Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor



20 bin çalışanın katıldığı araştırmaya göre, çalışanlara esnek çalışma olanağı sağlanması verimliliği yüzde 18 artırıyor. Yoğun mesai ve stres ise tükenmişlik sendromunu tetikliyor. OECD ülkeleri arasında en kötü durumdaki Türkiye'de ise çalışanların % 34'ü 50 saatten fazla çalışıyor.

Brigham Young Üniversitesi, Health Enhancement Research Organization ve Center for Health Research tarafından yapılan araştırmaya göre, mesai içinde yemek arası hariç mola vermek, çalışan verimliliğini %14 artırıyor. 20 bin 114 çalışanın katıldığı ve 2 sene süren araştırmaya göre, çalışanlara esnek çalışma programı sunulması ve eksersiz yapmaya teşvik edilmesi ise verimliliğe yüzde 18 katkı sağlıyor.

İş yerinde sağlıklı beslenen çalışanların, yüzde 25 daha yüksek iş performansına sahip olduğu saptanan araştırmada,haftada üç kez, en az 30 dakika egzersiz yapan çalışanların iş performansını %15 artırdığı vurgulanıyor. Çalışmada, düzenli egzersiz yapan çalışanların yapmayanlara göre yüzde 11 daha üretken olduğu belirtiliyor.

Dikkat çeken diğer bir bulgu ise düzenli egzersiz yapan çalışanların diğer çalışanlara göre devamsızlık oranlarının yüzde 27 daha düşük olması.

Uzun çalışma saatlerinin her zaman üretkenlikle sonuçlanmadığının altını çizen Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, "OECD verilerine göre, Türkiye'de çalışanların %34'ü 50 saatten fazla çalışıyor. OECD'nin bu alandaki en yüksek ortalaması %13. Çalışanlar, güven düzeyi yüksek ve gelişmiş bir kurum kültürüne sahip iş yerlerinde olduklarını hissettiklerinde, işlerini severek yapıyorlar ve verimlilik 3 kat artıyor.

Güven ortamının sağlandığı ve kurum kültürünün çalışan odaklı biçimde geliştiği şirketlerde ürün ve hizmetlerin kalitesi, inovasyon, çalışanların yetkinliği ve değer katma istekliliği daha yüksek" açıklamasında bulundu.

Konular