İş görüşmenizi lehinize çevirecek stratejiler
İş görüşmenizi lehinize çevirin
İşe alım sürecini bir engel olarak görmek, işinizi zorlaştıracaktır. Bu zorlu etabı avantaja dönüştürmeye ne dersiniz? İşte elemeleri lehinize kullanmanızı sağlayacak birkaç strateji…
Yayınlanan tek bir iş ilanına binlerce kişi başvuru yapıyor. Durum böyle olunca da İK’nın işi zorlaşıyor ve adayları bazen tek aşamalı bazen çok aşamalı elemelerden geçirmesi gerekiyor. İş arayan biri olarak bu adımı bir barikat olarak görebilirsiniz. Ancak duruma, daha geniş bir pencereden bakmak gerekiyor. İşe alınma düşüncesine odaklanmak yerine öncelikle bu kritik aşamayı nasıl geçebileceğinize odaklanmalısınız.
Peki, siz hedefe giden bu yolda neler yapabilirsiniz?
Mülakatla ilgili bilgi edinin
Tüm şirketler İK elemelerini aynı şekilde yürütmez. Bazıları ilk aşamada sadece temel nitelikleri değerlendirirken, bazıları verilen yanlış bilgileri saptamaya çalışır. Kimisi yüksek nitelikli bir aday grubu oluşturmak amacıyla çok daha kapsamlı bir inceleme gerçekleştirir. Google gibi bazı şirketler ise, eleme aşamasını özellikle kültürel uyumu test etmek için kullanır. Yani hedeflediğiniz şirketin elemede nelerin üzerinde durduğunu araştırın. Bazı büyük şirketler bu süreç hakkında oldukça şeffaf davranıyor, hatta web sitelerinde konuyla ilgini örnek sorular yayınlıyorlar. Bunları gözden geçirebilirsiniz.
Varsayımlarınızı unutun
Gerçekleştirilecek mülakat ya da performansı değerlendirecek kişiler hakkında olumsuz varsayımlara daha doğrusu önyargılara sahipseniz, iyi bir izlenim yaratmanız pek olası değil. Sizi elemek için orada olduklarını düşünmeyin. İK’nın öncelikli hedefi en iyiyi bulmak değil, uygun olmayan adayları elemektir. Fakat siz buna odaklanmak ve elenme endişesine kapılmak yerine şirket ile ne kadar uyumlu, iş için gerekli niteliklere sahip olduğunuzu göstermeye odaklanmalısınız. Alım yapan kişiyi, işe uygun becerileriniz ve bilgilerinizle etkilemelisiniz.
Şirketi tanıyın
Adayların yaptığı en büyük hatalardan biri şirket hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaktır. Bu, yeterince dikkatli ve ilgili olmadığınız izlenimini yaratır. O yüzden başvurduğunuz şirketle ilgili mutlaka araştırma yapmalısınız. Araştırmayı sadece Google üzerinden değil, şirketi ve şirket kültürünü tanımanıza yardımcı olabilecek sosyal ağ bağlantıları aracılığıyla yapmalısınız. Örneğin, LinkedIn ve Facebook kullanarak, şirket içinden şirketin iç perspektifi ile ilgili bilgi verebilecek kişilere ulaşmaya çalışabilirsiniz. Eğer içerden bir kontak kuramazsanız, çalışanların firmaları oranladıkları sitelere bakmakta fayda var. Bu tür sitelerde genellikle maaş aralıkları, firmanın olumlu ve olumsuz yönleri, örnek mülakat soruları yer alıyor.
Oyunu uzun vadeli oynayın
Tabii ki başvuru yaptığınız pozisyonu istiyorsunuz ama öngörüsüz olmamalısınız. İK ile iş ortaklığının uzun vadeli faydaları vardır. Söz konusu pozisyon için uygun değilseniz bile, gelecekteki açık pozisyonlar için göz önünde bulundurulabilirsiniz. Özellikle şirket için sağlam ve hevesli bir aday olduğunuzu gösterirseniz sizi diğer fırsatlar için akıllarında tutacaklardır. Birine değerli olduğunuzu hissettirmenin gücünü hafife almamalısınız.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor