İŞKUR engellilerin ayağına gidecek

Güncelleme : 25.02.2011 12:02 Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Kemaleddin Metin, gelecek günlerde başlatacakları ''Mobil Ofis'' uygulaması ile evinden çıkamayan engelli vatandaşların evine giderek iş danışmanlığı hizmeti vereceklerini belirterek, ''İŞKUR artık 2011 yılında engelliye dokunacak. İşsiz engelli bırakmamayı hedefliyoruz. Danışmanı olmayan, görüşme yapılmamış, bir eğitime yönlendirilmemiş engelli kalmayacak'' dedi.

Metin, Türkiye'de engelli istihdamına yeterli önemin verilmediğini, kurum ve kuruluşların engelli istihdamı konusunda yetersiz kaldığını kaydetti.

İŞKUR'un engellileri işe yerleştirme rakamlarının henüz istenilen seviyelerde olmadığını ifade eden Metin, engellilere verecekleri iş danışmanlığı hizmetiyle bu rakamı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Engelli istihdamında, toplumsal farkındalık ve bilincin önemli olduğunu belirten Metin, ''Kurumlara 'neden engelli birey çalıştırmıyorsunuz?' dediğimizde, 'bunu hiç düşünmedik' yanıtını alıyoruz. Toplumsal bilinç ve farkındalığı yaratabilirsek engellilerle ilgili bir sorunun kalacağını düşünmüyoruz'' dedi.

İŞKUR'un dezavantajlı gruplar için artık özel çalışmalar yürüteceğini dile getiren Metin, şöyle devam etti:
''Başlatacağımız 'Mobil Ofis' uygulaması ile evinden çıkamayan engelli vatandaşlarımızın evine giderek iş danışmanlığı hizmeti vereceğiz. İŞKUR artık 2011 yılında engelliye dokunacak. Bunu taahhüt ediyoruz. İşsiz engelli bırakmamayı hedefliyoruz. Danışmanı olmayan, görüşme yapılmamış, bir eğitime yönlendirilmemiş engelli kalmayacak. Bu konuda çok ciddi ilerlemeler sağlayacağımıza söz veriyoruz. Ve bunların istihdamı açısından da maksimum derecede çaba sarf edeceğiz.''

Çalışmak isteyen engellilerin İŞKUR'a başvuruda bulunması durumunda istihdama katılmasını sağlayacaklarını ifade eden Metin, ''Altyapı çalışmaları tamamlandı. Gelebilenler kurumda iş danışmanlığı hizmeti alacak, gelemeyenlere biz gideceğiz'' dedi. Engellilerin evlerine yapacakları ziyaretlerle onların aile yapısını, ekonomik ve psikolojik durumlarını testten geçireceklerini belirten Metin, çıkan sonuçlara göre engelli vatandaşın hangi eğitimden geçmesi gerektiğine ve hangi alanlarda istihdam edilebileceğine karar vereceklerini dile getirdi.

Evden çıkamayan engellilerin böylece taşıdıkları özelliklerle çeşitli işlere yönlendirilebileceğini kaydeden Metin, doğru istihdamla engellilerin, normal sağlık yapısındaki insanlardan daha iyi hizmet verebileceğini söyledi.

Kişileri engelli, kadın, genç, tecrübesiz diye ayırmanın doğru olmadığını vurgulayan Metin, Avrupa standartlarının bile üzerinde bazı düzenlemeleri hayata geçirmek için çalıştıklarını kaydetti.

-''İŞ DANIŞMANLIĞI MESLEK OLACAK''-

İŞKUR'un, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisi olan işsizlikle mücadele için ''iş danışmanlığı projesini'' hayata geçirdiğini, bununla işsizlikle daha etkin mücadelenin amaçladığını anlatan Metin, iş danışmanlarının, işsiz kişilerin özelliklerini ortaya çıkararak hangi alanda başarılı olabileceklerini ortaya çıkaracaklarını söyledi.

''İş Danışmanı Elemanı Yetiştirme Kurs Programı'' adı altında 159 saatlik bir eğitim modülü taslağı hazırladıklarını, bunun, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayının ardından yürürlüğe gireceğini kaydeden Metin, eğitimi tamamlayan kişilere ''iş danışmanlığı sertifikası'' verileceğini bildirdi.

Kurum olarak sadece mavi yakalılara değil, beyaz yakalılara da hizmet etmeye başlayacaklarını belirten Metin, iş danışmanlığı ile beyaz yakalıları da kuruma çekmeyi planladıklarını ifade etti. Beyaz yakalıları, ''iş danışmanlığı'' eğitiminden geçireceklerini, eğitimin ardından yapılacak sınavda başarılı olanlara sertifika vereceklerini anlatan Metin, bu sertifikayı alanların kamu ya da özel sektörde çalışmak için avantaj elde edeceğini söyledi.

İş danışmanlığı olacaklarda, üniversitelerin iktisat, maliye, çalışma ekonomisi, sosyoloji, psikoloji, rehberlik ve danışmanlık gibi alanlardan mezun olma özelliğinin aranacağını belirten Metin,''Beyaz yakalılar iş danışmanı olacak, mavi ve beyaz yakalı işsizlere iş bulacak'' dedi.

İş danışmanlarının meslek standartlarının belirlenmesi için Personel Yöneticileri Derneği ve Merkezi Yeterlilik Kurumuyla birlikte çalışma yaptıklarını kaydeden Metin, mesleğin standartlarının da bir aya kadar tamamlanmış olacağını söyledi.

İş danışmanlığını, ''uzun süreli işsizler'', ''15-24 arası genç erkekler'', ''kadınlar'' ve ''engelliler'' olmak üzere 4 ana çatı altında toplayacaklarını belirten Metin, böylece kuruma kayıtlı işsizlere bire bir hizmet vereceklerini söyledi.

İŞKUR bünyesinde 330 iş danışmanı olduğunu, bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini dile getiren Metin, iş danışmanlarıyla işe yerleştirmede çok ciddi bir artış sağlanacağını kaydetti.

Türkiye'de istihdam sürelerinin kısa olduğuna dikkati çeken Metin, ''Türkiye'de işsizliğin birkaç tane sebebi var; bazı işverenler daha nitelikli kişileri daha düşük ücretle çalıştırmak istiyor, işsizler iş beğenmiyor yada işsizler ekonomik koşulları daha yüksek şartlarda ücret istiyorlar. Bu daha dengeli bir yapıya geldiği zaman ciddi bir ilerleme sağlayacağız'' dedi.

-''İŞSİZLER VARLIK SEBEBİMİZ''-

''Beyaz Yaka'' projesiyle nitelikli işsizleri İŞKUR'a çekmek istediklerini belirten Metin, ''Kendisi gazeteden, dergiden telefonla iş aramayacak. Yani nitelikli kişi bize gelecek biz onu süratle iş piyasasına kanalize edeceğiz. Niteliklilere de ayrı bir hizmet sunmayı düşünüyoruz'' dedi.

Beyaz ve mavi yakalılara hizmet verecek olan iş danışmanlarının piyasayı ve alanları çok iyi bileceğini, ona göre yönlendirme yapacağını ifade eden Metin, ''Böylece sektör olarak bizde uzmanlaşmış olacağız ve daha iyi hizmet sunacağız. Mavi yaka ve beyaz yakalıların tümüne birinci sınıf hizmet vereceğiz. Bizim için en değerli insan kuruma kayıtlı işsiz. Neden? Çünkü varlık sebebimiz onlar'' diye konuştu.
''Nitelikli Bilişim Elemanları Projesini'' başlattıklarını ve beyaz yakalılara uluslararası geçerliliği olan bir sertifika vereceklerini dile getiren Metin, bu sertifikaya sahip olanların uluslararası bilişim firmalarından çalışabileceğini söyledi.

Projenin Kayseri, Denizli ve Adana'da uygulandığını, Ankara'da ise hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve yakın zamanda başlatılacağını belirten Metin, ''Bu projeyle kişiler en az yüzde 20 istihdam garantili kurslardan geçiriliyorlar. Yani bu kursiyerlerin en az yüzde yirmisi eğitim aldıkları alanda işe yerleştirilecek ve aldıkları sertifika tüm dünyada geçerli olacak. Şu an yaklaşık bin kişi bu eğitimden geçiyor'' dedi.

Kuruma kayıtlı işsiz sayısını artırmayı, toplam işsiz sayısını düşürmeyi amaçladıklarını dile getiren Metin, bazı alanlarda açık iş pozisyonlarının olduğunu, verilecek eğitimlerle buralarda da istihdam sağlanabileceğini kaydetti.

Gelecek dönemde işverenlerle ciddi temas sağlayacaklarını ve ''kurum olarak en nitelikli kişiyi verebileceklerini'' işverene ifade edeceklerini belirten Metin, girişimcilik eğitimlerinin de giderek arttığını söyledi. Metin, 2011 yılında hedeflerinin toplam 400 bin kişiyi eğitimden geçirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Konular