Özel sektörde çalışanların yüzde 90'ı kıdem tazminatı alamıyor



HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Arslan: Tespitlerimize göre özel sektörde çalışanların yüzde 90'a yakını ne yazık ki kıdem tazminatını alamıyor. Bu gerçekten büyük bir sorun.

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, özel sektörde çalışanların yüzde 90'a yakınının kıdem tazminatı alamadığını belirterek, "Kıdem tazminatına ulaşmada mevzuatın birçok eksiği var. Var olan olumlu yönleri korunarak yeni bir model üzerinde çalışmamız gerekiyor." dedi.

Kıdem tazminatı çalışmaları ve istihdam seferberliğiyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Arslan, kıdem tazminatı konusunda henüz hükümetin yaptığı çalışmalarla ilgili kendilerine bir taslak gelmediğini söyledi.

Konuyla ilgili farklı spekülasyonların yapıldığını ifade eden Arslan, "Önümüze müzakere edeceğimiz, tartışacağımız, görüş bildireceğimiz bir taslak gelmedi. Bu taslağı görmeden, kıdem tazminatı konusunda hükümetin nasıl bir yol izleyeceği, nasıl bir taslakla önümüze geleceği konusunda yorum yapmak doğru değil." diye konuştu.

"KAZANILMIŞ HAKLARIN DA KORUNACAĞI BİR MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI"

Kıdem tazminatı mevzuatının pek çok yönüyle çalışanlarının taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"Kıdem tazminatına ulaşmada mevzuatın birçok eksiği var. Eksiklikler göz önüne alınarak ama kazanılmış hakların da korunacağı bir model üzerinde çalışmayı hep önerdik. Var olan olumlu yönleri korunarak, yeni bir model üzerinde çalışmamız gerekiyor. Bir yıl sürekli çalışmayan işçinin kıdem tazminatı alamadığını biliyoruz. Yıllarca hizmet ettiği işletmesinden istifa ettiği zaman kıdem tazminatını alamadığını biliyoruz. Kıdem tazminatı vermemek için aynı iş yerinde çalışmasına rağmen farklı iş yerlerinde gösterilerek kıdem tazminatı verilmeyen milyonlar var.

Tespitlerimize göre özel sektörde çalışanların yüzde 90'a yakını ne yazık ki kıdem tazminatını alamıyor. Bu gerçekten büyük bir sorun. Kamuda kıdem tazminatına ulaşmada ciddi bir sorun olmamakla beraber özel sektörde çalışanların kıdem tazminatı alabileceği bir modele, bir uygulamaya ihtiyaç var. İnşallah taslak önümüze geldiğinde bu konuda daha ayrıntılı yorum yapma imkanımız olacak."

Türkiye'nin istihdam seferberliğinde büyük başarıya imza attığını, 4 ay içerisinde 1 milyon 100 bin yeni istihdam hedefine ulaşıldığını anlatan Arslan, ancak bunun sürdürülebilir olması gerektiğine işaret etti.

"YATIRIMLA BERABER YENİ İSTİHDAM OLUŞUYOR"

Bu konuda hükümetin işverenlere büyük imkanlar sağladığına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Bu geçiş döneminden sonra 2018'de istihdamı yatırımlarla arttırmak gerekir. Sürdürülebilir, gelecekte ekonomimizi sağlam temeller üzerine oturtacak en önemli çözüm yatırımlardır. Yatırımla beraber yeni istihdam oluşuyor. Şu anda yapılan, var olan istihdama ilavedir. Bu belli bir noktaya kadar gider. Ondan sonra tıkanabiliriz. Onun için hükümetimizin ve ülkemizin hedefi yeni yatırımlarla istihdamı arttırmak olmalı. Bunun için de yatırımı teşvik etmek lazım."

Arslan, 23 ilde başlatılan cazibe merkezlerine çok ciddi talep olduğuna işaret ederek, daha fazla kredilerle müteşebbislerin yatırım yaparak istihdama katkı sunmalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

İşsizlikte hükümetin 2023 hedefinin yüzde 5 olduğunu anımsatan Arslan, "Bugün bunun 2 katı düzeyindeyiz. Türkiye zor bir süreçten geçti. Hain darbe girişiminin ortaya çıkardığı sorunlar hala tam olarak giderilmiş değil. Bunun getirdiği zorluklar var. Dünya ekonomisindeki gelişmeler, finans krizinin hala sona ermemiş olması bizim gibi kırılgan ekonomileri daha çok etkiliyor. Bundan sıyrılmanın yolu sağlam, güçlü bir ekonomik altyapıyı kurmak, yatırımları daha çok teşvik etmek, istikrarlı bir yönetim biçimiyle güçlendirmektir." dedi.

İŞSİZLİK SİGORTA FONU

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmanın kolaylaştırılması gerektiğini de vurgulayan Arslan, "Kaynağı işçiler ve işverenler olan bu fonu özellikle işverenleri sürekli teşvik etmekte kullanırsak, çalışarak pirim ödeyen insanları işsiz kaldığı zaman yalnız bırakırsak sisteme aykırı bir durum söz konusu olur. İşsizliğin önlenmesinde fondan faydalanmaya eyvallah ama prim ödeyenlerin işsiz kalmaları durumunda insanca yaşayabilecekleri işsizlik sigortası miktarının da belirlenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor