Sertifikasız işçi sektörü tıkayabilir



İnşaatta çalıştırılan işçilerde 26 Mayıs'tan itibaren mesleki yeterlilik sertifikası aranacak. 1,9 milyon işçiden sadece 15 bininde sertifika olduğu belirten müteahhitler, kalan kısa süre nedeniyle sektörde.


Türkiye'de birçok sektöre iş ve istihdam oluşturan inşaat sektörü, küresel pazarlardaki bol paraların Türkiye'de inşaat başta olmak üzere üretim ve imalata aktarılmamasının altında tüketici kanunu gibi bazı kanunların yattığına işaret ediyor. Şu anda yüksek miktardaki parasal kaynağı Türkiye'de konut imalatına aktarmak isteyen yabancı müteahhitlerin de tedirgin olduğuna vurgu yapan

sektör, konut alan yabancıların da tüketici yasasından dolaya aldıkları konutları iade ettiğine dikkat çekiyor.

ÜTÜ MASASI İADESİ İLE KONUT İADESİ AYNI

Müteahhitler, tüketici kanununun inşaat sektörünü nefes alamaz hale getirdiğini dile getiriyor. Bu kapsamda tüketici kanunda 'konutun iadesi' düzenlemesinden şikayet eden sektör, "Ütü masası iadesi ile konutun iadesi aynı kanunda" değerlendirmesi yapıyor. Kanundaki 'hiçbir gerekçe göstermeden 16 gün içerisinde anlaşmasını yaptığı konutu iade edebilir' maddesinin yabancı alıcılar için de geçerli oluşundan dolayı vatandaş aleyhine bir uygulama olduğunu savunan sektör temsilcileri, "Hiçbir gerekçe gösterilmeden tüketici aldığı konutu verebilir. Buna itiraz etmiyoruz. Ama düzenlemenin devamında '42 aya kadar dilediğinde gerekçesine göre yüzde 2-4 arası cezasını ödemek kaydıyla geri verebilir' deniliyor. Düşünün 100 konut yapılmış 24 ay sonra tüketicilerin 30'u gelip müteahhide 'bizim daireyi geri al' dediğinde adam batar. Adamın batmasıyla kalmaz sektör batar. Örneğin şu anda Ruslarla yaşanan krizin de etkisiyle Antalya'da konutlar geri iade ediliyor" değerlendirmesi yaptılar.

MÜTEAHHİT KAYGIYLA İZLİYOR

Sektör diğer yandan da çalıştıracağı işçilerde artık mesleki yeterlilik sertifikası aramaya hazırlanmalarının getirdiği stresi yaşıyor. İnşaat sektöründe çalışanlarla ilgili tedbirler alınmazsa, 26 Mayıs 2016'dan sertifika aranacağına dikkat çeken sektör, "İnşaat sektöründe çalışanların tamamı 6645 sayılı yasa gereği 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren sektörde sertifika sahibi olmayanlar çalıştırılamayacak. Eğer olmadıkları belirlenirse, işçi başına 500 lira ceza kesilecek" kaygısı dile getiriliyor.

DİĞER SEKTÖRLERİ DE VURABİLİR

Şu ana kadar sertifika veren yerlerden alınan rakamlara göre 15 bin civarında işçinin mesleki yeterlik belgesi sahibi olduğunu ifade eden yetkililer, "Sektörde 1 milyon 950 bin işçi çalışıyor. Bunların sertifika almaları kalan sürede mümkün mü. İnşaat sektöründe duraksama olursa, bu diğer sektörlerin de durmasına neden olabilir" diye konuştu.

Konut desteği orta gelirliyi kapsamalı

TÜSİAD gibi bir kısım statükocuların hükümeti kandırmaya çalıştığını da iddia eden sektör temsilcileri, inşaat sektörüne atfen alınan imar yasası, konut teşviki gibi uygulamaların yanlış mecraya götürüldüğüne dikkat çekiyor. Hükümetin konuta teşvik vermesinin güzel bir uygulama olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, "Ama 'konut mevduat hesabını 3 yıldan önce bozarsan, devlet olarak yardım etmem' deniliyor. Yine '3 yıla yüzde 15, 5 yıla yüzde 25 destek veririm' deniliyor. Bu durum orta grubun altındaki kesimlerin konut alım kararını 5 yıl ötelemiş oluyor. Ev almak isteyen 5 yıl bekleyecek" tespitini yapıyorlar.

Vurgunun yarısı yurtdışına gitti

Hükümetin konutla ilgili bir başka adımının da kötü niyetli müteahhit sektörünce suiistimal edildiğine işaret ediliyor. "İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde 500 milyar dolar rant oluştuğu" iddiasını tercih eden sektör yetkilileri, şunları dile getirdi: "Bu paranın yarısı da yurtdışına çıktı. Bazı kişiler devlet desteği ile vatandaşın elinden bazı yerleri aldı. Buralarda ciddi rantlar oluşturdu. 'Bunu rantla kazandı' dediğimiz zaman fabrika da kurduğunu söylüyorlar. Türkiye'nin en büyük müteahhitlerinin hangisinin fabrikası var. Bir projeden 1 milyar dolar kazanan bu müteahhitin parası nerede?

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor