'Eğitim ve araştırmacılara destek uygulaması sürecek'



Türkeş, 2016 yılında 130 lisans, 91 yüksek lisans, 41 doktora ve 10 doktora sonrası araştırma bursu olmak üzere toplam 272 bursiyere daha destek verilmesinin planlandığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Sosyal ve beşeri bilimler alanında, bilimsel araştırmalar ile elde edilen özgün bilgileri, paydaşlarına ve ilgililerine elektronik ortamda sunmak amacıyla oluşturulan 'Bütünleşik Bilgi Sistemi' ile kurumlarımızın kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinin genel ağı üzerinde birleştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

Türkeş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kurumların bütçesine ilişkin sunumunda, kurumun 2015 yılı içindeki faaliyetleri ve 2016 yılı bütçesiyle gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun; Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılaplarını,Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak, yaymak ve yayınlar yapmak amacıyla kurulduğunu anımsatan Türkeş, Yüksek Kurumun, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinden oluştuğunu bildirdi.

Sosyal ve beşeri bilimler alanında, bilimsel araştırmalar ile elde edilen özgün bilgileri paydaşlarına ve ilgililerine elektronik ortamda sunmak amacıyla "Bütünleşik Bilgi Sistemi"nin oluşturulduğunu belirten Türkeş, "Bu sistemle kurumlarımızın kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinin genel ağı üzerinde birleştirilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemiz için önem ve öncelik arz eden belli konularda veri tabanı tasarımları ve yazılımları gerçekleştirilerek bu çalışmalar mevcut ulusal ve uluslararası sistemlere entegre edilecektir" diye konuştu.

Türkeş, 2015 yılında "Bütünleşik Bilgi Sistemleri" kapsamında geliştirilen, mobil sözlük uygulamaları, burs sistemi, yayın dağıtım ve satış sistemi, bilimsel proje ve destek sistemi, araştırmacı bilgi sistemi, bilimsel etkinlik sistemi, insan kaynakları bilgi sistemi, yayım takip sistemi, yönetim kurulu sistemi, yönetim bilgi sistemi hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi.

- "Eğitim ve araştırmacılara destek uygulaması sürecek"

Yüksek Kurum tarafından, 2011 yılından itibaren, bünyesinde yer alan kurumların kendi amaç ve ilkelerine uygun konularda bilgi üretilmesini teşvik etmek amacıyla yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve araştırma yapacak kişilere burs verildiğine belirten Türkeş, 2016 yılında 130 lisans, 91 yüksek lisans, 41 doktora ve 10 doktora sonrası araştırma bursu olmak üzere toplam 272 bursiyere daha destek verilmesinin planlandığını söyledi.

Üniversiteler ve kütüphaneler ile kamu kurumlarına, yurt içinde ve yurt dışında toplam 105 bin 276 eser, 23 bin 488 adet süreli yayının 2015 yılında ücretsiz dağıtıldığını vurgulayan Türkeş, bu uygulamaya 2016 yılında da devam edileceğini bildirdi.

Türkeş, 2016 yılı için Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bütçesinin 5 milyon 475 bini personel giderleri, 881 bini SGK primi, 4 milyon 589 bini mal ve hizmet alımı giderleri, 335 bini cari transferler ve 424 bini sermaye giderleri olmak üzere toplam 11 milyon 704 bin lira olarak öngörüldüğünü ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, komisyon üyelerine, Yüksek Kurumun bünyesindeki kurumların 2015 yılı faaliyetleri ve 2016 yılı bütçesi ile gerçekleştirmeyi planladıkları projelere yönelik çalışmaları anlattı.

- Bağlı kurumlar

Türkeş, Atatürk Araştırma Merkezinin yeniden yapılandırıldığını anımsatarak, merkezin "Atatürk ve eseri hakkında bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve sonuçlarını yaymak" misyonu ile faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

Türk Dil Kurumunun, 2015 yılında 28 yeni yayın, 24 tıpkıbasım ve 14 süreli yayını yayımlandığını belirten Türkeş, 2016 yılında da 40 eserin kazandırılacağını ifade etti. 2015 yılında üniversiteler ve kütüphaneler ile kamu kurumlarına yurt içinde ve yurt dışında toplam 14 bin 326 eser ile 18 bin 356 süreli yayının ücretsiz dağıtıldığına değinen Türkeş, bu uygulamayı 2016 yılında da devam ettireceklerini, 200 kişiye daha burs vermeyi planladıklarına işaret etti.

Türkeş, Atatürk Kültür Merkezinin 2015 yılı faaliyetleri hakkında da bilgi vererek, 2016 yılında da 9 ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlik planladığını kaydetti.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor