Taşeron işçisinin kadroya girmesi için gereken şartlar neler?



Yeni düzenlemede kimler kadroya geçecek? Taşeronda çalışan işçilerin kamuya alınmalarında en son tarih 4 Aralık 2017 olarak belirlendi. İşte tüm merak edilenler...

Hükümetten gelen son dakika açıklamalarının ardından taşeron içilerin heyecanlı bekleyişi sürüyor. Yapılan açıklamalara göre yüzbinlerce taşeron işçi kadroya geçirilecek. Peki taşeron işçisinin kadroya girmesi için gereken şartlar neler? Yapılan açıklamalar ile farklı sorular da gündeme geliyor. Taşeron düzenlemesinin Meclis’e gelse bile Ocak 2018 kalacağı belirtiliyor. TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 2018 bütçe görüşmelerinden sonra gündeme geleceği belirtilen düzenlemenin yılbaşından sonraya kaydığı ifade edildi. İşte taşerona kadroda son durum…

TAŞERONDA HERKES KADROYA ALINACAK MI?

Taşeronda çalışan işçilerin kamuya alınmalarında en son tarih 4 Aralık olarak belirlendi. 4 Aralık, Başbakan Binali Yıldırım'ın Kore'ye giderken havaalanında taşeron müjdesini verdiği tarih. Ertesi gün, yani 5 Aralık'ta da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Meclis'teki AKP grubunda ayrıntıları açıklamıştı. Bu açıklamalardan sonra taşeron şirketinde işe girip kolay yoldan kamuya geçişi önlemek amacıyla yasanın yürürlük tarihine “yayımlandığı gün” yerine “4 Aralık” tarihi yazılacak. Dolayısıyla en son 4 Aralık'ta SGK kayıtlarında taşeron işçi görünen herkes kamuda kadroya alınacak.

İSTİSNASI DA VAR

Milat konusunda bazı istisnalar da uygulanacak. Başta şehir hastaneleri olmak üzere kamudan özele geçişlerle ilgili özel durumlar istisna kapsamına alınacak. Örneğin Yozgat Şehir hastanesinde çalışan taşeron işçilerde 4 Aralık şartı aranmayacak. Daha önce kamu hastanelerinde taşeron işçi olarak çalışanlar, Yozgat şehir hastenesi kurulup özel sektöre devredilince, toplu olarak şirketin taşeron elemanları olmuşlardı. Ancak 4 Aralık tarihinde kamunun taşeron işçisi görünmedikleri halde bu işçiler de kamuda çalışıyor sayılarak kamu işçisi yapılacak. Bu şekilde 30 bin taşeron işçisi olduğu belirlendi.

SGK KAYITLARI ESAS ALINACAK

Taşerona kadro çalışmasının başlaması üzerine çalışan taşeron işçilerin işten atılıp yerlerine torpilli işçilerin işe alındıkları eleştirileri de yapılmıştı. Bu sorunların önlenmesi için SGK kayıtlarının esas alınması benimsendi. SGK kayıtlarında bu şekilde işten çıkarılıp yerlerine yenilerinin alındığına ilişkin durumlara rastlanması halinde başvuru üzerine haksız bir sebeple mağdur edilenlerin de kadroya alınması sağlanabilecek. Ancak 4 Aralık öncesinde yoğun işe girişlerin olup olmadığı henüz bilinmiyor.

65 YAŞ SINIRI KALKTINormalde kamuda 65 yaşın üstünde kimse çalıştırılmıyor. Taşeron işçiler için de düzenlemeye böyle bir yasak konulmuştu. Ancak, gelen talepler üzerine 65 yaş sınırı, henüz emekli olmamış taşeron işçiler için kaldırıldı. Buna göre, emekliliğini henüz hak etmemiş, yeterli sigorta prim gününe ulaşamamış taşeron işçileri emeklililiğini hak edene kadar kamu işçisi olarak çalışmaya devam edebilecekler.

“BİR İKİ GÜN İÇİNDE…”

Sarıeroğlu, “Çok yakın zamanda, bir iki gün içerisinde bütün detayları herkes, tüm kamuoyu öğrenmiş olacak. Şu anda 100 bin kişi kamuda işçi olarak çalışıyor. Biz ilk verdiğimiz rakamla 450 bin kişiyi amasız, fakatsız kadroya alacağız dedik. 4,5 katına kadar, mevcuttaki çalışanları, taşeron kardeşimizi kadroya alıyoruz. Belediyelerimizdeki 400 bin kardeşlerimizi, belediye iştiraklerini gayet de iyi şartlarda istihdamlarını sağlayacağız. Geçici mevsimlik işçilerimizin çalışma süreleri beş ay yirmi dokuz gündü, gelen talep doğrultusunda onu da dört ay kadar daha uzattık. 4/C’li çalışan kardeşlerimize de benim kamu görevlileri toplu sözleşme sürecinde sözüm vardı. Allah’a çok şükür onu da gerçekleştirdik ve 4/C’deki kardeşlerimizin de 4/B’ye geçişlerini sağlayacağız. Şu anda 900 bin emekçimiz yapacağımız çalışmaların kapsamında” şeklinde konuştu.

TAŞERON İŞÇİLER HANGİ STATÜYE GEÇECEK?

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, canlı yayınında soruları yanıtladı.4 kademede sınıflandırabiliriz yaptığımız çalışmaları. Tam kadro alan kardeşlerimiz 450 bin kişilik, merkezi yönetim kapsamında genel bütçe ile düzenlediğimiz kamu kuruluşlarında çalışanlar. Denetleyici kurumlar var burada. Özel bütçeli meclis gibi kuruluşlar söz konusu. İş Kur gibi SGK gibi burada çalışan 450 bin kardeşimiz amasız fakatsız şartsız direkt 657 sayılı devlet memuru kanunu olan 4/D statüsü ile olacaklar. Daha önce de kadro verildiği zaman işçi şeklindeydi. Mevzuatı bilmemeye tartışmalar gerçekleşmişti. Hali hazırda işçi olarak çalışıyorlar. Farklı alanlarda çalışanlar olduğu için bizim bakış açımız işçi olaraktı. Daha önce hazırladığımız bir çalışma vardı.

450 BİN KİŞİ KADROYA ALINACAK

Çok fazla taşerona verilmiş olan iş var kimseyi kırmadan dışında tutmadan en iyi model bu olduğu için bu şekilde sonuca ulaştık.
450 bin kişiyi tam kadrolu olarak almış olacağız. Çok büyük bir rakam bu. Ben bazı rakamları da vermek istiyorum. Hali hazırda bu direkt kadroya aldığımız kardeşlerimizle ilgili olarak işçi 4/D sayısı 109 bin kişi. 109 bin işçimiz var kamuda biz 450 bin kişiyi kadroya alıyoruz. Yaptığımız işin büyüklüğünü anlatmak açısından bu rakamı vermeliyim.

Bu anlamda ben gerçekten hayırlı olmasını diliyorum. İkinci aşamada belediyelerde ve il özel idarelerde çalışan kardeşlerimizin durumu var. Buradaki kardeşleri belediye iktisadi teşekküllere alıyoruz. İl özel idarelerinde de böyle olacak.

Yeni düzenlemeye göre bakanlıklar, genel müdürlükler, üst kurullar ve üniversitelerde çalışan ve önemli bir bölümü memurun işini yapan 450 bin taşeron işçisi ‘kamu işçisi' ismiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4/D statüsünde devlet kadrosuna alınacak. Bunların dışında kalan belediyeler ile il özel idarelerinde çalışan yaklaşık 400 bin taşeron işçisine ise belediyelerin iktisadi teşebbüslerinde (BİT) kadro verilecek. Dolayısıyla bu işçiler 657 sayılı yasanın dışında bırakıldı, daha düşük bir güvence ile çalışacaklar.

TAŞERON BAŞKA BAHARA MI KALIYOR?

Korkusuz'dan Hakkı Alakavuoğlu'nun haberine göre, taşeron işçilerin kadroya alınnmasına ilişkin çalışmalar sürüyor. Sayıları milyona yaklaşan taşeron işçi kadroya alınacakları düzenlemeleri bekliyor. Taşeron düzenlemesi üzerine yapılan çalışmaların henüz tamamlanmadığı kaydedildi. TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 2018 bütçe görüşmelerinden sonra gündeme geleceği belirtilen düzenlemenin yılbaşından sonraya kaydığı ifade edildi.Taşeron düzenlemesinin Meclis'e gelse bile Ocak 2018' kalacağı belirtildi. Bütçe görüşmelerinin biteceği 22 Aralık'tan sonra, Meclis'in 15 gün tatile gireceği, taşeron düzenlemesinin de ocak ayının ikinci haftasında gündeme alınacağı kaydedildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen toplu çaılış töreninde bir vatandaşın “Taşeron ne olacak Saıyn Cumhurbaşkanım” diye bağırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işte taşeron olmaz. Ama taşeron işi inşallah bu hafta içinde bitiyor cevabını vermişti.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor