Geçici işçinin hakkına özel istihdam koruması



İşsizliği azaltacak, yeni bir uygulama üzerinde daha çalışılıyor. Özel İstihdam Büroları'na (ÖİB) yönelik hazırlanan taslakta, işverenler ÖİB aracılığıyla geçici işçi çalıştırabilecek. Büro, geçici süreli işçi ile iş sözleşmesi de yapacak.

Uzun süreli işsizliği azaltacak yeni bir uygulama daha hayata geçiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Özel İstihdam Büroları'na (ÖİB) ilişkin yönetmelik taslağını tamamladı. Buna göre mevsimlik tarım işlerinde, askerlik ve doğum izni gibi iş sözleşmesinin askıda kaldığı hallerde, ev hizmetlerinde, günlük işlerden sayılmayan aralıklı işlerde, mevsimlik işler hariç dönemsel işlerde, işverenler ÖİB aracılığıyla geçici işçi çalıştırabilecek. Taslak, mevcut işçilerin de haklarını koruyor. Buna göre, geçici işçi sayısı, işyerinde çalışan işçi sayısının dörtte birini geçemeyecek. Büro, geçici süreli çalıştıracağı işçi ile iş sözleşmesi, işveren ile geçici iş sağlama sözleşmesi yapacak. İşveren ile yapacağı sözleşmede, sözleşmenin başlangıcı, bitiş tarihi, işin niteliği, özel istihdam bürosunun hizmet bedeli gibi yükümlülüklere yer verilecek. Sözleşme, geçici işçinin kurumdan veya bir başka özel istihdam bürosundan hizmet almasını, iş bitimi sonrası geçici işçi olarak çalıştığı yerde ya da farklı bir işyerinde çalışmasını engelleyen hükümleri içermeyecek.

6 AYLIK SÜRE SINIRI

Geçici işçi sözleşmesi, mevsimlik tarım işleri ve ev hizmetlerinde süre sınırı olmaksızın, aralıklı ve dönemsel işlerde ise en fazla 4 ay süreyle kullanılabilecek. Dönemsel işler hariç diğer işlerde sözleşme toplam 8 ayı geçmemek üzere iki defa uzatılabilecek. İşveren, belirtilen sürenin sonunda aynı iş için altı ayı geçmedikçe geçici işçi çalıştıramayacak. Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay süresince, kamu kurum ve kuruluşları ile madencilik sektöründe özel istihdam bürolarınca geçici iş ilişkisi kurulmayacak. Geçici işçiler, işyerlerinde sosyal hizmetlerden diğer çalışanlarla aynı oranda yararlanabilecek. Maaşlarının ödenip ödenmediği ise, çalıştığı süre boyunca her ay işveren tarafından kontrol edilecek. İşçinin maaş alacağının olması halinde işveren, özel istihdam bürosunun alacağından mahsup ederek, işçinin 3 aylık maaşını banka hesabına yatıracak.

330 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

İş arayanlar ile işverenin buluşturulmasına aracılık eden özel istihdam büroları 4857 sayılı İş Kanunu'nda yapılan düzenlemenin ardından ilk faaliyetlerine 2004 yılında başladı. Bugün İŞKUR'dan izin alan 451 özel istihdam bürosu faaliyette bulunuyor. Bürolar 2004 yılından itibaren toplamda 330 bin 496 kişiye istihdam sağlandı.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor