İşsizlik psikolojisi kişiyi nasıl etkileyebilir?



Uzmanlar, insanın yaşadığı ortamda belli beklentileri karşılayabilmesinin mesleki işlevselliğiyle doğru orantılı olduğunu söylüyor. İşsizlik sadece maddi değil, psikolojik ve fiziksel sorunları da beraberinde getiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 226 bin artarak 2 milyon 880 bin kişiye yükseldi.

İşsizliğin, bir insanın başına gelebilecek en kötü durumlardan biri olarak tanımlandığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Uğur Hatıloğlu, işsizliğin ruhsal dengeyi de bozduğuna ve psikolojik çöküntüye yol açtığına vurgu yaptı.

EN SIK DEPRESİF BOZUKLUK GÖRÜLÜYOR

Sosyal destek mekanizmaları, stresle baş etme kapasitesi ve yolları ile kişilik özellikleri gibi değişkenlere bağlı olarak işsiz bireylerde farklı psikiyatrik bozukluklar gelişebildiğini aktaran Dr. Hatıloğlu, işsizlikte en sık görülen psikolojik sorunun depresif bozukluk olduğunu belirtti.

KAYGI BOZUKLUKLARI GELİŞEBİLİR

Kişinin kendini günün büyük çoğunluğunda moralsiz ya da kaygılı hissettiğini dile getiren Hatıloğlu, ruhsal çökkünlüğün diğer belirtileri hakkında şunları söyledi:

"Gelecek kaygısı ve işlerini nasıl düzene sokacağıyla ilgili sürekli düşünmeye başlar. Uyku ve iştah düzensizliği, dikkat ve bellek kusurları, öfke patlamaları ve yıkıcı davranışlarda artış gibi problemler ortaya çıkabilir. Zamanla hayata karşı istek ve ilgi kaybı ile enerjide azalma gözlenebilir. Kişi kendini aşırı derecede beceriksizlik ve yetersizlikle suçlayabilir. Bu durum çevresi ve aile içi işlevselliğini de etkilemeye başlayıp en az iki hafta boyunca nerdeyse her gün oluyorsa depresif bozukluk açısından değerlendirilmesi gerekir. Kaygılarda yoğun artış oluşabilir. Bu durumda da kaygı bozuklukları açısından değerlendirilmesi gerekebilir. Bu iki durum iç içe gözükebileceği gibi farklı belirtiler ve durumlar da kişilerde gözlenebilir."

UMUTSUZLUK VE KARAMSARLIK BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKIYOR

İşsiz insanlara karşı takınılan tutumun, genelde ilk etapta destek vermek şeklinde olduğunu ifade eden Hatıloğlu, "Ne yazık ki bu tutum zamanla veryansın etmeye ve kişiyi zorlamaya dönüşebilmektedir. Bu süreçte iş başvurusu reddi, başvurulara geri dönüş olmaması gibi durumlar sonrasında dahi destek verilmeye devam edilmesi gerekir. Çünkü iş arayan insanlar zaman geçtikçe doğal olarak umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılır ve hayattan elini ayağını çekebilir. Genel işlevsellikte düşüş ve kişide daha önce olmayan psikolojik sorun belirtilerinin gözlenmesi durumunda bir profesyonelden yardım alınması en doğru yaklaşımdır" şeklinde konuştu.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor