Tazminatını alan işçi başka işte çalışabilir
15 yıl çalıştınız, 3.600 prim gününüz de doldu. İstifa edip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Fakat başka bir yerde çalışmaya başlarsanız, işvereniniz bu parayı sizden geri almak için dava açabiliyordu. Tartışmaya son noktayı Yargıtay koydu: İşçi her şekilde kıdemi alabilir.
Yargıtay kamuoyunda "15 yıl 3.600 günle tazminat hakkı" olarak bilinen ve 8.9.1999 tarihinden önce ilk kez sigortalı olanların emeklilik için gerekli yaş dışındaki şartları sağlamış olmaları nedeniyle istifa etmeleri halinde kıdem tazminatı almaları konusunda çok önemli bir karara imza attı. Karar bu durumdaki kişilerin kıdem tazminatı aldıktan sonra yeniden çalışmalarının önünde bir engel olmadığı yönünde.
8.9.1999 TARİHİ ÇOK ÖNEMLİ
15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alma hakkını kullanabilmek için çok önemli bir şart söz konusu. Buna göre yalnızca 8.9.1999 öncesinde sigortalı olmuş kişiler bu haktan yararlanabilirler. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olan kişiler emeklilik için gerekli sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurduktan sonra istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler.
Son işteki süreyi alabilir
İşçi 15 yıl 3.600 gün ile kıdem tazminatı alırken yalnızca son işyerinde geçirdiği süre doğrultusunda tazminata hak kazanır. Örneğin işçi 10 yıl bir işyerinde çalıştıktan sonra başka bir işyerine geçmiş ve bu işyerinde 6 yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanmışsa son işvereninden yalnızca 6 yılın karşılığı kıdem tazminatını alabilir.
KARAR EMSAL OLABİLECEK
Karara konu durumda işçi başka şirkette daha iyi menfaatler elde etmiş olmasına rağmen Yargıtay hakkın kötüye kullanımı olmadığı yönünde karar verdi. Bu nedenle işçiler bu hakkı kullandıktan sonra başka bir işyerinde daha iyi koşullarda işe başlasalar bile işveren tazminat talep edemeyecek. Yerel mahkemenini bu yönde bir kararı olması durumunda bile Yargıtay'ın bu kararı emsal olabilecek.
Kıdemi alıp yeniden çalışmak mümkün mü?
Kıdem tazminatını alan kişiler kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başladıklarında tazminatı ödeyen işveren bu kişiler hakkında "hakkın kötüye kullanıldığı" iddiasıyla dava açıp tazminat istiyordu. Diğer yandan çalışma hürriyeti kapsamında bu kişilerin tazminat aldıktan sonra yeniden çalışmasının "hakkın kötüye kullanılması" olup olmadığı konusunda farklı kararlar da söz konusuydu. Tazminatı alan bir işçinin bu hakkını kötüye kullandığı iddiasıyla açılan davada Yargıtay açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının "hakkın kötüye kullanılması" olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar sonrası 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamalarının önünde bir engel kalmamış oldu.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor