İşyerinin Devri Halinde Kıdem Ve İhbar Tazminatından Kim Sorumludur



4857 sayılı İş Kanununa göre işyerinin devri halinde, devir tarihinde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçmektedir. Bu durumda devralan işveren, işçinin kıdem ve ihbar süresi ile ücretli izin süresi gibi hizmet süresinin esas alındığı haklarında, devreden işveren yanında işe ilk başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.

Örneğin, (A) gerçek kişisinin yanında ilk defa 17/5/2010 tarihinde işe başlamış bir işçinin çalıştığı işyerinin 23/4/2015 tarihinde (B) gerçek kişisine devredildiği düşünüldüğünde, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin süresinin hesabında, 17/5/2010 tarihi itibariyle işe girdiği tarih esas alınacaktır.

Kıdem tazminatında sorumluluk

1475 sayılı İş Kanunu 14. madde 2. fıkrada, “İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler gözönüne alınarak hesaplanır. İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. 12/7/1975 tarihinden, itibaren (1) işyerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumludur. Ancak, işyerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlıdır. 12/7/1975 tarihinden evvel (2) işyeri devrolmuş veya herhangi bir suretle el değiştirmişse devir mukavelesinde aksine bir hüküm yoksa işlemiş kıdem tazminatlarından yeni işveren sorumludur.” Hükmü yer almaktadır.

Buna göre, kıdem tazminatında;

-Devreden işverenin sorumluluğu, işçinin işe başladığı tarihten devir tarihine kadar olan süreye kadar ve işçinin devir tarihindeki son ücreti ile

-Devralan işverenin sorumluluğu ise işe başladığı tarihten iş akdinin sona erdiği tarihe kadar ve işçinin iş akdinin sona erdiği aydaki ücreti ile

sınırlıdır.

Diğer taraftan, kıdem tazminatının ödenmesinde devreden işveren yönünden sorumluluk 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi olup bu süre, devralan işveren yanında iş sözleşmesinin sona ermesi ile işlemeye başlamaktadır.



İhbar tazminatı ve izin ücretinde sorumluluk

4857 sayılı Kanun 6. madde 3. fıkrada, devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan dolayı devreden ve devralan işverenin birlikte sorumlu olduğu öngörülmüştür.

İzin ücreti ve ihbar tazminatı fesihle birlikte doğan alacaklardır. Devir tarihinde iş akdi devam ettiğinden gerek izin ücreti, gerekse ihbar tazminatı, devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan değildir.

Bu nedenle kullandırılmayan izin ücreti ile ihbar tazminatından devralan işveren tek başına sorumlu olup, devreden işverenin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.



Ücretlerde sorumluluk

4857 sayılı Kanunda devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan dolayı devreden işverenle birlikte devralan işverenin birlikte sorumlu olduğunun yanı sıra devreden işverenin sorumluluğunun devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlı olduğuna yer verilmiştir.

Bu nedenle, işyerinin devredildiği tarihe kadar doğmuş ücret, fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretlerinden devreden işveren ile devralan işveren birlikte sorumludur. Ancak, devreden işveren açısından sorumluluk, devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlı olup, bu süre sonrasında devreden işverenin sorumluluğu sona ermektedir.

Devir tarihinden sonraki doğan ücretlerin ödenmesi ise devralan işverenin sorumluluğunda olduğundan, devir tarihinden sonraki ücretlerden dolayı devreden işverenin hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Konular