50 bin lira hibe kimlere verilecek?



Kendi işini kuracak gençlere '50 bin lira hibe' uygulaması için başvurular 17 Aralık'ta başladı. İsteyen gençlere 100 bin lira da faizsiz kredi verilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti'nin seçim öncesinde vadettiği her şeyi tek tek hayata geçirdiğini belirterek, kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin lira hibe ve istemeleri halinde 100 bin lira da faizsiz kredi verileceğini bildirdi. Işık, söz konusu uygulamanın 17 Aralık itibarıyla başladığına işaret ederek, genç girişimcileri Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla uygulanan programa başvurmaya davet etti.

Tüm girişimcilere destek

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Işık, gerek Bakanlık bünyesinde gerekse de KOSGEB'de hayata geçirdikleri proje ve programlarla gençleri, kadınları ve tüm girişimcileri desteklediklerini söyledi.

Hibe 50 bin liraya çıkarıldı

İhtiyaç görülen her alanda desteklerin artarak devam ettiğini vurgulayan Işık, revize edilen Girişimcilik Destek Programı ile yeni girişimcilere verilen desteğin hibe kısmının 30 bin liradan 50 bin liraya, sabit yatırım desteği adı altındaki faizsiz kredi desteğinin ise 70 bin liradan 100 bin liraya çıkarıldığına dikkati çekti.

50 bin lira hibe için başvurular 17 Aralık'ta başladı

Işık, 17 Aralık'tan itibaren projesi onaylanıp kurullara girmeye hak kazanan tüm girişimcilerin söz konusu desteklerden yararlanabileceğine işaret ederek, "AK Parti olarak seçim öncesinde ne vadettiysek, hepsini bir bir hayata geçiriyoruz. Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize 50 bin lira hibe ve istemesi halinde 100 bin lira da faizsiz kredi vereceğiz. Uygulama 17 Aralık itibarıyla başladı. Genç girişimcilerimizi KOSGEB aracılığıyla uyguladığımız programa başvurmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Programın detayları

Girişimcilik Destek Programı'nın ayrıntılarına ilişkin de bilgi veren Işık, 50 bin liralık hibenin 2 bin lirasının "işletme kuruluş desteği", 18 bin lirasının "kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği", 30 bin lirasının da "işletme giderleri desteği"nden oluştuğunu anlattı.

Önce uygulamalı girişimcilik eğitimi

Işık, bu destekten yararlanmak isteyen girişimci adaylarının öncelikle 24 saati atölye çalışmalarından oluşan ve toplamda 70 saat olan uygulamalı girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlayarak, girişimcilik sertifikasını alması gerektiğini söyledi.

Işık: Gençlerin 50 bin lira hibe için başvurmalarını bekliyoruz

Öte yandan söz konusu sertifikayı alanların dışında KOSGEB'in "Genç Girişimci Geliştirme Programı" tamamlayanlar ile "Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı"nı bitirerek, eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler ve İş Geliştirme Merkezlerinde (İŞGEM) yer alan girişimcilerin de destekten faydalanabileceğini belirten Işık, "Girişimcilerimizi her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Şartları uyan her girişimcimizin söz konusu programlara başvurmalarını bekliyoruz" dedi.

Başarı girişimciler ödüllendirelecek

Fikri Işık, desteklerin yanı sıra, başarılı girişimcileri ödüllendirdiklerini de belirterek, her yıl gerçekleştirdikleri "KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreni"nin dördüncüsünün, bu yıl 24 Aralık Perşembe günü düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Konular