Zorla izne çıkarılan çalışanın hakları nelerdir?



Ücretsiz izin, işçinin çalışmadığı ve ücrete hak kazanmadığı bir dönem olup İş Kanununun öngördüğü bir izin türüdür. Ücretsiz izinde geçen sürelerde işçi, adından da anlaşıldığı üzere ücrete hak kazamayacağı gibi,Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 21/03/2012 tarihli, 2010/1982 Eesas,2012/9363 Karar sayılı kararında da belirtildiği üzere,ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından da dikkate alınmaz.

Peki işveren tarafından zorla ücretsiz izne gönderilen işçi ne olacaktır?

İş sözleşmesinde, işçinin zorla ücretsiz izne çıkarılması esaslı bir değişikliktir.Ve esaslı değişiklikler ancak İŞÇİNİN YAZILI RIZASI ile gerçekleşmektedir. Ancak, İşçi her hangi bir onay vermeden / imza atmadan ücretsiz izne yollanmışsa bu durumda işçi İş Kanununun 24 üncü maddesinin 2/f bendine dayanarak iş sözleşmesini tek taraflı ve haklı nedenle feshedebilir.

İşverenlerin, işçiyi isteği dışında ücretsiz izne göndermesinin iki sonucu doğacaktır;Ya işçi işverenin bu isteğini kabul ederek ücretsiz izin kullanacak ve bu sürenin bitmesi halinde tekrar işyerinde çalışmaya devam edecektir.
Ya da, işçi ücretsiz izne çıkmayı kabul etmeyecek ve bir ihtarname yazarak "işverence sözlü beyan edilen ücretsiz izin teklifini kabul etmiyorum, ücretsiz izin uygulandığı takdirde yapılan uygulamanın iş sözleşmesinin feshi olarak kabul edileceğini ve kıdem, ihbar tazminatı ve diğer işçi alacaklarını tarafıma ödenmesini ihtar ederim" şeklinde beyan ederek bu ihtarı da Noter tarafından işverene tebliğ ettirmesi gereklidir. İşveren, işçinin yazılı ihtarnamesinin tebliğine rağmen işçiyi, ücretsiz izine çıkarmış ise işçi işyerini terkederek hakkını iş mahkemelerinde aramalıdır. İşçinin rıza göstermemesine rağmen işveren tarafından uygulanan ücretsiz izin durumu Yargıtay'ın 02/12/2015 tarihli,2014/22908 Esas ve 2015/34195 Karar sayılı kararlarında işveren tarafından yapılan fesih olarak kabul edilmektedir. Bu durumda işçi, feshe bağlı tazminatlarını hak etmiş olur. Ayrıca iş güvencesi uyarınca işverene, işe iade davası da açabilir.

Ancak burada şu hususu da hatırlatmak da yarar var. Zorla ücretsiz izne çıkarma diye ifade etmeye çalıştığımız durumla ilgili olarak, Yargıtay uygulamasında bir takım hallerin varlığı halinde, ki bunlar, 'işletmesel zorunluluk ve son çare olarak işverence uygulanan fesh'in geçerli fesih niteliği taşıyacağı açıkça belirtilmiştir.Örneğin, 2015/29258 esas, 2015/30748 Karar sayılı kararında,'.... diğer işletmelerde işe devam edebilme hakkı sunulduğu, davacının kabul etmediği, valilik ile sözleşmenin yenilenmesi ve davacının çalıştığı bölümün yeniden faaliyete geçmesi ihtimaline binaen ücretsiz izin teklifinin de işverence işçilere teklif edildiği, davacının bu teklifi de kabul etmediği... bu durumda davalının iş sözleşmesini işletmesel zorunlulukla ve son çare olarak feshettiği feshin geçerli olduğu..'na hükmedilmiştir.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor