Stres mülakatında neler soruluyor?



Kosgeb girişimcilik kursu stres mülakatı nasıl oluyor,Girişimcilik kursu stres mülakatında hangi sorular soruluyor,Kosgeb girişimcilik kursu stres mülakatında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? İşte stres mülakatı ve detayları...

Stres mülakatları ile yaşantınızda karşılaşabileceğiniz zor ve stresli durumlar karşısında vereceğiniz tepkiler ölçülmek istenir.Ancak ülkemizde stres mülakatlarının çok doğru işlediği söylenemez.Pek çok deneyimsiz mülakatçı ya da işveren bu yöntemi yanlış kullanmakta,adayı gereksiz yere yormakta ve istediği sonuçlara ulaşamamaktadır.Bir stres mülakatı sırasında adayın dikkat etmesi gereken sakinliğini son noktaya kadar koruması ve sorulan sorulara dikkatlice cevap vermesidir.

Başka bir firma için uygun olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Böyle bir soruyu cevaplarken, firma hakkında topladığınız bilgileri karşı tarafa sunmalısınız.Mülakat yapan kişi sizin ne derecede kendi niteliklerinizin farkında olduğunuzu ve niteliklerinizin başvurduğunuz şirket ve pozisyon ile ne derece uyumlu olduğunu anlamaya çalışacaktır.Yapmanız gereken firma kültürü ile kendi niteliklerinizi harmanlayarak mülakatçıya sizin uygun elaman olduğunuza ikna etmektir.

Size göre bu görüşme pozitif mi yoksa negatif mi?

Bu tarz bir soru genel olarak mülakatın sonuna yaklaşıldığında ve mülakat, mülakatçı için olumsuz yönde ilerde ise karşınıza çıkacaktır.Eğer işi gerçekten almak istiyorsanız,mülakatı kendi lehinize çevirmek için bu fırsatı kaçırmamanız gerek.Mülakatı yapan kişiye kendisini tatmin edemediğiniz özelliklerinizi sorun, eğer yanlış anlaşılan bir soru yada durum varsa tüm ayrıntıları ile soruyu tekrar cevaplayın ve konunun doğru bir şekilde anlaşıldığından emin olun.

Bu soruya verilmemesi gereken cevap ise mülakat olumsuz geçtiği halde pozitif bir görüşme olduğunu söylemenizdir.Böyle bir cevap karşı tarafa doğru değerlendirme yapamadığınız izlemini verecektir.

Ne zamandır iş arıyorsunuz? Neden iş bulamadınız?

İş arama süreniz uzun ise böyle bir soruyla karşılaşma olanağınız oldukça yüksektir.Önemli olan vereceğiniz cevabın geçerliliği olması ve mülakatçıyı tatmin edebilecek nitelikte olmasıdır.En uygun işi bulmak için çabaladığınızı,iş teklifleri almanıza rağmen istediğiniz gibi bir iş bulamadığınızı,kariyerinizde değişiklik yapmak istediğinizi ve deneyimsiz olduğunuz bir alanda iş aradığınızı,şahsi sebeplerden dolayı bir dönem iş aramaya ara verdiğinizi, lisansüstü eğitiminiz süresince çalışmaya fırsat bulamadığınızı, söyleyebilirsiniz.Bu tür cevaplar durumunuza göre bu tür cevaplar çoğaltılabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken vereceğiniz cevap mülakatın ilerleyen zamanlarında sizi zor durumda bırakmayacak olmasıdır.Vereceğiniz cevabı bir temele oturtmalı ve cevap üzerinden gelecek yeni sorulara hazırlıklı olmalısınız.

İşe adapte olmanız ve katkı sağlamaya başlamanız ne kadar zaman alacak?

Bu soruya çok uzun bir zaman dilimi ile cevap vermemeniz gerek ancak birkaç gün ya da bir kaç hafta gibi klasik cevap vermeniz de mülakatçıyı tatmin etmeyecektir.Bunun yerine kendi özelliklerinizi göz önünde bulundurarak mantıklı bir cevap vermeniz yerinde olacaktır.Söyleyeceğiniz zaman dilimi 6 aydan uzun olmamalıdır.

Firmamızın başarısına ne derecede katkı sağlayacağınızı düşünüyorsunuz?

Soruya vereceğiniz cevap daha önce cevap verdiğiniz işe adapte olma zamanınızın gerçekliği hakkında karşı tarafa bilgi verecektir.Vereceğiniz cevap gerçekçi olmalıdır,hayal ürünü olabilecek bir cevap mülakatçıyı ciddiyetiniz konusunda şüpheye düşürecektir.

Firmamızda ne kadar süre çalışmayı düşünüyorsunuz?

Bu mülakat sorusunun kesin doğru ya da yanlış bir cevabı yoktur.Vereceğiniz cevap başvurduğunuz şirket ve sektöre göre değişir.Örneğin rekabete açık bir şirkete başvuruyorsanız,emekli olana kadar çalışmak istiyorum gibi bir cevap inandırıcı olmayacaktır.Eğer kamu gibi çalışan bir sektöre başvuruyorsanız uzun süre çalışmanın sizi memnun edeceğini söyleyebilirsiniz.Vereceğiniz en uygun cevap sık iş değiştirmeyi seven biri olmadığınızı,ancak çalıştığınız şirkette kendinizi geliştirme olanağı bulmazsanız kendiniz için daha yararlı olacağına inandığınız bir şirket için arayışa gireceğinizi söylemek olur.

Eğer mülakatı siz yapıyor olsaydınız ne sorardınız?

Bu soru karşısında telaşa kapılmamalı ve kariyere yönelik bir cevap vermelisiniz.
"İşe alınırsanız ne kadar zamanda terfi almayı hedeflersiniz" gibi bir soru sorabilirsiniz.Mümkün olduğunca yaratıcı olmaya çalışın ve sorduğunuz soru size geri dönerse ne cevap vereceğizi biliyor olun.

Firmamız hakkında ne biliyorsunuz?

Bu soruya cevap verebilmek için şirket hakkında önceden bilgi toplamış olmanız gerek.Yeterli hazırlığınız olursa strese girmeden sakin bir şekilde cevap vererek soruyu atlatabilirsiniz.

Bu yaşta daha fazla para kazanmanız gerektiğini düşünüyor musunuz?

Eğer piyasa değerlerinin altında maaş alıyorsanız bu soruyla büyük ihtimalle karşılaşacaksınız.Düşük ücret alıyor olmanız mülakatçı tarafında pozisyonunuzdaki performans yeterliliği olarak algılanabilir.Sizin yapmanız gereken ise maaş düşüklüğünün sizden kaynaklanmadığını çalıştığınız firmanın ücret politikası ile alakalı olduğu konusunda karşı tarafı ikna etmenizdir.Kariyerinize başlarken tecrübe kazanmayı,daha öne koyduğunuzu,ancak şuan için hak ettiğiniz ücreti almanın da tecrübe kadar önemli bir faktör olduğunu söyleyebilirsiniz.

Bu pozisyon için niteliklerinizin fazla/az olduğunu düşünüyor musunuz?

Mülakatçı bu soruyu sorarak mülakatı bitirmeden önce kendisini,pozisyona uygun olduğunuz konusunda ikna etmeniz için size bir şans vermiştir.Daha önce sorulan sorularda herhangi bir yanlış anlaşılma olup olmadığını öğrenmeye çalışın ve mülakatçının eksik olduğunuzu düşündüğü konulara açıklık getirin.

Konular