Asgari Ücret Araştırması raporu açıklandı



Towers Watson, “Asgari Ücret Araştırması” raporunu açıkladı. Araştırmaya, başta İlaç ve Sağlık, Teknoloji, Hızlı Tüketim, Perakende, Üretim, Finansal Hizmetler ve Otomotiv sektörlerinden şirketler ile Türkiye’nin önde gelen holdingleri olmak üzere toplam 159 kurum katılım gösterdi. Araştırma sonuçlarına göre katılımcı şirketlerin yüzde 38’i ücret artış bütçelerinde değişikliğe gitmeyi planlıyor, buna karşın yüzde 37’si asgari ücret artışı karşısında oyun planını henüz belirlememişken, yüzde 25’i ücret artış bütçelerinde değişikliğe gitmeyecek.

Araştırmaya katılan 159 şirketin yüzde 38’i asgari ücret artışı karşısında ücret artış bütçelerinde değişiklik olmasını planlıyor. Yüzde 38 oranının dağılımı incelendiğinde, yüzde 16 oranında şirketlerin hali hazırda revize bütçelerini belirlemelerine karşın yüzde 22’sinin henüz revize artış oranlarını belirlemediği görüldü. Buna karşın katılımcıların yüzde 37’si henüz asgari ücret artışı karşısında oyun planını belirlememişken, yüzde 25’i ücret artış bütçelerinde değişikliğe gitmeyeceklerini paylaştı.

Şirketlere, asgari ücret artışı gündeme gelmeden önceki ücret artış bütçeleri sorulduğunda, alınan yanıtların orta noktası, Towers Watson tarafından 2015 yılı Ekim ayında açıklanan 2016 yılı ücret artış beklentisi ile paralel şekilde yüzde 8 oranında gerçekleşti. Asgari ücret artışının gündeme gelmesi ile beraber değişikliğe gitme kararı alan şirketlerin ücret artış oranlarının orta noktasına bakıldığında ise şirket geneli ücret artış bütçelerinin 0.75 puan artarak yüzde 8.75’e yükseldiği görüldü.

Bu noktada şirket çalışanları segmente edilerek raporlandığında ise en önemli değişim beklendiği üzere mavi yakalı çalışanlarda gözlemlenmekte, yüzde 9 oranındaki ücret artış oranı yüzde 12 seviyesine yükseldi. Nispeten nokta ücret ile yönetilen perakende sektöründeki mağazacılık rollerinde yüzde 8 oranındaki ücret artış oranı yüzde 8.5’e çıkarken, iş destek rollerinde yüzde 8’den yüzde 9’a, teknik destek rollerinde ise yüzde 8.25’den yüzde 9’a ilerledi.

Asgari Ücret Araştırması’na katılan şirketlerin sadece yüzde 7’si asgari ücret artışı karşısında ücret ve yan hak politikalarında değişikliğe gideceklerini belirtti. Ancak yüzde 41’i bu konuda henüz karar vermemelerine karşın yan hak bütçelerinde değişiklik yapmaya ihtiyaç duyacaklarını aktardı. Katılımcı şirketlerin yaklaşık olarak yarısı ise ücret ve yan hak politikalarında bir değişiklik yapmayı planlamadıklarını veya henüz değişiklik öngörmediklerini paylaştı.

Konular