Özel kursa gidip pilot olan 4 bin dolar maaşla işe başlıyor



Günümüzün aranan mesleklerinden pilotlara olan talep her geçen gün yükseliyor. Ortalama bedeli 65 bin euro olan eğitim sonrasında, 4 bin dolar maaşla işe başlayan pilotlar, ödedikleri eğitim bedelini 1.5 yılda geri alabiliyor.

Havacılık sektöründe pilot ve teknisyen ihtiyacı her geçen gün artıyor. Boeing'in yayınladığı son rapora göre, önümüzdeki 20 yılda küresel havayolları şirketleri filolarına 38 bin yeni uçak ekleyecek. Şirketin 2015 Pilot ve Teknisyen Tahmini raporuna göre, 2015-2034 arasında tüm dünyada 558 bin pilota ve 609 bin bakım teknisyenine ihtiyaç duyulacak.

TEKNİSYEN DE ARANIYOR

Küresel pilot talebinde sürekli bir artış var. Rakam, 2014 tahminine kıyasla yüzde 4'ten fazla artışa işaret ediyor. Bakım teknisyenlerine olan talep ise yaklaşık yüzde 5 arttı. Nitelikli işgücüne olan küresel talebin kaynağı, devam eden ekonomik genişleme olacak ve bunu sonucunda her yıl yaklaşık 28 bin yeni pilot ve 30 bin'den fazla yeni teknisyen işe alınacak.

TÜRKİYE'NİN İHTİYACI VAR

Türkiye'de 750'si yabancı olmak üzere yaklaşık 5 bin ticari pilot var. Türkiye'nin havacılıktaki 2023 hedeflerine bakıldığında pilot ve teknisyen açığımızın büyüyeceği öngörülüyor. Bu kapsamda; 2023'e kadar yaklaşık 8 bin personelin gerekeceği tahmin ediliyor.

ÜNİVERSİTELİ PİLOTLAR

Türkiye'de 10'dan fazla özel kuruluş ticari pilot lisansı verebiliyor. THY Uçuş Akademisi ve Pegasus Uçuş Akademisi gibi kurumlar kendi ihtiyaçlarını yetiştirirken, üniversite düzeyinde de eğitim almak mümkün. Özyeğin Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve THK Üniversitesi, pilotu lisansı veren kurumlardan.

65 BİN EURO'YA LİSANS

Özel uçuş okulları iki tip uçuş lisansı eğitimi veriyor. İlki, ticari olmayan pilotluk lisansı (PPL). İkincisi ise ticari pilotluk lisansı (ATPL). PPL lisansının eğitim bedeli 15 bin euro, eğitim ise 2,5 ay sürüyor. ATPL lisansının bedeliyse ortalama 55-65 bin euro. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan pilot adayı, belli bir uçuş kotasını doldurduktan sonra sınavlara katılmak zorunda. Dört yıllık özel üniversitelerde eğitim bedeli yıllık ortalama 30 bin TL olurken, lisans için de 28-30 bin euro ödemek gerekiyor.

HER YIL SAĞLIK RAPORU GEREKİYOR

İkinci pilot olarak işe başlayan yeni mezunların ortalama maaşı 4 bin dolar civarında. Uçuş süresi ve kıdem arttıkça maaş yükseliyor. Mesleğinin zirvesindeki bir kaptan, aylık 15 bin maaş alabiliyor. Lisans sonrası da herşey toz pembe değil. Özel havayolunda işe başlayan bir pilot her yıl düzenli sağlık kontrollerine girmek zorunda.

THY'NİN HIZLI BÜYÜMESİ VE 3. HAVALİMANI

Neredeyse her ülke, ihtiyaç duyulan personeli akademik veya özel kurumlar yardımıyla yetiştirmeye çalışıyor. Ülkemizde de özel havayollarının etkinliğinin artmasıyla ve THY'nin hızla büyümesiyle birlikte pilot ihtiyacımız da sürekli yükseliyor. Üçüncü havalimanının devreye girmesiyle bu ihtiyacın daha da artacağı hesaplanıyor.

Konular