Mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler için erteleme olacak mı?



Mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat işçileri 25 Mayıs 2016 itibariyle şantiyelerde çalışamayacak. Ancak şu ana kadar 1 milyon işçiden yaklaşık 20 bin yeterlilik belgesini aldı. Yönetmelikte bir erteleme olmazsa 2 ay sonra şantiyelerde belgeli işçi krizi başlayacak.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 40 meslekte 'mesleki yeterlilik belgesini' zorunlu hale getirmişti. Belgelerin alması için gereken süre 25 Mayıs 2016'da doluyor. Ancak verilen bir yıl sürede konuya yeterlince duyarlı davranılmadığı ortada. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve Tüm İnşaat Müteahhitleri (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu'nun verdiği bilgiye göre 800 bin ile 1 milyon inşaat işçinin bu belgeyi alması gerekirken bugüne kadar belge alan işçi sayısı yaklaşık 20 bin. Yönetmeliğe göre belgesi olmayan işçiyi çalıştırmak yasak. Belgesiz işçi çalıştıran işverene de devlet tarafından kişi başına 500 TL para cezası da kesilecek.

GERİ ADIM ATILMAZ

Hürriyet İK'nın gündeme getirdiği 'belgesiz işçi' sorununu değerlendiren inşaat sektörü temsilcileri çalışanlara ek süre verilmesini öneriyor. Belge zorunluluğu yetiren yönetmeliğin inşaat sektörünün en temel sorunlarına çözüm olacak nitelikte olduğunu belirten Tahir Tellioğlu, "Devlet elini taşın altına koydu ve gerekli düzenlemeyi yaptı. Vatandaşın ayağına kadar gidip çalıştığı yerde sınav yapıyoruz. Bu yönetmelik İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmeleri ve Avrupa Birliği uyum yasalarının hukuki gereği. Bu nedenle geri adım atılmaz" dedi.

İŞ GÜVENLİĞİ SORUNU

İnşaat sektöründe belgeli işçi krizi yaşanacağını beliren Tellioğlu, "Şantiyelerde belgeli işçi sorunu başlayacak. Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak ve işler yavaşlayacak. Ama sektörü disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olmaz. Belki müracaatını yapan sürecini başlatan çalışan için ek süre düşünülebilir" dedi. İMKON olarak yaptıkları sınavlardan örnek veren Tellioğlu, uygulama konusunda sorun yaşanmazken, iş güvenliği konusunda büyük eksiklikler gördüklerini kaydetti.

ŞARTLI ERTELEME ÖNERİSİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik mesleki yeterlilik uygulamasını desteklediklerini açıkladı. Tüm üyelere çağrı yapmalarına karşın yeterli başvuru olmadığını belirten Durbakayım, " Gelinen nokta gösteriyor ki şartlı bir erteleme yapılabilir. Bir defaya mahsus ek süre verilip sonra gerekli adımları atmayanlar için yaptırımlar uygulanır" dedi.

Ek sürenin de tek başına çözüm olmadığına belirten Çelik ise , "Mevzuat yazıldı konu kapandı diye düşünmek doğru değil. Kamu spotları, bilgilendirme yazıları ve ilanlarla konu gündemde tutulmalı" dedi.

BELGELENDİRME KURULUŞLARI YETERSİZ

KONUTDER Başkan Yardımcısı Ramadan Kumova, düzenlemenin uzun vadede iş kazalarının azalması, eleman ve iş kalitesinin artmasına katkı sağlayacağını söyledi. Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumların ihtiyacı karşılamada yetersiz kalacağı uyarısında bulunan Kumova "25 Mayıs 2016 tarihinde zorunluluğun başlaması ile firmalar cezalar ve iş durdurmaları ile karşı karşıya kalacaklar. Bu durumla karşılaşacak işverenler çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesi almaları için Belgelendirme Kuruluşlarına başvuracaklar, fakat maalesef belgelendirme kuruluşlarının sayısının az olması nedeni ile de yığılmalar oluşacak ve talepler zamanında karşılanamayacak. Sıkıştırılan zamanlarda maalesef verilen eğitimlerin kalitesi düşebilecek ve eğitimin içselleştirilmesi süreci sekteye uğrayacak

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor