Hangi işyerleri kreş açmak zorunda?



Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun 150'den fazla kadın çalışanı olan işyerlerinde kreş kurulması gerekiyor. Kadınların tamamı bekar olsa bile bu zorunluluk değişmiyor. Ayrıca eşini kaybetmiş erkekler de buna dahil ediliyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca bazı işyerlerinin kreş kurma zorunluluğu bulunuyor. Bu zorunluluk yönetmeliğin yayım tarihi olan 16 Ağustos 2013'ten beri yürürlükte. Ancak ne yazık ki halen pek çok kamu kurumunda dahi kreş hizmeti sunulmuyor. Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun 150'den fazla kadın çalışan bulunan işyerlerinde 0 - 6 yaş arasındaki çocukların bakımı için yönetmelikteki şartlara sahip kreş kurulması gerekiyor. Dolayısıyla işyerinde tamamı bekar 200 kadın çalıştıran işverenin de kreş kurması şart. Buna ek olarak işyerindeki erkek çalışanlardan eşini kaybetmiş olanlarla çocuğunun velayetini almış olanlar da bu sayıya dahil edilmek zorunda.

Kimler yararlanabilir?

Kreş kurma zorunluluğu içerisinde bütün işyerleri bulunuyor. Bu nedenle kamu kurumlarının da kreş kurma zorunluluğu var. Kamu kurumlarının pek çoğunda kadın çalışan sayısı 150'nin üzerinde olduğu için kamu kurumlarının pek çoğu kapsamda. Bunun yanında pek çok şubesi bulunan ve kadın çalışan sayısının toplamda 150'nin üzerinde olduğu özel sektör işyerlerinin de kreş kurması gerekiyor. Kreş kurma zorunluluğu bulunan işyerlerindeki kreş hizmetinden işyerindeki kadın çalışanlardan 66 aylığa kadar çocuğu olanlar faydalanabiliyor. Diğer yandan işveren eğer kurduğu kreşle işyeri arasında 250 metreden daha fazla bir mesafe varsa kreşten yararlanacak çocukları kreşe taşımakla da yükümlü durumda. Çalışanlarına servis hizmeti sağlayan işyerlerinin anne ve çocuğu hem evden işyerine, hem de çocuğu işyerinden kreşe götürmesi gerekiyor.

ORTAKLAŞA DA KURULABİLİR

İşveren kreş kurmak yerine kreş hizmeti satın alarak da zorunluluğu yerine getirebilir. Kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş kreşlerden hizmet satın alınması suretiyle çalışanlara kreş hizmeti sağlanabilir. Ayrıca kreş kurma yükümlülüğü kapsamındaki birkaç işveren bir araya gelerek ortaklaşa kreş de kurabilirler. Kadın çalışan sayısının hesabında işverenin aynı il içerisinde belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan bütün işyerlerindeki çalışan sayılarının toplamı dikkate alınıyor. Örneğin işverenin Ankara'da Çankaya, Keçiören, Sincan, Altındağ ve Yenimahalle de 5 işyeri varsa ve bu işyerlerinin tamamındaki kadın çalışan sayısı 150'nin üzerindeyse işverenin kreş kurması gerekiyor.

Destekle yaygınlaşabilir

KREŞ kurma zorunluluğu kapsamdaki işyerlerinin önemli bir bölümü şubelerinin arasında mesafe bulunan işyerleri. Bu işyerleri çalışanların çocuklarını bu kreşlere taşımak zorundalar. Böyle olunca da mali külfeti çok artıyor. Mahalle kreşlerinin kurulması ve bu anlamda devlet tarafından destek sağlanması daha işlevsel olabilir.

TAZMİNATINI ALIP ÇIKMA HAKKI VAR

66 aylığa kadar çocuğu olan bir kadın çalışan, işyerinde kreş olmadığı için iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek tazminat talep edebilir. Bu nedenle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için ilk olarak kreş hakkının yazılı olarak talep edilmesi gerekiyor. İşveren bu talebe yanıt vermez veya makul bir süre içerisinde kreş hakkını sağlamaz ise bu durumda işçi bu nedenle iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı talep edebilir.

Uymayan işyeri kapatılabilir

KADIN çalışanların doğum sonrası da çalışmaya devam etmelerinin sağlanması için son dönemde doğum sonrası part-time çalışma hakkı da dahil olmak üzere pek çok yeni düzenleme hayata geçiriliyor. Kreş kurma yükümlülüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca getirilmiş bir yükümlülük olduğu için kapsamda olup kreş kurulmayan işyerinde işin durdurulması mümkün. Bu nedenle işverenlerin bu konuda hassas davranmaları gerekiyor. Kreş kurmayan işverene her bir yükümlülük için ayrı ayrı 1.952 TL ceza da uygulanabilir.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor