İşsizlik Maaşı Şartları 2018 Nelerdir?



Asgari ücretin artışı gündemdeyken işsizlik maaşı da konuşulmaya başlandı. İşsizlik maaşı düzenlemesi hakkında gelişmeler bekleniyor.

Asgari ücretten sonra işsizlik maaşları da gündemdeki yerini aldı. Asgari ücret eğer 1.300 liraya çıkarsa işsizlik maaşında da artış yaşanacak.

2016 yılına girişle birlikte asgari ücrette 300 TL bir zam yaşanacağı bildirilmişti. Ücret arttırımı hayata geçerse eğer asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı da artacak. İşsizlik maaşındaki artış 305 TL olacak.

Bu artışla 2015 yılının 2. döneminde alt sınır 505 TL ve üst sınır 1.011 TL olan işsizlik ödeneğinin 2016 yılında alt sınırda 658 TL'ye ve üst sınırda ise 1.316 TL'ye kadar çıkması bekleniyor.

'2 BİN TL'NİN ÜZERİNDE İŞSİZLİK MAAŞI'

İşsizlik maaşının artışıyla işsizlik sigortasının da belli koşullarda yumuşatılması planlanıyor. İşsizlik sigortasından yararlanma süresi ve koşullarında bir değişiklik söz konusu olacağı düşünülüyor.

Yeni yıldan beri kademeli olarak artış yaşayacak olan işsizlik maaşında yüksek ücretli bir kişi 2 bin TL'ye kadar işsizlik maaşı alabilecek.

Sigorta primine esas kazanç alt sınırı agari ücretin brüt tutarı olarak uygulanıyor. Bu duruma göre özel sektörde çalışan bir çalışan ne kadar maaş alırsa alsın işsiz kaldığında aldığı tutar asgari ücretin yüzde 80'inden fazlasını geçmiyor, işsizlik ödeneği de brüt asgari ücretin yüzde 40 altına inmiyor.

'30 GÜN PRİM ÖDEME ZORUNLULUĞU'

İşsizlik sigortası ve maaşı koşullarıyla ilgili Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve hükümetin çalışmaları sürüyor. İşsizlik sigortasından şu anki yasalarca faydalanmak için 120 gün prim ödemek gerekiyor. Yeni alınan kararla bu sürenin 30 güne indirilmesi planlanıyor.

Ayrıca kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması, 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının da 100 güne indirilmesi gibi düzenlemeler de yer alıyor.

'İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI'

Türkiye'de 1999 yılında yayınlanan 4447 sayılı kanunla uygulanmaya başlanan işsizlik maaşı için 3 şart bulunuyor.

* İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
* Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar,
* Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalı. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaklar.

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

* 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
* 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.
* İşsizlik maaşı için işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru yaparak alabilirsiniz. Ödemeler PTT'lerde yapılıyor.

İşsizlik Sigortasından Kimler Yararlanabilir ?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre;

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,

- Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuru yapmak , Şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir.

İşsizlik Sigortasına Nasıl Başvurulur ?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR şubesine şahsen gelerek başvurmak gerekmektedir. Yada elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik Ödeneğinin süresi Ne Kadardır ?

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik Maaşının Miktarı Ne Kadardır?

Günlük maaşı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanır Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir..

İşsizlik Ödeneğinin Çıktığını Nerden Öğrenebilirim ?

Eğer yukarıdaki şartları sağlamış ve başvuru yapmışsanız www.iskur.gov.tr sitesinden veya www.turkiye.gov.tr sitesinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca başvuru sırasında belirlediğiniz cep telefonunuza başvurunun sonucu hakkında mesaj gönder gönderilmektedir.

İşsizlik Ödeneğini Nerden Alabilirim ?

İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler

Konular