Suriyeli İşçiler Nerelerde Çalışabiliyor?



Suriyelilerin çalıştırılmasıyla ilgili düzenlemeden sendikalar tedirgin. Düzenlemeye göre Suriyeli işçiler fabrikalarda yüzde 10'unu geçmeyecek. Tarımda kotayı valilik belirleyecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesiyle ilgili yaptığı düzenleme Bakanlar Kurulu'nda ele alındı. Düzenleme önümüzdeki günlerde yönetmelik olarak yayınlanacak.

Bu çalışmadan Türkiye'de resmi kayıtlara göre bulunan 2 milyon 411 bin Suriyeli yararlanacak. Şu ana kadar 7 bin 351 Suriyeliye çalışma izni verildi. Kaçak yollarla çalışan Suriyeli sayısı ise 500 bini aşıyor. Bu çalışma ile Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya kaçak yollardan gitmesinin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

YÜZDE 10'U GEÇMEYECEK

Düzenlemede Türk vatandaşlarının etkilenmemesi için bazı sınırlamalar yer alacak. Suriyeliler geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma için başvuru yapabilecek. Suriyeliler, sadece ikamet ettikleri illerde çalışabilecek. Suriyeli sayısı, çalıştıkları işyerindeki çalışanların yüzde 10'unu geçemeyecek. Geçici tarım işçisi olarak çalışacak Suriyeliler için valiliklerden izni alınacak. Tarım işçisi olacak Suriyeli işçilerin kotalarını valilikler esnetebilecek.

ASGARİ ÜCRET ALTINDA ÇALIŞTIRILIYORLAR

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, Suriyelilerin Türkiye'de iş gücü piyasası üzerindeki etkileri ve istihdam şartlarıyla ilgili bir çalışma yaptı. Çalıştırılan Suriyeli işçilerin üçte biri, asgari ücretin altında ücret alıyor. İşverenlerin yüzde 60'ı ihtiyaç olduğunda Suriyeli çalıştırabileceğini, yüzde 64'ü de devlet desteği sağlanması halinde Suriyeli istihdam edebileceğini belirtiyor. Hiçbir şekilde Suriyeli çalıştırmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 32.

KAYIT DIŞI ARTACAK

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Vedat Öztürk, yüzde 10 Suriyeli işçi çalıştırma düzenlemesinin kaçak Suriyeli çalıştırmayı kolaylaştıracağını söyledi. Birçok işletmenin resmi kayıtlarda yüzde 10 Suriyeli çalıştırdığını göstereceğini ancak bu oranın gerçekte yüzde 30'u aşacağını kaydetti. Bunun da Türk işçileri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

DENETiM ÇOK iYi YAPILMALI

Vedat Öztürk, Suriyelilerin ve Türk işçilerin mağdur olmaması için devletin denetimleri çok iyi yapması gerektiğini belirtti. en Öztürk, "Devlet sıkı denetimlerle kayıt dışı istihdamı önlemeli. Aksi halde insanlar işsiz kalma korkusuyla daha az ücreti kabul eder. İşçilerin maaşları aşağı iner. İş barışı bozulur. Türk işçiler işsiz kalır" dedi. GAZiANTEP'TE iŞSiZLiĞi ARTIRDI CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Suriyelilerin kaçak çalıştırılarak şehrin ekonomik yönünü olumsuz etkilediğini dile getirdi. Suriyeli işçilerin daha ucuza çalıştırılmalarıyla Gaziantep'te işsizlik oranının arttığını kaydetti. Bunların kayıt altına alınıp, kayıtlı çalıştırılmalarının bu soruna bir düzen getireceğini söyleyen Gökdağ, illerin kaç Suriyeli göçmen çalıştırma kapasitesinin olduğunun da belirlenip ona göre adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

GÖÇMENLERE KÖLE MUAMELESİ YAPILIYOR DİSK

Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye'de kayıt dışı biçimde, asgari ücretin altında, kölece koşullarda çalıştırılan yüz binlerce göçmen bulunduğunu söyledi. Bunun hak gaspı olduğunu belirten Beko, bu durumun gün geçtikçe yaygınlaştığını dile getirdi. Kayıt dışı çalıştırılan göçmenlerin çalışma izni sorunlarının çözülmesini ve eşit haklarla çalıştırılmasını desteklediklerini belirten Beko, düzenlemeyi yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini aktardı. Beko, bir krizi çözmek isterken başka toplumsal krizler oluşturulmaması gerektiğini kaydetti.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor