'Asıl sermaye grişimci'



TÜRKİYE'de girişimci sayısını artırmak için son yıllarda önemli etkinlikler düzenleniyor, teşvikler veriliyor. Bunun için iş dünyası örgütleri, hükümet, kamu kurumları, üniversiteler seferber olmuş durumda.

Birkaç yıldır 'girişimcilik haftası' da kutluyoruz. Bütün bunlar ülkemiz adına çok olumlu gelişmeler. Çünkü, gençlerimiz 'girişimci olmaları' konusunda cesaretlendirmek, yeteneklerini ortaya çıkarmaları için onlara fırsat tanımak, ülkemizin geleceğine dönük çok pozitif kazanımların kapasını açabalir.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz başta olmak üzere önemli doğal kaynakları yok. Gelişen ülke olarak çok büyük sermaye birikimimiz de yok. Dünyada artık 'devletçi ekonomi' anlayışıyla ülkelerin zenginleşmesi de pek mümkün değil.

Bu durumda tüm yatırımımızı gençlerimize ve onların girişimcilik yeteneğine yapmamız en akıllıca tercih olacaktır. Çünkü bizim gibi ülkelerin küresel rekabette başarılı olmasını, zenginleşmesini sağlayacak 'asıl sermaye' girişimcilerdir. Girişimci sayımızı ne kadar atrırırsak, özel sektörümüzü ne kadar büyük ve başarılı hale getirebilirsek ülkemiz de o kadar zengin ve güçlü olacak. Çünkü, her yıl 1 milyona yakın kişiye yeni iş bulmak ve enerji ithalatı nedeniyle 50 milyar doların üzerindeki dış ticaret açığımızı, daha yüksek katma değerli üretimlerle ortadan kaldırmak zorundayız.

EKSİKLERİMİZ VAR

Bizler, çok girişimci bir millet olduğumuzu düşünsek de aslında bu konuda pek de iyi bir performansımız yok. Çünkü, genlerimize memur olmak, iyi maaşla, sürekliliği olan bir işte çalışmak işlenmiş durumda. Belki dünyada sadece bizde 'eksi köye yeni adet getirme' ya da 'durup dururken icat çıkarma' gibi atasözleri pozitif anlam yüklüdür. Bu anlayışları hızla dönüştürmeliyiz.

Diğer taraftan Türkiye'nin mevcut girişimci profilinde de 'etik ve standartlar' açısından çok önemli sorunları bulunuyor. Dolayısıyla bir yandan girişimcilik fikri üzerine genel ilgi oluşturmalıyız ama bir yandan da küresel rekabette kalıcı ve sürdürülebilir başarı için etik ve standartlar konusunda ayrıca çalışmalıyız. Bir başka büyük eksikliğimiz ise Türk girişimcilerinin kurumsallaşma aşamasında ciddi kırılmalar yaşaması. Özellikle aile şirketlerinde belirli ölçekler aşıldığında çok büyük sorunlar çıkabiliyor ve uzun ömürlü, büyük ölçekli şirket sayısı konusunda sabıkamız çok kötü.

Bir diğer sorunlu konumuz da 'teşvik ve destek' sistemlerimizin henüz çok iyi çalışamaması. Aslında son 15 yıldır girişimci adaylarını ve girişimcileri teşvik ve destek için çok önemli kaynaklar sağlandı ve hedefe doğru çok başarılı adımlar da atıldı. Ancak yine de Avrupa Birliği, ABD gibi gelişmiş ülkelerdeki 'teşvik ve destek' ciddiyetine henüz ulaşamadık.

KADIN GİRİŞİMCİ SORUNUMUZ

Girişimcilikte Türkiye'nin en kısa sürede çözmesi gereken büyük problem ise 'kadın girişimci' sayısının çok az oluşu. Çünkü haksız ve yanlış geleneklerin sürdürülmesi nedeniyle, aile şirketlerinde kız çocukları işten ve işin devamından dışlanıyor. Bu da kadınların mevcut girişimci profilimizde bile en tabii haklarına kavuşamadıkları anlamına geliyor. Hükümetin kadın girişimci adaylarına ve kadın girişimcilere pozitif ayrım yaparak sürdürdüğü teşvik ve destek politikaları bu nedenle çok doğru. Ancak bu konuda iki önemli rol sahibine büyük iş düşüyor. Öncelikle, aile şirketlerinde tüm evlatların eşit hak ve miras sahibi olması sağlanmalı. İkinci kritik nokta ise kızların haklarını isteme ve alma konusunda artık daha cesur ve istekli olmaları. Aksi takdirde aile şirketleri oğlan çocuklarına kalmaya devam edecek.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor