İŞKUR sokağa indi

3 bin noktada 8 bin personeli sahaya kaydıran İŞKUR, düşük ücret ve ağır çalışma şartlarının en büyük sorun olduğunu tespit etti

Türkiye İş Kurumu sahaya inerek çalışmaya başlıyor. 3 bin noktada hizmet veren Kurum, 8 bin personelle çalışmalarına sokakta hız vermeye başladı. Saha çalışmaları, düşük ücret ve ağır çalışma şartları işçilerin işi kabul etmelerini engellediği gibi kabul edenlerin de işten çabuk ayrılmalarına yol açtığını ortaya koydu. Her yıl 1 milyon istihdam hedefi koyulurken Türkiye İş Kurumu boş kadroları doldurmakta sıkıntı çekiyor. Patronlar yılın ilk 6 ayında 550 bin eleman istedi, talep edilen 250 bin pozisyon boşta kaldı. İŞKUR verilerine göre, işverenlerin hiçbir nitelik aramadığı halde bulamadığı işçi sayısı 50 bine yaklaştı. Geçen yıl temizlik işçisi, satış ve büro elemanı, güvenlik görevlisi bulmakta zorlanırken, bu yıl ise satış danışmanı, güvenlik görevlisi, çağrı merkezi elemanı bulamıyor. Dünyada "nitelikli işgücü" bulma sorunu üst seviyelere çıkarken, Türkiye'de vasıfsız işçi bulmakta zorlaştı. Açık işler için eleman bulanamayan İŞKUR çareyi sahaya inmekte buldu. Gençlerle beraber işverenlere de rehberlik hizmeti veren kurum, firmalardan ücret politikalarını yeniden belirlemesini istedi.

GARSON BULUNAMIYOR
İŞKUR verilerine göre "açık iş" sayısı bu yılın ilk 6 ayında 100 bine yaklaştı. Kurum'un verileri açık işlerin mesleki dağılımını ortaya koydu. Açık işler arasında en fazla talep edilen ve bulunamayan elemanlar "vasıf gerektirmeyen" işlerden oluşuyor. Patronların, hiçbir özellik aramadığı halde bulamadığı işçi sayısı da 50 bine yaklaşmış durumda. Satış danışmanı, garson, güvenlik görevlisi, büro memuru, çağrı merkezi elemanı, şoför ihtiyaç listesinin başında yer alıyor.

ÖZEL SEKTÖRDEN REKOR TALEP
Bu yılın ilk 6 ayında işverenin eleman talebi 600 bine yaklaştı. Bu talebin 550 bini de özel sektörden geldi. Ancak, işverenlerin eleman talebinin önemli bir bölümüne karşılık verilemedi. Yaklaşık 250 bin pozisyon için işveren yeniden eleman istedi. İŞKUR, çalacak işçi bulunamadığını bildirdi. Ocak-Mayıs döneminde 90 bin kadının yanı sıra 18 bin engelli kurum tarafından işe yerleştirildi. Kurum'a kayıtlı işgücü sayısı geçen yıla göre yüzde 38 artarak 3.6 milyon oldu.

Konular