MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı



Mesleki Yeterlilik Kurumunca yayımlanan Kalite Güvence Yönetmeliği ile MEB, YÖK ve MYK'nin verdiği diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri, Avrupa düzeyinde kaliteye sahip olacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yayımlanan Kalite Güvence Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve MYK tarafından verilen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgelerinin, Avrupa düzeyinde kaliteye sahip olması sağlanacak.

MYK Başkanı Adem Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak hazırladıkları Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde Yer Alacak Yeterliliklerin Kalite Güvencesinin Sağlanmasına İlişkin Yönetmelik'in (Kalite Güvence Yönetmeliği) geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Türkiye'de eğitim, öğretim ve yeterlilik sistemlerinde, diploma, sertifika veya mesleki yeterlilik belgesi gibi birçok yeterliliğin düzenlendiğini belirten Ceylan, bu yeterliliklerden yalnızca kalite güvencesi sağlanmış olanların, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'ne yerleştirileceğini vurguladı.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'nin, ülkedeki yeterlilikleri tanımlayan, seviyelendiren ve kalite güvence koşullarını belirleyen bir niteliğinin bulunduğuna işaret eden Ceylan, bunun, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi olarak adlandırılan Avrupa Birliği düzeyindeki çerçeveyle tam uyumlu olduğuna dikkati çekti.

Yönetmelik tartışmaları sonlandıracak model öneriyor

Ceylan, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'ne yerleştirilen yeterliliklerin, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi'ne yönelik referansa da sahip olacağını bildirerek, şunları kaydetti:

"İş verenlerin, çalışanların, eğitimcilerin, hatta toplumun genelinin, diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgelerinin kalitesine duyduğu güveni artırmak, belirli şartların sağlanmasıyla mümkündür. Bu şartların neler olduğunu, biz MYK olarak geçen hafta yayımladığımız Kalite Güvence Yönetmeliği ile açıklığa kavuşturduk. Bu yönetmeliği, Avrupa düzeyinde kabul gören kalite güvence modelleriyle uyumlu olarak hazırladık. Bilindiği gibi eğitim ve öğretim programlarının, iş dünyasının talep ettiği bilgi ve becerileri kazandırıp kazandırmadığı, yıllardır süregelen bir tartışma. Yayımladığımız bu yönetmelik, söz konusu tartışmaları sonlandıracak bir model öneriyor. Bu modele göre, iş dünyasının talep ettiği bilgi ve beceriler tanımlanacak, bu bilgi ve becerilere yönelik geçerli ve güvenilir ölçme ve değerlendirme süreçleri izlenecek."

Belgelendirme daha şeffaf ve tarafsız yapılacak

Ölçme ve değerlendirme süreçlerini başarıyla tamamlayanlara, daha şeffaf ve tarafsız bir yaklaşımla, iş ve eğitim dünyasının talep ettiği bilgi ve becerilere sahip olduklarını kanıtlayan ve kalitesine güven duyulan diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri düzenleneceğini belirten Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu sayede eğitim, öğretim ve yeterlilikler sistemimiz, iş ve eğitim dünyasının talep ettiği bilgi ve becerileri kazandırmayan, geçerli ve güvenilir ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin izlenmediği veya belgelendirmenin şeffaf ve tarafsız yürütülmediği diploma ve sertifikalardan temizlenecek. Yeterliliklerin kalite güvencesine yönelik ilk ulusal mevzuat olma özelliğine sahip yönetmelikle Türkiye'den verilen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgeleri Avrupa'da iş verenler ve eğitim kurumlarınca daha kolay anlaşılır ve güvenilir hale gelecek."

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor