E-devlet sisteminden e-bildirge kullanıcı kodu ve şifre alınabilir mi?
İşyeri açan ve sigortalı çalıştırmaya başlayan işverenlerin SGK'ya başvurarak işyeri dosyası açtırmaları gerekiyor. SGK dosya açılışı işyerinin SGK nezdinde tescil edilmesi anlamına gelir.
Büyük işletmelerde şube açılışı ve e-bildirge şifresinin alınması için şirketin CEO'sunun işyerinin açıldığı ile gitmesini gerektiriyordu. Bu durum pek çok köklü ve büyük şirket açısından bir sorundu. Yurtdışında yaşayan veya sürekli seyahat halindeki CEO'ların e-bildirge şifresi almak için işyerinin açıldığı ile gitmesine artık gerek kalmadı. SGK bu konuda yapacağı yenilik ile işverenlere önemli bir kolaylık sağlayacak.
İnternetten yapılıyor
5510 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca sigortalı çalıştıran işverenlerin yükümlülüklerini internet üzerinden yerine getirilebilmeleri için tescil edilen ya da edilecek işyerlerine e-bildirge şifresi almaları gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu uygulamada işverenlerin işlerini kolaylaştıracak çok önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Daha önceki uygulamada, işveren veya yetkilendirmiş olduğu kişilere e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresi kapalı zarf içerisinde işyerinin tescilli olduğu ilgili SGK il müdürlüğü tarafından teslim edilmekteydi. Yeni uygulamada ise işveren ve yetkilendirdiği kişi nerede bulunursa bulunsun, e-devlet sisteminden Türkiye'de tescilli bütün işyerleri için e-bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerine ulaşabilme imkanına kavuşacak.
İl Müdürlüğüne veda
SGK'nın yeni uygulaması, işyeri tescili için ilgili il müdürlükleri aracılığıyla müracaat işlemi tamamlamış olan işverenlere veya işverenler tarafından yetkilendirilmiş kişilere e-Devlet üzerinden e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresine ulaşım sağlıyor. Daha önceki uygulamada örneğin şirket merkezi İstanbul, Ankara veya Kocaeli'nde olan bir işveren Anadolu'nun herhangi bir ilinde işyeri açtığında ya da ihale ile bir iş aldığında sadece e-bildirge kullanıcı kodu ve şifresini içeren kapalı zarfı almak için ilgili il müdürlüğüne gitmek zorunda kalmaktaydı.
Yeni Başkan kararlı
Yeni uygulama sayesinde aynı işveren veya söz konusu işlemleri işveren adına yapmakla yetkilendirilmiş olan kişi için böyle bir zorunluluk ortadan kalkacak. Pek çok farklı ilde şubeleri bulunan şirketlerin bu tip konularda karşılaştığı zorlukların azaltılması uzun vadede ekonomiye pozitif etkiler katacak.
Sistem tarafından otomatik olarak üretilen ve SGK tarafından verilmekte olan e-bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerine ulaşmak için yapılması gerekenler oldukça basit.
www.sgk.gov.tr adresinde bulunan "e-SGK Şifre" kısmı seçilmek suretiyle e-Devlet şifreleri üzerinden erişilen sayfadan, işyeri numaraları ile ilişkilendirilmiş işyeri şifreleri ve sistem şifrelerine erişim mümkün.
Yeni uygulamada, sgk.net/sgk.intra ekranlarında oluşturulmuş "E-Bildirge Başvuru" menüsü kullanılarak e-bildirge şifresi, işveren veya işveren yetkilisince e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilecek.
SGK son dönemde elektronik ortamda verdiği hizmetleri önemli ölçüde geliştirdi. Bu konuda Ankara Batıkent'te ayrı bir yapılanma da kuruldu. SGK'nın Yeni Başkanı Mehmet Selim Bağlı da günümüzün dijital çağında işverenlerin sosyal sigorta işlemlerini daha kolay bir şekilde yürütmelerini ve sigortalıların da kendileri hakkında daha net ve çabuk bilgiler almalarını kolaylaştıracak gelişmeler olduğunu ifade etti.
SGK Giriş Sayfası için Tıklayınız
E Devlet Giriş Sayfası için Tıklayınız
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor