İşe Gitmediğiniz Süreye Göre Uygulanacak Yaptırımlar Ne Olur?



Mesai günlerinde ve saatlerinde görevleri başında bulunmaları zorunlu olan Devlet memurları, izinsiz veya mazeretsiz olarak görevlerine gitmediklerinde ya da görevlerini terk etiklerinde çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilirler.

Görevleri başında olmaları gereken zamanlarda görevleri başında bulunmayan Devlet memurları hakkında uygulanacak olan yaptırımlar ise görev başında bulunmama süresine göre farklı olabilmektedir.

**Göreve geç gelme, erken ayrılma veya görev yerini terk

Mazeretsiz veya izinsiz olarak göreve geç gelen, görevden erken ayrılan veya görev yerini terk eden memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiği hususu yazılı olarak bildirilmek suretiyle UYARMA cezası verilir.

Yukarıda belirtilen sebeplerle Uyarma cezası verilen memurun aynı fiili yeniden işlemesi halinde (5 yıl içerisinde) hakkında KINAMA cezası uygulanır.

**1 veya 2 gün göreve gelmemek

Mazeretsiz veya izinsiz olarak 1 veya 2 gün göreve gelmeyen memura, brüt aylığının 1/30 - 1/8 arasında kesilmesi suretiyle AYLIKTAN KESME cezası verilir.

Yukarıda belirtilen sebeplerle Aylıktan Kesme cezası verilen memurun aynı fiili yeniden işlemesi halinde (10 yıl içerisinde) hakkında KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI cezası uygulanır.

**Kesintisiz şekilde 3, 4, 5, 6, 7, 8 veya 9 gün göreve gelmemek

Mazeretsiz veya izinsiz olarak kesintisiz şekilde 3, 4, 5, 6, 7, 8 veya 9 gün göreve gelmeyen memura, fiilin ağırlık derecesine göre; bulunduğu kademedeki ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulması suretiyle KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI cezası verilir.

Kesintisiz göreve gelinmeyen sürelerin hesabında, kesintili gelinmiş diğer günler dikkate alınmaz. Örneğin, 2 gün göreve gelmeyip ardından göreve gelen memurun, birkaç gün sonra yeniden 2 gün göreve gelmemesi durumunda hakkında, 4 gün göreve gelmediği şeklinde değerlendirme yapılarak yaptırım uygulanmaz.

Yukarıda belirtilen sebeplerle Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası verilen memurun aynı fiili yeniden işlemesi halinde (10 yıl içerisinde) hakkında DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA cezası uygulanır.

**Kesintisiz 10 gün göreve gelmemek

Mazeretsiz veya izinsiz olarak kesintisiz şekilde 10 gün göreve gelmeyen memur, yazılı müracaatı aranmaksızın ÇEKİLME isteğinde bulunmuş sayılır.

Memurun çekilmiş sayılabilmesi için, göreve gelinmeyen 10 günlük sürenin kesintisiz olması gerekir.

Kesintisiz 10 gün görevlerine gitmedikleri için çekilmiş sayılanlar, 1 yıl geçmeden yeniden Devlet memurluğuna alınmazlar.

**Bir takvim yılı içerisinde toplam 20 gün göreve gelmemek

Mazeretsiz veya izinsiz olarak bir takvim yılında toplam 20 gün göreve gelmeyen memura, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA cezası verilir ve bu cezayı alanlar bir daha Devlet memuriyetine giremezler.

Söz konusu 20 gün göreve gelmeme süresi kesintili olabileceği gibi kesintisiz de olabilir. Ancak, kesintisiz sürenin 10 gün ve daha fazla olması durumunda, bu sürelerin 20 günlük süre hesabında değerlendirilmeyeceğini ve ilgili hakkında ÇEKİLMİŞ sayılma hükümlerinin uygulanması gerekeceğini memurunyeri.com olarak düşünmekteyiz.

Öte yandan, 10 günden az süre ile göreve gelinmeyen durumlarda memur hakkında başka disiplin cezalarının uygulanmış olması, yıl içerisinde göreve gelinmeyen bu süreler toplamı 20 güne ulaştığında, memur hakkında Devlet Memurluğundan Çıkarma cezası uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.

Mazeretsiz veya izinsiz olarak belli sürelerle görevleri başında olmayan Devlet memurları hakkında verilecek disiplin cezalarının uygulanmasında, geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve ödül veya başarı belgesi alan memurlar hakkında, bir derece hafif olan cezanın uygulanabileceği, bu yazımıza ilişkin yapılacak değerlendirmelerde göz önünde bulundurulmalıdır.

Konular