Asgari ücret artışına part-time çözümü



Birçok KOBİ`nin asgari ücret artışından etkilenmemek için tam zamanlı çalışma yerine işçilerini part-time çalıştırmaya başladı.

Manisa Girişimciler Derneği Başkanı Ayberk Aloğlu, asgari ücretteki artışla birlikte işverenin farklı çözümler bulduğunu açıkladı.

Aloğlu, birçok KOBİ`nin asgari ücret artışından etkilenmemek için tam zamanlı çalışma yerine işçilerini part-time çalıştırdığını söyledi.

Manisa Girişimciler Derneği Başkanı Ayberk Aloğlu, bu yılın ekonomik açıdan zor geçeceğini belirterek, yeni girişimcileri uyardı. Geçen yıl ekonomideki daralmanın kendini hissettirdiğini dile getiren Aloğlu; dolardaki yükseliş, asgari ücretteki artış, alım gücündeki düşüş ve son zamlarla birlikte ekonomide zor günlerin başladığını ifade etti. Özellikle asgari ücretteki artışla birlikte bazı işverenlerin part- time sistemine döndüğünü açıklayan Aloğlu, şöyle dedi:

“Asgari ücret artarken herkes aynı oranda artırmadı. Çoğu işveren part-time sistemine döndü. Ancak fabrikalarda çalıştırılıp part-time döndürülenlerde zam olmadı. İşçi yine 1000 liraya- 1100 liraya çalışmaya devam ediyor. Fabrika gibi çalışmayan küçük işletmeler de var. Küçük atölyelerde çalışanların çoğu da part-time çalışmaya başladı. Bu da yasal, hukuk dışı bir şey değil. Mağdur olan yine çalışan işçi oldu. Maliyetler yüksek, eskisi gibi karlılık oranı yok. Bu yüzden işveren de zorluk yaşıyor. İşveren de bu açığı farklı yollardan kapatmaya çalışıyor.”

GİRİŞİMCİLERE UYARILAR

Piyasada daralma olduğunu dile getiren ve girişimcileri uyaran Aloğlu, büyüklerin elindeki pazarın yine büyüklerin elinde kaldığını ancak küçük işletmelerin sıkıntıya girdiğini belirtirken şöyle dedi:

“Bu memleketin girişimciye ihtiyacı var. Hibeyi desteği alıyorsun ancak ürün para etmiyor. İstediği kadar devlet destek versin. Verilen destek üretime yetmiyor bile. Ülkenin kalkınmasında girişimciler başrol oynuyor. Havayı iyi koklamaları lazım. Devlet hibe veriyor diye gözünü kapatıp girmektense düşünülerek iş yapmak gerekiyor. Marjinal işler yapılması gerekiyor. Ancak bu şekilde hizmete dönük yatırımlarla farklılaşabilirler” diye konuştu. Ayrıca kredi kullanımının düştüğünü ve faizlerin yüksek olduğunu kaydeden Aloğlu, “Kredi kullanımında bir azalma var. Çünkü insanların ödeyemediği krediler yüksek miktarda. Herkesin kotası gırtlağa kadar dolu.”

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor