Genç çiftçilere 30 bin liralık hibe desteği şartları neler?



Genç çiftçiler, kendilerine verilecek 30 bin liralık hibe desteğinin sevincini yaşıyor.

Genç çiftçilerin bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeleri için verilecek 30 bin liralık hibe desteğine başvurular başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının genç çiftçilere yönelik hibe desteğinden kırsal alandaki 18-40 yaş arasındaki kişiler faydalanabiliyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 330 bin 412 çiftçiye verilecek hibe desteğiyle, tarımsal üretim ve hayvancılığa katkıda bulunulması hedefleniyor.

- "Tersine göç olabilir"

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de halen binlerce kişinin geçiminin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu söyledi.

Maliyet giderlerinin düşürülmesi açısından üreticiye verilen destek ve hibelerin önem taşıdığını belirten Şaka, hibelerle gençlerin girişimciliğe yönlendirilmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi. Şaka, şöyle devam etti:

"Özellikle köyden kente göçlerin sık yaşandığı yöremizde, genç nüfusun kırsalda üretimde tutulup, ülke üretimine katkıda bulunmasını sağlamak anlamında desteği önemli görüyoruz. Bu ve benzer projeler zaman zaman uygulandı. Burada en önemli kısım hibe kazanan işletmenin denetimidir. Bu denetimler de ilgili müdürlüklerin yürütme kurulları tarafından sağlanacak."

Şaka, hibe desteğinden yararlanmada "kırsalda ikamet zorunluluğu" getirilmesinin önemine de dikkati çekerek, "Bu sadece küçük bir proje ama buna benzer projeler süreklilik arz ettiği takdirde yıllarca köyden kente göçten sonra tersine göç durumu yaşayabiliriz. Şu anda kentlerdeki ulaşım ve eğitim koşulları kırsal bölgelerde de sağlanmış durumda. Kentten köylere dönüşü yaşayabiliriz." dedi.

- "30 bin lira sıkıntımızı giderir"

23 yaşındaki çiftçi Ali Demir de destek dolayısıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teşekkür etti.

Çiftçilikle uğraşan gençlerin çok ciddi birikimleri bulunmadığı için zaman zaman mağduriyetler yaşandığını belirten Demir, verilecek destekle gençlerin kendi işlerini kurabileceğini söyledi.

Destekle masraflarını karşılayabileceklerini anlatan Demir, "Bizim için çok hoş, sevindik. Şu an 30 bin lira tarlamızın gübresini karşılar, Çok masrafımız oluyor. Gübre ve tohum çok maliyetli oluyor. Özellikle hibe olması gençler için çok güzel." dedi.

Abdulkadir Hicri de çiftçiler olarak ekonomik açıdan çok sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini ifade etti.

Verilecek destekle borçlarını kapatabileceklerini kaydeden Hicri, "30 bin lira işimize çok yarar. Su gibi gelir. Hepimiz seviniriz, borcumuzu karşılarız, sıkıntımızı giderir." diye konuştu.

Konular