İşyeri kapanan-devrolan işsizlik parasını alabilir mi?



İşçilerin işyerinin kapanması veya devredilmesi sonucu işsizlik sigortasından yararlanma hakkı bulunuyor. Ancak bunun için işçilerin çıkışlarının mutlaka '17' veya '34' fesih kodlarıyla yapılmış olmasına dikkat etmeleri gerekiyor.

İşsizlik sigortası, belirli nedenlerle işsiz kalmış kişilerin işsiz kaldığı dönemde gelir kaybını önlemek için dizayn edilmiş bir sigorta koludur. Ancak işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının katılığı nedeniyle 10 işsizden yalnızca 1'i işsizlik parası alabiliyor. İşsizlik sigortası fonunda biriken para arttıkça daha çok işsizin işsizlik maaşı alabilmesinin önünün açılması için kamuoyunda sık sık maaş alma kriterlerinin esnetileceği iddiaları dile getiriliyor. Ancak mevcut kriterlerin esnetilmesi yönünde bir çalışma olmadığının altını çizmek lazım.

3 YILDA, 20 AY PRİM ŞART

İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için son üç yıl içerisinde en az 20 ay prim ödemiş olmak gerekiyor. Bunun yanında son dört ay içerisinde bir tek gün bile prim ödemesinde herhangi bir aksama olmaması da şart.

İŞÇİ KUSURU YOK

İşçiler işyerinin kapanması veya devredilmesi nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde işsizlik sigortasından yararlanabilir. İşverenin işyerini idare edememesi veya işyerinin kar elde etmemesi nedeniyle işyerini kapatması halinde işçinin mağdur olmaması için bu şekilde bir düzenleme söz konusudur. İşçinin işyerinin kapanması veya devredilmesi halinde bir kusuru olmadığı için bu durumun işçiyi mağdur etmesini engellemek adına işçinin bu durumda işsizlik maaşı alması sağlanır.

Çıkış koduna dikkat

İşyerinin kapanması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen işçi işveren tarafından '17' fesih koduyla çıkışının yapıldığını kontrol etmelidir. İşyeri devredildiğinde de kodun '34' olması gerekmektedir. Aksi halde işsizlik maaşından yararlanması mümkün olmaz.

Sağlıktan da yararlanabilir

İŞSİZLİK sigortasından sağlanan tek yardım işsizlik parası değil. Sigortadan yararlanan işçiye işsizlik parası ödenmesinin yanında, yeni iş bulma konusunda destek sağlanıyor, meslek geliştirme ve edindirme eğitimleri veriliyor ve belki de en önemlisi işsizin genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Ayrıca işsiz kalan kişi adına ödenen genel sağlık sigortası primleri, bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin de sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlıyor.

Şubatta 867 şirket kapandı

TOBB verilerine göre Şubat 2016'da 867 şirket kapanmış. Kapanan şirketlerin 360'ı İstanbul'da, 150'si Ankara'da, 38'i İzmir'de faaliyet gösteriyormuş. 2016 yılı Şubat ayında 2 bin 27 gerçek kişi ticari işletmesi de kapanmış. Yani toplamda 2 bin 894 işyeri kepenk indirmiş. Bu işyerlerinde çalışan işçiler eğer son 3 yıl içerisinde son 4 ayı kesintisiz olmak üzere en az 20 ay işsizlik sigortası primi ödemişlerse işsizlik sigortasından maaş alabilirler.

Konular