Ayakkabı sektörüne yatırım yapacaklar nelere dikkat etmeli?



TÜRKİYE'de ayakkabı sektöründe üretimin yüzde 75'i KOBİ'lerin elinde. Özellikle ithalata getirilen ek vergilerle birlikte KOBİ'ler hızlı bir büyüme trendi içine girdi. Birçok destek ve teşvikten yararlanılabilen ayakkabı sektöründe yeni yatırım yapacak ya da işlerini büyütmek isteyen işletmelere, TASD Başkanı Hüseyin Çetin önerilerde bulundu.

AYAKKABI sektöründe en büyük üretim merkezleri arasında gösterilen, dünyada geçen yıl yedinci sıraya yerleşti. 280 bin çalışanı ile 18 bin 500 işletmeye sahip olan Türkiye ayakkabı sektörü, 35 sektörle de girdi çıktıya sahip. Türkiye nüfusunun 2 milyonun geçinmesine katkı sağlayan ayakkabı sektöründe, dünyada 117 milyar dolarlık ticaret yapılıyor. Sektörün Türkiye ekonomisine katkısı ise yıllık 7.9 milyar dolar civarında.

YÜZDE 30 BÜYÜME

Türkiye'de sektörün üretim kapasitesi 500 milyon çift iken yılda üretilen ürününün 320 milyon çift olduğuna dikkat çeken TASD Başkanı Hüseyin Çetin, "Toplam kapasite kullanım oranı ise yüzde 65 civarında. Türkiye, toplam ithalatın yüzde 85'ini Çin, Vietnam, Endonezya'dan yapıyor. 2015 yılı sonu itibariyle İhracat 680 milyon dolar, ithalat ise 800 milyon dolar civarında. 2023'te 2.5 milyar dolar ihracata ulaşarak cari açıkta 1 milyar dolarlık azalma hedefiyle, sektörde yüzde 30 büyüme gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

KALİTE VE SAĞLIK

İlk kez ihracat yapan ve halihazırda ihracata devam eden firmalara önerilerde bulunan Hüseyin Çetin, "Doğru pazar seçimiyle birlikte ürettiği ürünlerin pazara uygunluğunu ve ihracat yapılan ülkenin ayak yapısını dikkate alıp, kaliteli, sağlıklı ve özgün tasarıma sahip ürünleri üretmeleri gerekiyor" diye konuştu.

KOBİ'LER BÜYÜYOR

Ayakkabu sektöründe işletmelerin yüzde 75'inin KOBİ statüsünde üretim yaptığının altını çizen Çetin, "Yüzde 25'lik kısım ise endüstriyel üretime geçti. KOBİ Statüsünde olan işletmelerimiz İthalata getirilen ek vergiyle birlikte hızla endüstriyel üretime geçmek için yatırımlara devam ediyor. KOBİ'lere verilen desteklerin arttırılması ve istihdama verilen destekle birlikte KOBİ firmalarımızın yakın gelecekte hızla endüstriyel üretime geçeceğine inanıyorum" dedi

DERİ AYAKKABIDA FIRSAT

TÜRKİYE'nin katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğine dikkat çeken Hüseyin Çetin, "Avrupa'da ve dünyada moda ve trend ürünler üreten bir ülkeyiz. Özellikle deri ayakkabı üretiminde oldukça iyi bir avantaja sahibiz. Bu konunun üstüne giderek gelişim sağlayabiliriz. Yurtdışında yapılan fuarlara verilen teşviklerin arttırılmasıyla sektörümüzün dünya ticaretinden daha fazla pay alacağını düşünüyorum" dedi.

İÇ PAZAR AVANTAJLARLA DOLU

İÇ pazarda yılda kişi başına 2.6 çift ayakkabı tüketildiğine dikkat çeken Hüseyin Çetin, "Türkiye'de turistik satışla birlikte 220 milyon çift tüketimin olduğundan yola çıkarak, Türk üreticisinin Türk halkının giyim tarzını iyi bilen ve tüketicinin Türk ayakkabısını tercih etmesindeki en önemli özelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tüketimde her geçen gün ithal ürün satışı azalmakta, yerli ayakkabı tüketiminde ise artış gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.

FUARA KATILANA YÜZDE 50 TEŞVİK

FİRMALARIN kendilerini ve ürettiği ürünlerini tanıtması için fuarlara katlması gerektiğini belirten Hüseyin Çetin şunları söyledi: "Bu sebeple, sektörümüz yılda 2 kere uluslararası fuar düzenliyor. (AYMOD FUARI) Bu fuarlara her geçen gün katılım artıyor. KOBİ firmalarımız ürünlerini alıcılarla buluşturarak tanıtım yapma fırsatı buluyor. Yurtdışı pazardan pay almak için firmalarımız yurtdışında MICAM, GDS gibi belirli fuarlara katılıyor. Küçük esnaf içinse bu fuarlara katılım KOSGEB tarafından destekleniyor. Yurtdışı fuarlar için yüzde 50 devlet teşviki mevcut."

DESTEKLER ARTMALI

SEKTÖRÜN yurtdışında tanıtımının artması ve dünya pazarından pay alması için yurtdışı desteklerinin artması gerektiğini vurgulayan Hüseyin Çetin, "Bunun için ayrılan bütçenin fazlalaştırılması ve bu fuarlara katılan firmalara belirli esneklikler sağlanmasının sektörümüzün gelişmesine fayda sağlayacağını düşünüyorum. Böylelikle hem sektör, hem de yatırımcılarımız gelişecek. Bu da yeni yatırımların önünü açacaktır" dedi.

BAKANLIK VE KOSGEB'DEN İŞLETMELERE DESTEK

ÖZELLİKLE KOBİ'sler için Ekonomi Bakanlığının ve daha küçük ölçekli işletmelerimiz için KOSGEB'in desteklerinin mevcut olduğunan değinen Hüseyin Çetin şu ifadeleri kullandı: "Ekonomi Bakanlığımızın ve KOSGEB'in internet sayfalarında bu teşvik ve destekler hakkında ayrıntılı bilgi bulunuyor. Bu kurumlara yapacakları münacatlarla söz konusu desteklerden faydalanabilirler."

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor