Suriyeliler teşvikten yararlanabilecek



ÇALIŞANLARIN yıllık izinleri için yapılan yasal değişiklik kafaları karıştırdı. Kafa karışıklığının nedeni, torba yasa tasarısında öngörülen düzenlemenin son dakika önergesiyle sil baştan değiştirilmesi oldu.

Son değişiklikle, işçi ve işverenlerin istediği oldu ve çalışanların bir gün dahi yıllık izin almasının yolu açıldı. Halen geçerli olan 4857 sayılı İş Kanunu'na göre, çalışanların izin süreleri tarafların anlaşması halinde bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebiliyor.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri de yıllık izne mahsup edilemiyor. Torba yasada ise daha kısa süreli yıllık izin kullanılmasına olanak sağlanması için bir düzenlemeye yer verildi. Buna göre yıllık izinler 6 günden az olmamak üzere, beşe kadar bölünebilecekti.

BU YETERLİ OLMAZ

İşçi ve işveren temsilcilerinin izinle ilgili yaşanan sıkıntıları bu düzenlemenin de gidermeyeceğini belirtmesi üzerine bir önerge verildi. Kabul edilen önergeye göre, tarafların anlaşması halinde, yıllık iznin bir bölümü 10 günden az olmayacak bir şekilde kullanılacak. İznin kalan bölümlerinde ise herhangi bir sınırlama söz konusu olmayacak. Konuyla ilgili olarak, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde taraflara da görüşleri sunuldu.

TİSK Hukuk Müşaviri Hakkı Kızıloğlu şu anki uygulamada sıkıntılar olduğunu belirterek, "İşçinin birkaç günlük izin talebi karşılanamıyor, karşılandığında da işveren para cezasına, idari para cezasına muhatap oluyordu. Bu nedenle önergeyi olumlu görüyoruz" açıklamasını yaptı. Türk-İş Temsilcisi Ferhan Tuncel de, "10 gün dışında izinlerin parçalar halinde kullanabilmesi işçiye de uygun olacaktır" dedi. Yapılan kısa müzakerelerin ardından da, önerge kabul edildi.Bir diğer düzenlemeyle de memur ve işçi sendikalarının gazi ve şehit ailelerine yardım yapmasının yolu açıldı. Buna göre konfederasyon ve sendikalar, Aile Bakanlığı'yla koordinasyon içinde nakdi tazminat ödemesi yapabilecek veya ayni ve nakdi yardımda bulunabilecek.

Suriyeliler teşvikten yararlanabilecek

TASARIDA devletten yardım alan kişilerin işe yerleştirilmesi durumunda primlerinin devlet tarafından ödenmesine yönelik bir düzenleme de yer aldı. Potansiyel olarak 1 milyon 800 bin kişiyi ilgilendirdiği belirtilen düzenlemeye ilişkin olarak CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Suriyeliler de bu kapsamda mı" sorusunu yöneltti. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, "Teknik olarak evet" yanıtını verdi. Buna göre tasarı yasalaşırsa, sosyal yardım alarak Türkiye'de yaşayan Suriyeliler de istihdam için verilen teşviklerin kapsamına girmiş olacak.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor