İş görüşmesine gidene devletten 100 TL harçlık



Hükümet 13 yılda 6.6 milyon kişiye iş kapısı açarken, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) önemli bir adım daha attı.

Devletten sosyal yardım alıp da çalışmak isteyen 1.7 milyon kişi kayda alındı. Bu kapsamda olup da iş görüşmesine gidenlere 50-100 lira arasında değişen yol harçlığı verilirken, işe başladıklarında da sosyal yardımları kesilmeyecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin istihdam yaratmaya devam ettiğini belirterek, işgücü sayısının son bir yılda 1 milyon 720 bin artış gösterdiğini söyledi.

İSTİHDAM YÜZDE 200 ARTTI

2002 yılında sadece 65 bin kişiyi işe yerleştirebilen İŞKUR bugün milyonlarca gence iş kapısı açıyor. Geçen yıl yaklaşık 1.4 milyon kişilik yeni istihdam yaratıldı. AVM, pazar, cami meydanlarında kurulan stantlar sayesinde başvurular artarken, özel sektörde işe yerleştirilen erkek sayısında yüzde 50, kadınlarda da yüzde 33 artış görüldü. Sosyal yardım-istihdam bağlantısı için 970 vakıfta İŞKUR hizmet noktası kurulurken, 2002'de 19.3 milyon kişi olan istihdam sayısı geçen yıl itibarıyla 25.9 milyona ulaştı. Özellikle 6. Bölge teşvikleri yatırımlarla beraber istihdamı da yüzde 200 artırdı. Başbakanlık da istihdamın artırılması için tüm olanakları seferber ediyor. İş dünyasından gelen, yatırımlara yönelik süreçlerin hızlandırılması, yer temini, teşviklerin güncellenmesi başta olmak üzere tüm taleplerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesine yönelik etkin bir mekanizma oluşturuldu.

500 BİN AÇIK İŞ TALEBİ

İŞKUR'a firmalardan yaklaşık 500 bin açık iş talebi geldi. Yaklaşık 350 bin kişi işe yerleştirildi. 1.7 milyon hane içinde çalışmak isteyenlerin kaydı alınırken, iş görüşmelerine gitmeleri durumunda kendilerine yol ücreti, başlayanlara brüt asgari ücretin üçte biri tutarında da sosyal yardım veriliyor.

PRİM TEŞVİKİNE 9.4 MİLYARHükümetin, istihdam yaratmadaki başarısında aktif iş gücü politikaları ve teşviklerin de büyük katkısı oldu. Prim teşviki uygulamaları için bu yıl bütçeden 9.4 milyar liralık ödenek öngörüldü. İşgücü piyasasının kalitesi de iyileşti. 2002'de yüzde 42 olan istihdam oranı yüzde 66'ya çıktı.

Konular