Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinde Kamu İşçileri Neler İstiyor?



Kamu işçileri 2015-2017 dönemi toplu iş sözleşmenin seçimden önce bitmesini ve iyi bir zam teklifi gelmesini bekliyorlar.

Kamuda istihdam edilen yaklaşık 210 bin işçinin 2015-2017 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmeleri görüşmeler halen sonuçlanmadı. Görüşmelerin bu aşamasında teklifini %15 zam olarak hükümete ileten kamu işçileri, hükümetin cevabını ve görüşmelerin seçimden önce sonlanmasını bekliyorlar.

Bakandan cevap bekliyorlar

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay toplu sözleşmelere ilişkin olarak, "Kamudaki toplu sözleşmelerle ilgili olarak biz netiz. Geçen hükümete biz teklifimizi sunduk. Bu hafta ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten haber bekliyoruz. Bir öneri getirmeleri gerekiyor. İyi bir teklif getirsinler ki, 210 bin işçinin toplu sözleşmesi seçimlerden önce bitsin. İşçilerimiz buradan gelecek iyi haberleri bekliyor" ifadelerini kullandı.

Önceki haftalarda kamu işçileri adına görüşmeyi yürüten Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e 2015-2017 toplu iş sözleşmesi tekliflerini sunmuştu.

Türk-İş neleri talep etti?

Türk-İş’in teklifinde;

-Kamu işçilerine % 15 zam yapılması,

-Aylık 2 bin 350 liranın altındaki ücretlerin 2 bin 350 liraya yükseltilmesi,

-2016 yılı için 2015'in enflasyon oranına 4 puan ilave ile zam yapılması

-Toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl boyunca ödeyeceği yüzde 15'lik gelir vergisini aşan vergilerin işverence karşılanmasını,

-Kamu işçisi için günlük 10 lira yemek parası,

-Aylık 275 lira sosyal yardım parası,

-Yıllık 150 lira giyim yardımı parası,

-Alt işveren (taşeron) işçilerinin başından itibaren asıl işverenin işçisi olduğuna ilişkin yargı kararlarının da tüm kamuda uygulanması,

taleplerinde bulunmuştu.

Toplamda 166 toplu iş sözleşmesi için sürdürülen görüşmeler, 20 iş kolunu ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik görüşmelerin seçimden önce sonuçlandırmak istediklerini söylemişti. 7 Haziran'a kadar toplu sözleşmelerle ilgili bir gelişme sağlanmaması durumunda 210 bin işçinin kaderini, yeni kurulacak hükümetle yapılacak görüşmeler belirleyecek.

Konular