İşçi işveren anlaşmazlıklarında mahkemesiz çözüm



Arabulucuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi iş hayatında yaşanan hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çözümlenmesini hedefliyor.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı işbirliğinde kurulan ASO Tahkim, Arabulucuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi (ASOTAUM) iş hayatında yaşanan hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çözümlenmesini hedefliyor.

Oda'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara'daki iş dünyası temsilcileri ASO'da düzenlenen toplantıda bir araya geldi ve ASOTAUM hakkında bilgilendirildi.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, toplantıda yaptığı konuşmada arabuluculuk yöntemine ilişkin bilgi verdi. Dünyada arabuluculuk sisteminin hızla geliştiğine işaret eden Öztatar, "Arabuluculuk kurumu dünyada 160 ülkede var" bilgisini paylaştı. Öztatar, şunları kaydetti:

"Arabuluculuk sistemi ülkemizde 14 Kasım 2013'ten beri uygulanmaktadır. Şu anda 2 bin 100 arabulucumuz var. Arabuluculukla işçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklar, kiracı-kiralayan, ticari ilişkiler, ticari davalar, marka patent davaları, alacak, boşanma hukukuyla ilgili mal rejimi, tazminat, yoksulluk nafakası gibi sorunlar çözülebilir. Arabulucu, itilafa düşen tarafları bir araya getirerek, sorunları kendileri verdikleri kararla çözüme ulaştıran kişidir."

İşçi-işveren uyuşmazlıklarının arttığını dile getiren Öztatar, arabuluculuk merkezlerine 800 işçi-işveren uyuşmazlığı başvurusu olduğunu aktardı. Öztatar, söz konusu başvuruların tamamının anlaşmayla çözüldüğünü belirterek, "İşçi-işveren uyuşmazlıklarında taraflar mahkeme yerine ilk önce arabuluculuk merkezlerine başvurmalıdır" ifadelerini kullandı.

Öztatar, işçi-işveren uyuşmazlıklarında gizliliğin önemine dikkati çekerek, "Arabuluculuk merkezlerinde güvenilirlik ve gizlilik önemlidir. Taraflar mahkemede konuşamadıklarını burada rahatça konuşabilirler. Görüşme sırasındaki beyanlar ve ifadeler gerek taraflarca gerekse arabulucu tarafından kesinlikle üçüncü kişilere anlatılmaz. Eğer taraflardan birisi gizliliği bozarsa 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılır. Ayrıca arabuluculuk süreci sonunda taraflar bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşma her iki taraf açısından bağlayıcı oluyor. Örneğin arabulucu masasında bir işçi ile işveren kıdem tazminatı konusunda anlaşmışsa işçi daha sonra yeniden mahkemeye başvurup alacağı olduğu iddiasında bulanamıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Arabuluculuğun avantajlarından bahseden Öztatar, şöyle devam etti:

"Mahkemeye giden uyuşmazlıklar yıllarca sürebiliyor. Arabuluculuk sayesinde yıllarca süren uyuşmazlıklar bazen bir gün bazen birkaç saat içinde çözülüyor. Sürecin çok hızlı işlemesi taraflar açısından memnuniyetle karşılanıyor. Yıllarca süren masraflı davalardan çok daha ekonomik. Sürecin esnek olması delil toplama, tanık dinleme gibi usul işlemleri olmaması, icra edilebilirlik şerhi alınabilmesi, ilam niteliğinde belge olması ve hak düşürücü ve zaman aşımı sürelerinin işlememesi gibi avantajları var."

Konular