Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır 2018?



Her çalışanı ilgilendiren konulardan biri de kıdem tazminatı. Kıdem tazminatını belirleyen bazı kıstaslar var. Peki kıdem tazminatına fazla mesailer de eklenebiliyor mu? Kıdem tazminatıyla ilgili kanun fazla mesailer için ne diyor? İşte soruların yanıtları.

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için “30” günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Çalışanın, çeşitli nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalıştığı yıllar için işveren tarafından ödenen tazminata kıdem tazminatı deniyor. Kıdem tazminatı almanın ilk yolu çalışanın işten çıkarılması. Bu noktada kıdem tazminatı artırmanın yolları gündeme geliyor. Ancak merak edilenlerden biri de fazla çalışılan süreler kıdem tazminatına ekleniyor mu konusu.

İş Kanununa göre kıdem tazminatının hesabında süreklilik arz eden her türlü ayni ve nakdi ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma ücreti süreklilik arz eden ödemeler arasında olmadığı için kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

KIDEM TAZMİNATI HESABINDA NELER DİKKATE ALINIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için “30” günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan sürelerde oranlanarak hesaplamaya dâhil edilir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanında düzenli olarak sağlanan para ve parayla ölçülebilen menfaatlerin brüt tutarları (yol parası verilmesi veya servis sağlanması, yemek parası veya yemek verilmesi vb.) dikkate alınmaktadır. Fazla çalışma ücretleri kıdem tazminatı hesaplamalarına dâhil edilmemektedir.

Kıdem Tazminatı Şartları

Kıdem tazminatı alabilmek için sigortalının kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması gerekmektedir. Ayrıca işten ayrılış tarihinden önceki son bir yıl içerisinde işyerinde en az 360 gün sigorta priminin yatmış olması gerekmektedir.

Özetle Kıdem Tazminatı Şartları Şu Şekildedir:

1-İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,

2- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle,

3- Askerlik görevi nedeni ile,

4- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,

5- Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile,

6- İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir

Kendi İsteği ile İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Kendi isteğiyle işten ayrılanlara da kıdem tazminatı ödenir. Kendi isteğiyle işten ayrılan ve kıdem tazminatı ödenebilecekler:

-Askerlik nedeniyle işten ayrılanlara,

-Evlilik nedeni ile işten ayrılanlara,

-Sağlık problemleri nedeni ile işten ayrılanlara ödenmektedir.

Konular