İşten ayrılanlar kaç gün sağlıktan yararlanabiliyor?



Sigortalılar ile eş ve çocukları ne kadar süre sonra sağlık yardımı alabilirler? Sigortalılar ile eş ve çocukları ne kadar süre sonra sağlık yardımı alabilirler?

Bir iş yerinde 80 günden beri 4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışıyorum. Eşim ve çocuklarım sağlık hak sahipliğimden ne zamandan itibaren faydalanabilirler?

Genel Sağlık Sigortası sistemiyle sağlık hizmeti almak kolaylaştırıldı. Artık, memur, işçi ve esnaf (isteğe bağlı sigortalılar da dahil), son bir yıl içinde 30 gün prim ödemesi varsa her türlü sağlık yardımından yararlanabilecek.

5510 sayılı Kanun öncesi uygulamada, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için memur, SSK`lı ve Bağ-Kur`lu ayrı ayrı şartlarda sağlık hizmetinden faydalanmaktaydılar. 5510 sayılı Kanunla birlikte bu şartlar önemli oranda yumuşatılmış ve sağlık hizmeti almak kolaylaşmıştır. Bu durumu açıklayacak olursak;

Sağlık yardımı herkes için eşit

Reform öncesi uygulamaya göre memurlar göreve başladıkları gün itibariyle hemen sağlık sigortası kapsamına giriyorlardı. SSK`lıların ise son bir yılda kendileri adına 90 gün, hak sahipleri için 120 gün prim ödemesi gerekiyordu.

Bağ-Kur`lularda bu süreler daha da uzundu. Bir Bağ-Kur sigortalısı ilk defa tescil edildiyse 8 ay, ikinci tescilde ise 4 ay bekledikten sonra sağlık sigortasından faydalanabiliyordu.

5510 sayılı Kanunla birlikte bu bekleme süreleri bütün sigortalılar için eşitlendi. 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girdikten sonra memur, işçi ve esnaf (isteğe bağlı sigortalılar da dahil) son bir yıl içinde 30 gün prim ödemesi varsa her türlü sağlık yardımından yararlanabilmektedir.

Eş ve çocuklar da buna dahildir

Ancak, eski adıyla Bağ-Kur, yeni adıyla 4/b`li olan sigortalıların GSS hizmetlerinden yararlanabilmeleri için bir şart daha var. Bunların SGK`ya 60 günden fazla prim ve prime dair borçlarının olmaması gerekiyor.

İsteğe bağlı sigortalıların da son bir yılda 30 gün prim ödeme şartının yanında, sağlık kuruluşuna başvurdukları tarihte SGK`ya (son ay hariç) borçlarının bulunmaması gerekiyor.

90 gün ücretsiz

SSK`lı, Bağ-Kur`lu ve memurlar zorunlu sigorta kapsamından çıkarlarsa, çıkış tarihlerinden sonra 10 gün daha GSS kapsamında sağlık hizmetleri alabilecekler. Eğer son bir yılda 90 gün prim ödemesi varsa bu kez 10 gün değil toplam 100 gün daha ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.
5510 sayılı Kanuna göre; sigortalılığınızın başladığı tarihten itibaren, adınıza 30 gün prim yatırılmış olması şartıyla, eş ve çocuklarınız sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

İşsizlere işten ayrıldıktan sonra 10 gün süreyle sigortalılık statüsü devam etmekte ve sigortalılık niteliği bittikten sonra da son bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi olanlar 3 ay daha sağlık yardımlarından yararlanabilmektedir. Ayrıca işsizlik sigortasından yararlananlar ise ilave olarak işsizlik sigortasından yararlanmaya devam ettikleri sürece yine sağlık hakkından yararlanmaktadırlar.
Daha önce SGK Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı tarafından SGK İl Müdürlükleri'ne farklı bir yazı gönderilmiş ve gelen ciddi tepkiler üzerine konu çözülmüştü. Bu yazıda şu ifadelere yer verilmişti;

"Yasaya göre 4A, 4B, 4C kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının (GSS) zorunlu sigortalılıklarının bittiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacağı belirtilmekte. Yapılan düzenleme ile zorunlu sigortalılığı sona erenlerin 10 gün daha sağlık yardımı alabilecek şekilde programlara kontrol konuldu".

Daha sonra gelen tepkiler üzerine SGK yönetimi bu sefer yeni bir açıklama yaparak; "Bazı basın yayın organlarında "kurumumuz tarafından işten ayrılan sigortalıların sağlık hizmetinden yararlanmaları haklarının kaldırıldığı" konusundaki haberlerle ilgili açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

Öncelikle belirtelim ki, 2006 yılında gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde getirilen yeni sistemle, ülkemiz sınırları içinde yaşayan herkesin, herhangi bir sınırlama ve istisna olmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanması öngörülmüştür. Kişiler, hangi statüde olurlarsa olsunlar veya bu statüleri değişse bile yine sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir. Bu reformla geçmiş dönemlerde sıradan olaylar haline gelmiş olan sağlık hizmet sunucularına gidememe veya rehin kalma uygulamaları ortadan kaldırılmış, ülke sınırları içinde yaşayan herkes genel sağlık sigortalısı sayılmıştır. 5510 sayılı Kanun'a göre zorunlu sigortalı olarak çalışanların işten ayrıldıkları tarihten 10 gün sonra sigortalılık nitelikleri sona ermekte, bu durumdaki sigortalıların bir yıl içerisinde 90 gün primlerinin olması halinde genel sağlık sigortalısı olarak 10 günden sonraki 90 gün süreyle prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın sağlık yardımlarından yararlanmaya devam etmektedirler. Diğer taraftan, işten ayrılan sigortalıların işsizlik ödeneğine hak kazanmaları halinde işsizlik ödeneği süresince; kamu idarelerine ait mevsimlik işlerde çalışan sigortalıların ise iş akitleri askıda kaldığı sürede yukarıda belirtilen süre kısıtlaması olmaksızın sağlık yardım hakları bulunmaktadır. Ayrıca, işten ayrılan zorunlu sigortalılar, 5510 sayılı Kanun'un 60'ıncı maddesinin birinci fıkrası (özellikle bu fıkranın (c) bendi) kapsamında genel sağlık sigortalısı olma şartlarını taşımaları halinde, yine sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir. Nihayet, bu kişilerin yukarıdaki şartlardan hiç birini taşımamasına rağmen yeşil kart sahibi olmaları ve bu şekilde sağlık hizmetlerinden kesintisiz bir şekilde yararlanmaları da mümkün bulunmaktadır. Provizyon uygulama programı üzerinde yapılan bir teknik çalışma nedeniyle meydana gelen bir eksikliğe bağlı olarak, 16 ve 17 Şubat tarihlerinde bazı sigortalılarımız sağlık provizyonu alamamışlardır. Aksaklığın fark edilmesi ile birlikte provizyon sistemindeki hata düzeltilerek işinden ayrılan sigortalılarımızın eczane ve hastanelerde sağlık yardımlarından yararlanması 18 Şubat 2010 tarihi itibariyle sağlanmıştır.

Bu vesile ile 16 ve 17 Şubat günlerinde provizyon alamayan vatandaşlarımızdan özür dileriz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" demiş ve özür dilemiştir. Bu şekilde sorun çözülerek mağduriyet giderilmiştir.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor