Türkiye İş Kurumu Meslek Edindirme Kurslarında Artış



Çalışma hayatının destekçilerinden olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) özellikle vasıfsız çalışanlara yönelik meslek edindirme kursları ve engellilere yönelik kredi desteği vermeye devam ediyor.

Özellikle şirketlerin nitelikli eleman ihtiyacı doğrultusunda istihdam arayışında olması, İŞKUR’un son dönemde sıklıkla hayata geçirdiği Meslek Edindirme Kursları’nda birçok şirketle ortaklaşa çalışmalar yürütülmesini sağladı. Turkcell, Sütaş, Migros gibi birçok şirketin birlikte çalışmalar yürüttüğü İŞKUR’da istihdam garantili kurslar veriliyor.

Turcell’le 3 bin 500’ü aşkın kişi istihdam edildi

İŞKUR’un Turkcell Akademi ile işbirliğiyle gerçekleştirdiği kurslarda “Turkcell Perakende Satış Gelişim Programı” ve “Müşteri İlişkileri Gelişim Programı”nı hazırlandı. İŞKUR’a kayıtlı kişiler arasından, iş kriterlerine göre belirlenmiş nitelikleri taşıyan gençler, telefonla mülakat, genel sınav ve yüz yüze görüşme olmak üzere 3 aşamalı seçim sürecinden geçerek programlara katılım hakkı elde etti.

Programlar kapsamında, Ege Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Turkcell Akademi eğitmenleri tarafından verilen teorik eğitimler sınıf içinde gerçekleşti, sonrasında Turkcell bayilerinde mağaza içi ve çağrı merkezinde web tabanlı olmak üzere uygulamalı eğitimlerle devam edildi. Bu kapsamda 2010 yılında 1.600 genç çağrı merkezi ve 110 kişi ise Turkcell bayilerinde istihdam edildi. 2011 bu rakam 12 farklı ilde 2000 işsiz genci kapsadı.

KOSGEB’le işbirlikleri yapılıyor

Türkiye’nin pek çok bölgesinde açılan istihdam kursları ayrıca bölgelerin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından da organize ediliyor. Her bölgede açılan bu kurslar katılım zorunlu olarak gerçekleştiriliyor ve iş arayan adaylar ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Kursların eğitim takvimi işin niteliğine göre 3 ay ile 6 ay arasında değişiyor.

Bu kapsamda açılan kurslarda katılımcılar ilgili meslek dalında sertifika almaya hak kazanıyor ve böylece gelecek iş hayatı için önemli bir katkı sağlanmış oluyor.

Kendi işini kurmak isteyen engellilere destek

Türkiye İş Kurumu’ndan kendi işini kurmak isteyen engellilere ve engellilerin işe uyumlarını ve istihdamlarını sağlayacak projelere karşılıksız hibe desteği verilmesi de son dönemin projeleri arasında yer alıyor. İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı konuyla ilgili verdiği bilgide; “İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda yer alan kesimlerin başında yer alan engellilere yönelik olarak, engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon kaynak tahsis edildi. Bu kapsamda 2009 yılından 2013 yılı sonuna kadar düzenlenen mesleki eğitim kurslarına 13.693’ü erkek, 8.549’u kadın olmak üzere toplam 22.242 engelli katıldı. 2014 yılının ilk dönemindeki teklif çağrısı sonrasında 20 engelliye kendi işini kurmaları için destek verilmiş ayrıca engellilerin istihdamı, korumalı iş yeri, işe uyumu ve mesleki eğitimi için hazırlanan projelere de yaklaşık 9 milyon TL kaynak verildi” diye belirtiyor.

Bu projeyle birlikte söz konusu fonun yönetiminden sorumlu olan Komisyona sunulacak projeler ile girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere toplamda 36 bin TL’ye kadar hibe desteği verilebiliyor.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor