İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri artıyor mu?



Yeni yılla birlikte iş güvenliği alanında yeni bir dönem başlayacak. Kademeli olarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda başta iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri olmak üzere bir dizi yenilik hayata geçirilecek.

Kanuna bağlı olarak iş güvenliği uzmanlarının görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen yönetmelik hükümlerince uzmanların işletmelere verdiği hizmet süreleri 2,5 kat artacak. Yeni durum bu alanda daha fazla iş güvenliği uzmanı istihdamını gerektirecek.

İş Güvenliği Uzmanı Ömer Faruk Temiztürk, yeni dönemde işverenlerin iş güvenliği uzmanına daha bağımlı hale geleceğini belirterek, işverenlerin iş güvenliğine daha fazla önem vermek zorunda olacağını söyledi. "Şöyle veya böyle, bir şekilde bir uzman ile anlaşacak. İşletmesinde makine korumaları, çıkış kapılarının düzenlenmesinde somut adımlar atmak zorunda olacak. Sonunda bu tedbirler işverenin lehine olacak. Çünkü iş güvenliği, verimi ve kaliteyi arttıran bir araçtır." diyen Temiztürk, yeni düzenlemenin farklı önemli bir istihdam alanı oluşturacağına dikkat çekti. Temiztürk, mühendislik, mimarlık, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin mezun olanların da iş güvenliği uzmanlığı belgesi de aldıklarını hatırlatarak, Belgeyi almak yeterli olmuyor, iş bulmak bu sektörde hiç de kolay değil. Mesleklerine uygun sektör arayan uzmanlar da konunun içinde olunca durum iyice karışık hale geliyor. Sürelerin artması ile bir uzmanın yapması gereken işi üç uzman yapar hale gelecektir. Bu da istihdama önemli derecede etki edecektir." diye konuştu.

Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş güvenliği alanında faaliyet gösteren, ancak çok sayıda işletmeyi düşük ücretle çalıştırdıkları sınırlı sayıda uzmanla denetleyen kurumlar olarak biliniyor. Temiztürk, işletmelere işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı hizmeti veren bu danışmanlık firmalarının 2015 sonuna kadar 30 çalışanla olan 48 ayrı firmaya görevlendirme yapabildiklerini, yeni düzenleme ile 30 çalışanı olan ve tehlikeli sınıfta bulunan 19 firmaya hizmet verebileceğini vurguladı. Böylece iş güvenliği açısından daha titiz bir döneme girildiğini belirten Temiztürk, iş güvenliği uzmanlarının artık bir işletme için daha fazla zaman ayırmak durumunda olacağını, bunun da hem iş güvenliği, hem de uzmanların daha az işletme ile muhatap olacakları için daha verimli olacaklarını dile getirdi. Yeni dönemde yasa ve yönetmelik çerçevesinde hareket edilmesi halinde işveren, uzman ve iş arayan binlerce üniversite mezununun kazançlı çıkacağını söyleyen Temiztürk, "Unutmayalım, hiçbir iş insan sağlığından ve güvenliğinden önemli ve acele değildir." ifadelerini kullandı.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor