kesileceğini ve o ana kadar aldığınız maaşın sizden faiziyle geri tahsil edileceği hususunu hatırlatalım.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor