İşçi ve işverenlere ücretsiz e-öğrenme platformu



ODTÜ, AB'nin desteğiyle işçi ve işverenlerin eğitim ihtiyaçlarına yönelik ücretsiz e-öğrenme platformu geliştirilmesi için proje başlattı "BİLGEİŞ" projesi kapsamında, Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Gaziantep illerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin eğitim ihtiyaçları belirlenecek ve bu doğrultuda pratiğe dönük 100 ders içeriği hazırlanacak.

ANKARA (AA) - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle işçi ve işverenlerin eğitim ihtiyaçlarına yönelik ücretsiz e-öğrenme platformunun geliştirilmesi için proje başlattı.

İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Projesi'nin (BİLGEİŞ) bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay, 20 ay sürecek projenin sonuçlarını heyecanla beklediklerini ifade etti.

AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot de proje ile işçi ve işverenler için yeni bir öğrenme türü olan e-öğrenmenin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Araştırma ve inovasyon temelli projenin özellikle KOBİ'lerin gelişimi için önem taşıdığına işaret eden Begeot, böylece iş gücünün ücretsiz olarak sürekli eğitilmesinin sağlanabileceğini söyledi.

- 2023'te 2 bin 23 ders içeriği hedefleniyor

ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, projenin toplam bütçesinin 3,4 milyon avro dolayında olduğunu belirterek projesi kapsamında Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Gaziantep illerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin eğitim ihtiyaçları belirleneceğini aktardı.

Çağıltay, "Proje ile KOBİ'lere yönelik 100 adet ders geliştirilecek. Bu derslerin geliştirilmesi sırasında ODTÜ, proje ile e-öğrenme ve verimli öğrenme konusundaki akademik birikimlerini pratiğe döküp KOBİ'lere yönelik eğitim içerikleri hazırlayacak" dedi.

Başlangıç olarak hazırlanacak 100 ders ile projeyi bitirmeyeceklerini ifade eden Çağıltay, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı 2023 yılına geldiğimizde 2 bin 23 tane derse ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

ABD'deki Harvard, MIT gibi üniversitelerin kitlesel açık ders yaklaşımlarını projede uygulayacaklarını bildiren Çağıltay, "İleride KKTC ve dünyaya da açılabiliriz. Dersler herkese açık olacak. KOBİ'ler dışında engelliler ve meslek edinmek isteyenler de diğer hedef kitlemiz. İsteyenler sertifika da alabilecekler. Dersler, alındıktan sonra hemen hayata uyarlanabilecek pratiklikte geliştirilecek" şeklinde konuştu.

Çağıltay, derslere kalite standartları getireceklerini ve bu standartları sağlayan kurumlarla işbirliği yapabileceklerini de söyledi.

Projenin başında 10 setlik bir ders içeriği hazırladıklarını dile getiren Çağıltay, şunları kaydetti:

"KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu konuların başında internet güvenliği bulunuyor. Virüsler karşısında ne yapılabileceğini çok pratik şekilde öğreten ders içeriği hazırladık. Diğer yandan, firmaların tanıtımında sosyal medyanın, arama motorlarının kullanımı ile dijital fotoğrafçılık, 3D yazıcıların kullanımı konusunda da ders içeriklerimiz hazır. Bu dersler, kavramsal seviyede değil kazanımları adım adım öğreten ve dersi bitirdiği anda işletmesine uygulayabilecek pratiklikte."

Çağıltay, proje kapsamında insansız hava aracı operatörlüğü gibi geleceğin mesleklerine yönelik ders içeriklerini hazırlamayı hedeflediklerini de kaydetti.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor