Girişimciler hangi kurum ve kuruluşlardan yararlanabilir?



Girişimcilik konusunda dünya çapında kapsamlı araştırmaları ile bilinen Global Entrepreneurship Monitor'un (GEM) 2015 raporuna göre Türkiye'de her 100 kişiden sadece 12.2'si girişimci. Bu sayı ABD başta olmak üzere gelişmiş Batı ekonomilerinde yüzde 30'lara kadar çıkıyor. Ancak yine aynı araştırmaya göre Türkiye'de her 3 kişiden biri girişimci olmak yani en özet tanımıyla kendi işini kurmak istiyor.

İşte, kendi işini kurmak isteyenlerin bu kadar çok olması, girişimci sayısını artırarak daha hızlı büyümeyi ve özellikle işsizliği azaltmayı hedefleyen Türkiye için bu oldukça iyi bir haber. Çünkü ülkenin hedeflediği büyümenin önemli bir kısmı bir fikri, uygulanabilir bir iş modeline dönüştürerek, risk alıp kendi işini kuran girişimciler sayesinde gerçekleşecek. Kendi işini kuranlar büyüdükçe istihdam sağlayacak ve böylece hedeflenen kalkınma girişimcilik sayesinde ivme kazanacak.

KOSGEB VE TÜBİTAK

Bu gerçekten hareketle ekonomi yönetimi ve iş dünyası örgütleri bir süredir Türkiye'nin girişimcilik ortamını geliştirmeyi amaçlayan çok sayıda projeyi hayata geçiriyor. Hatta girişimciliğin desteklenmesi ekonomi yönetimince o kadar önemseniyor ki Hükümet, geçen temmuz ayında 2015-2018 yıllarını kapsayan "Türkiye Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı (GİSEP)" açıkladı. GİSEP'in genel amacı, ülkemizde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, güçlü bir ekosistem oluşturmak ve girişimciliği geliştirmek. Girişimciliğe en büyük destek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı KOSGEB ve TÜBİTAK'tan geliyor. KOSGEB'in uyguladığı Girişimcilik Destek Programı'nda 30 bin TL'ye kadar geri ödemesiz ve 70 bin TL'ye kadar da uygun faiz ve vadeyle geri ödemeli kredi veriliyor. 38 farklı türde kredi ile girişimcileri destekleyen KOSGEB KOBİ Destek Programı kapsamında da 50 bin TL'ye kadar yeni girişim desteği sağlıyor.

ÖZEL SEKTÖRDEN EĞİTİM

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, inovasyon ve AR-GE desteklerinin yanı sıra, 100 bin TL'ye kadar Tekno-Girişim Desteği sağlıyor. TÜBİTAK ise, inovasyon faaliyetlerine ve yeni girişimcilere geri ödemesiz kredi veriyor. Bu desteklerin üst sınırları fonlara yapılacak başvuru çağrılarında belirtiliyor. Ayrıca Bölgesel Kalkınma Ajansları da dönem dönem Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan sağladıkları fonlarla girişimciliği destekleyen programları hayata geçiriyor. Kamunun desteklerinin yanı sıra Genç Girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimciler Kurulu'nu bünyesinde bulunduran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TÜSİAD gibi etkin iş dünyası örgütleri olmak üzere pek çok kurum Türkiye'de girişimciliğin gelişmesine özellikle çeşitli eğitim faaliyetleri ve yeni girişimcilerle deneyimlerin paylaşılması yoluyla katkıda bulunuyor.

BEKLEMEDEN BAŞVURU YAPIN

Özelikle gençler arasındaki işsizliğin daha yüksek olduğu Türkiye'de girişimciliğe verilen pek çok destek söz konusu. İyi bir iş fikri olanların bu fikri iyi bir iş modeline dönüştürmesinden tutun, işi kurmak ya da büyütmek için çeşitli kamu kuruluşlarının hibe ve destek programları söz konusu. Yapılması gereken bu programların yakından takip edilmesi ve en uygun olan programa başvurulması. Nasıl başvuru yapılacağ ya da bir iş fikrinin nasıl desteklenebilir bir projeye dönüştürüleceği konusunda sayısız kuruluşun verdiği ücretsiz danışmanlık destek programları bulunuyor. Sizin de bir iş fikriniz ve hatta uygulanabilir bir iş modeliniz varsa, hiç tereddüt etmeden ilgili kurumlara başvurmalısınız.

'Melek'lerden destek alın

TÜRKİYE'de yapılan son düzenlemeler ile gelişmiş ekonomilerde uzun bir süredir uygulanan erken aşamadaki iş fikirlerinin desteklendiği girişim sermayesi ve melek yatırımcı mekanizmalarının da çerçevesi ve işleyişi belirlendi. Hazine müsteşarlığı bu konuda düzenleyici ve denetleyici otorite olarak belirlendi. Geçen yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilen Melek Yatırımcı Ağlarının sayısı 14'e yükseldi. Hazine Müsteşarlığı iş fikri olanlara finansman sağlamak ya da deneyimlerini paylaşmak yoluyla destek olan Bireysel Katılım Sermayesi lisansı veriyor. Melek yatırımcı olarak da anılan bu lisans sahipleri 2015 Nisan ayına kadar sadece 16 girişime, 5 milyon 180 bin TL tutarında yatırım yaptı. Türkiye'de halen 900'ün üzerinde sertifikalı melek yatırımcı mevcut.

KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖZEL DESTEK VERİLİYOR

TÜRKİYE'de 1.3 milyon erkek girişimci ve sadece 109 bin kadın girişimci buluyor. Araştırmalar kadınların eğitim seviyesi arttıkça girişimcilik oranın da arttığını gösteriyor. Türkiye'de kadın girişimci sayısının arttırılması konusunda yürütülen çabalar kapsamında kadın girişimcilere mikro krediden, hibe desteklerine ve uygun faizli kredilere kadar bir dizi farklı destek veriliyor. Ayrıca bankacılık sektörü de, kadın girişimcilere yönelik uygun koşullu kredi hizmetleri sunuyor.

İstihdamın anahtarı

BAŞTA petrol olmak üzere yeraltı zenginlikleri sınırlı olan Türkiye'nin en büyük avantajının girişimci ruha sahip işgücü olduğu hemen her platrformda gündeme geliyor. Girişimci ayrıca kurduğu iş ile sadece kendisine değil büyüdükçe başka insanlara da iş sağlayan ekonomi için oldukça önemli bir kişidir. Girişimcilik alanında çalışan Kauffman Vakfı'nın Eylül 2015'te yaptığı Yeni Şirketlerin Ekonomik Büyüme İçin Önemi (The Importance of Young Firms for Economic Growth) başlıklı araştırmaya göre istihdam yaratmanın anahtarı; genel kanının aksine, şirketlerin büyüklüğünde değil, yaşında. Bu araştırmaya göre, ABD'de yeni kurulan işletmeler, yeni istihdam oluşumunun tamamını ve genel istihdamın ise yüzde 20'sini sağlıyorlar. ABD'de son 30 yılda 1 yıldan küçük şirketler yılda ortalama 1.5 milyon iş yarattılar.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor