İŞKUR Dünya Lideri Oldu



İŞKUR, işgücü piyasasının en önemli kurumlarından. İşsizlere iş bulmak, işverenlerle işsizleri eşleştirmek, ihtiyaçları saptayarak, işsizleri mesleki eğitime tabi tutmak gibi önemli fonksiyonları olan kurum, çalışmalarına hız verdi. İŞKUR, başarılı çalışmaları sonucu, "Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği"nin (WAPES) başkanlığına seçildi. Güney Kore ile yarışan İŞKUR, 41 oyla, 15 oy alan rakibini geçti ve 3 yıl boyunca dünyadaki kamu istihdam kurumlarının temsilcisi olma hakkını elde etti. Kurum, bu sayede deneyimlerini artıracak ve yeni bazı uygulamaları da ülkemize getirecektir.

Sayılar artıyor<:/strong>

İŞKUR, zamanında "5 yıl sonra işsizlere iş bulduğunu mektupla bildiren" bir kurum olarak hizmet veriyordu. Fakat bu yapı son dönemde hızla değişti. Özellikle son 20 yıldır İŞKUR çok önemli işlere imza attı.

Önce, kuruma kayıtlı işsiz sayısı artırıldı. Ayrıca, sadece vasıf düzeyi düşük kişilerin iş bulmak için başvurduğu bir kurum olmaktan çıktı. 2014'te İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 375 bine ulaştı. Kurum, geçen yıl 701 bin kişiyi işe yerleştirirken, bu rakam, İŞKUR'un son yıllarda yakaladığı en yüksek işe istihdam sayısı oldu.

Mesleki eğitim farkı

İşe yerleştirme dışında mesleki eğitimde de önemli rol üstlenen İŞKUR, işveren taleplerine uygun olarak ihtiyaç duyulan alanlarda işsizlerin mesleki eğitimlerini de sağlıyor. İşgücü piyasasının fotoğrafını çeken kurum, eksik noktalarda işsizlere yönelik programlarla bu açığı kapatmaya çalışıyor. Kurum, Türkiye çapındaki araştırmalarla, hangi ilinde, hangi meslekte ve nitelikte elemana ihtiyaç duyulduğunu saptayabiliyor.

İŞKUR bunların yanında, sosyal yardımlar ve işsizlik sigortasının suistimali iddialarına yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Bu kapsamda sosyal yardım alanlar arasından belirlenen "çalışabilirlik" kriterlerine sahip kişilerin İŞKUR'a kaydı sağlanıyor. Bu kayıt, İŞKUR'un söz konusu kişilere uygun iş bulmasını sağlıyor. Bu kişiler, kendilerine uygun iş bulunduğunda sosyal yardım almak yerine istihdam ediliyor. Böylece hem sosyal yardımlara ayrılan kaynak etkin kullanılıyor...

Kademeli kesinti

Bireylerin, sosyal yardımın kesileceği korkusuyla iş aramamaları ve iş bulduktan sonra "Maaş alıncaya kadar ne yaparım?" şeklindeki endişelerine karşı da düzenleme yapıldı. Sosyal yardım alanlar, İŞKUR kanalıyla işe yerleştirildikten sonra brüt asgari ücretin üçte biri kadar sosyal yardım almaya devam ediyor. Bu kişiler, iş görüşmelerine gitmeleri halinde 40-100 TL arasında para da alıyor. Geçerli neden olmaksızın teklif edilen işleri kabul etmeyenlerin sosyal yardımları, kademeli azaltılacak.

TİSK ile işbirliği

İşverenlerle çok yakın çalışmalar yürüten İŞKUR, bugün TİSK ile işbaşı eğitimi konusunda da protokol imzalıyor. Bu çerçevede işbaşı eğitim programının işverenlerce daha fazla kullanılması, işsizlerin mesleki eğitimlerinin doğrudan işbaşında verilmesi ve istihdam edilebilmelerinin artırılması sağlanacak. Yine bu sayede, işverenlerin, işbaşı eğitim sonrası bu eğitimi alanları istihdam etmeleri halinde teşviklerden daha fazla yararlanmalarının önü açılacak.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor