İş sağlığı ve güvenliği eğitimini işveren verebilir mi?



İşçilerinizin iş sağlığı ve güvenliği eğitimini siz de verebilirsiniz.6331 sayılı yasa gereğince 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu 1/7/2016 tarihinde başlıyor.

Yasa gereği işverenler, çalışanları arasından “iş güvenliği uzmanı”, “işyeri hekimi”, ayrıca on ve üzerinde çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde “diğer sağlık personeli” görevlendirmekle zorunlu tutulmuşlar. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmayana işverenler, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını OSGB’lerden alarak yerine getirilebilecekleri gibi işverenin belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi de üstlenebilmektedir.

Diğer taraftan yasada belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işvereni veya işveren vekillerine, Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilmelerine imkan sağlanmıştır.



10 dan az çalışan bulunan ve az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işveren ve işveren vekilleri için eğitimler başladı.

Yasada yer alan bu düzenlemeler çerçevesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında 9 Ekim 2015 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekillerine, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumuna ilişkin eğitim ve bu eğitimin sonucunda düzenlenecek sınavda başarılı olanlara sertifika verilmesi hedeflenmiştir.

12 hafta süren bu eğitimleri herhangi bir mezuniyet şartına bakılmaksızın, 18 yaşından büyük herkes alabilmekte, ayrıca derslere devam zorunluluğu da bulunmamaktadır. Eğitim süresi boyunca AÖF kayıt bürolarından alınacak ders kitapları ve internet üzerinden dersler takip edilerek sınavlara hazırlanılabilecektir.

Anadolu Üniversitesi tarafından verilen bu eğitimler, her yıl Bahar-Yaz-Güz olmak üzere yılda üç defa açılmaktadır. İlk başvurular, 28.12.2015 ila 15.01.2016 tarihlerinde internet üzerinden yapılmıştır. Takip eden dönemlerin kayıt, sınav gibi tarihlerini içeren bilgiler ise www.esertifika.anadolu.edu.tr web sitesinden takip edilebilecektir.



Eğitim ücreti 250 TL

Eğitime ilişkin ücret ÇSGB ve Anadolu Üniversitesi ile yapılan protokolle 250 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret bankaya elden ödenebileceği gibi, kredi kartıyla da ödenebilecektir. Kitap, sınav ve belge gönderimi için ayrıca ücret ödenmeyecektir.

Eğitime katılanların sınavdan 100 tam puan üzerinden 50 puan almaları gerekiyor. 50 ve üzeri puan alan katılımcılara “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” verilecektir.



Sınavda başarılı olan işveren ve işveren vekillerinin İSG KATİP sistemine kayıt olmaları gerekiyor.

Eğitim sonunda düzenlenen sınavda başarılı olan işverenlerin, kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek istemeleri halinde, öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait İSG-KATİP sistemine elektronik ortamda kayıt olmaları gerekiyor.

Eğitimi tamamlayan kişinin işyeri çalışanı olması halinde ise İSG-Katip sisteminde gerekli görevlendirmenin yapılabilmesi için işveren vekili olması şartı aranılıyor. Aksi takdirde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirme yapılmamış sayılıyor.



Ceza tutarı aylık 6.511 TL

10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmemenin cezası 2016 yılında 6.511 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın bir kereye münhasıran değil görevlendirmenin yapılmadığı her ay için ayrı ayrı uygulanacağı gözönüne alındığında, işverenlerin bu konuda daha dikkatli olmaları yerinde olacaktır.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor