Taşeron 'her türlü hakkından feragat' edecek
Sözleşmeli kadroya alınacak taşeron işçilere ilişkin ayrıntılar belli oldu. Söz konusu kişiler, "her türlü hakkından" feragat edecek, belediyelerde çalışacaklara İçişleri'nden vize çıkacak.
Taşerondan sözleşmeli kadroya geçecek işçiler için kazanılmış kıdem haklarının ne olacağı tartışılırken, Ak Parti'nin hazırladığı bültende, ilginç detaylara yer verildi.
AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı'nın ekonomi bültenine göre özel statüye geçirilecek taşeronlar için, "Dava açma dahil her türlü haklarından feragat etme" şartı getiriliyor. Ayrıca, ihale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücretiyle sosyal hakları da dikkate alınmayacak. Bu kişilerin güvenlik soruşturmaları da önem taşırken, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için İçişleri Bakanlığı'nca isim vizesinin yapılması gerekiyor.
Bültende, özel sektör şirketlerine ait işyerlerinde çalışan alt işveren (taşeron) işçilerin düzenleme kapsamında olmadığı belirtilirken, şöyle deniliyor:
"Genel ve özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, bünyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işlerinde çalışan işçilerin kapsama alınması öngörülmektedir. Kamuda hem asıl işlerde ve hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720 bin işçi bu haktan yararlanacak. Bu şekilde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek işçiler, 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanlar olup, emekliliğe hak kazananlar ise bu durumdan yararlanamayacak."
Fazla mesai yok
Yapılacak yasal düzenlemeyle süreklilik arz eden (bir yıl-12 ay) hizmetlere ilişkin işlerde, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği işlerde çalışanlar bu haktan yararlanabilecek.
3 aylık veya 6 aylık çalışma döneminde geçici işçi olarak çalıştırılan kişiler bu haktan faydalanamayacak. Bültende, "Bu düzenlemeyle kamuya geçecek taşeron işçilerinin maaş veya özlük hakları yönünde farklılık olması beklenmiyor" denildi. Kadroya alındıktan sonra 3 yıl arayla sözleşmeleri yenilecek olan personel devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.
Düzenlemeye göre 1 Ocak 2016 itibariyle ihale sözleşmesine göre ödenen ücret ve diğer mali haklar esas alınacak. Aynı tarih itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde "sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı" kadar artırılarak güncellenecek. Bültende, "4/B'li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacaktır. İhale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak" denildi.
Kamuya geçişte kişinin mesleği, kamu hizmeti yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik kurumların hizmet özelliğine göre sınav yapılacak. Güvenlik soruşturmaları da önemli olacak.
İçişleri vizesi
Başvuru süresi bitiminden itibaren 3 ay içinde idarenin başvuruyu incelemesi, şartları taşıyıp taşımadığını tespit etmesi, tespiti izleyen 3 ayda merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığı'nca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerine alınacaklar içinse İçişleri Bakanlığı'nca isim vizesi yapılması gerekiyor. Vize işlemi yapılanlar için 2 ay içinde sınav yapılacak.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor