İşyeri Sahipleri SSK'ya Tabi Çalışabilir Mi?



Ülkemizdeki sosyal güvenlik uygulamalarında prim ödeme gün sayısı bakımından ayrım olduğu ve 4/a (SSK)`ya tabi çalışanların daha az prim günü ile emekli olmaları ve 4/a (SSK) ya tabi çalışanlara bağlanan aylıkların 4/b (Bağ-Kur) tabi çalışanlardan daha yüksek olması sigortalıları 4/a ya tabi sigortalı olma şartlarını zorlamalarına neden olmaktadır.

5510 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden önce SSK` ya tabi çalışan Bağ-Kur ile ilişkilendirilmiyor Bağ-Kur`a tabi çalışan ise SSK ile ilişkilendirilmiyordu. O dönemdeki mevzuata göre ilk başlayan sigortalılık devam ettiği sürece sonraki farklı statüdeki sigortalılık dikkate alınmıyordu. 01.10.2008 tarihinden sonra ise 4/a sigortalılığı ile 4/b sigortalılığının çakışması durumunda yine 01.10.2008 tarihinden öncekine benzer bir uygulama devam ettirilmiş hangi statüdeki çalışması ilk çalışma ise devam ettirilecek sonraki statüdeki sigortalığının ise dikkate alınmayacaktır. Ancak 01.10.2008 tarihinde getirilen önemli bir uygulama kişilerin kendilerine veya ortak oldukları işyerinden 4/a (SSK) ya tabi olarak sigortalı bildirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Örneğin 01.11.2009 tarihinde 4/a (SSK) ya tabi çalışmaya başlayan kişi sonrasında vergi kaydı nedeniyle 01.01.2010 tarihinde işyeri açsa bile 01.01.2009 tarihinde başlayan SSK`ya tabi sigortalılığı devam ettiği sürece 4/b ye tabi olamayacaktır. Burada önemli olan birinci husus önce başlayan sigortalığın hangi statüde olduğu ikinci husus ise kendi ne ait veya ortak olduğu işyerinden sigortalı bildirilememesidir. Sonrasında 6111 Sayılı Kanun sonrasında da Kendi işyerinden sigortalı olarak bildirilememe yasağı devam etmekle birlikte sigortalılık statüsünün belirlenmesindeki ilk başlayan sigortalılık statüsü sistemi değiştirilerek her ne şekilde olursa olsun 4/a ya tabi çalışması olan sigortalının her şekilde 4/b sigortalığının durdurulacağıdır. Diğer bir anlatımla ilk olarak 4/a ya (SSK)`ya tabi olarak işe girmese bile 4/b (Bağ-Kur)`a tabi sigortalılığı devam ederken Kendi ne ait veya ortağı olduğu şirket dışında bir işyerinde hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalının 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı , 4/a ya tabi işe girdiği tarihten bir gün öncesinden sonlandırılacaktır.

Örneğin Şirket ortaklığı nedeniyle 4/b (Bağ Kur)`a tabi sigortalılığı 01.01.2012 tarihinde başlayan sigortalı 25.02.2012 tarihinde 4/a ya tabi bir işyerinde çalışmaya başlar ise 4/b sigortalılığı 24.02.2010 tarihinde sonlanacaktır.

01.03.2011 tarihinden sonra 4/a sigortalığına geçiş kolaylaşmakla birlikte dikkat edilmesi gereken husus bir hizmet akdine dayalı olarak fiili olarak çalışma olmasıdır. Zira fiili çalışmaya dayanmayan , salt 4/a (SSK) ya tabi sigortalı olmak için gerçekleştirilen işlemler SGK tarafından her zaman denetlenebilmekte, hizmet iptal edilebilmekte bunun sonucunda sigortalılar ve bu sigortalıları bildiren işverenler hem idari hem de adli açıdan yaptırımlarla karşılaşabilirler.

Not: Yukarıdaki yazımızda 4/c (Emekli sandığı ) `ye tabi çalışanlardan bahsedilmemiş olup 4/c ye tabi çalışanların diğer statülere tabi olmaları mevcut yasaya göre mümkün değildir.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor