Genç girişimci desteği alma şartları nelerdir?



AK Parti'nin seçim vaatlerden biri olan girişimciye karşılıksız kredi desteğinden 3 ayda 731 kişi yararlandı. KOSGEB'e bu iş için tahsis edilen 1 milyar liralık kaynağın 8,7 milyonu girişimcilere verildi. Başvuruların düşük kalması; tanıtımın yetersiz olmasına bağlanıyor. KOSGEB Başkanı Recep Biçer, girişim desteğinden yararlanmanın yollarını anlattı.

1 Kasım seçimlerinin önemli vaatlerinden biri olan genç girişimcilere 50 bin liraya kadar karşılıksız kaynak desteği uygulamasında üç ay geride kaldı. Hükümetin KOSGEB aracılığıyla sağladığı destek için bu yıl 1 milyar liralık kaynak ayrıldı. Uygulamanın başlamasının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen; karşılıksız hibe desteğinden şimdiye kadar sade 731 kişi yararlandı. Projesi ve yatırım dosyası kabul gören 731 genç girişimcilere verilen destek miktarı 8.7 milyon lira oldu.

KALKINMA VE İSTİHDAM İÇİN GİRİŞİMCİLİK ŞART

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, Girişimcilik Destek Programı'nın içeriğine ilişkin önemli bilgiler verdi. Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenip yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Recep Biçer, "Başarılı işletmelerin kurulmasını gerçekleştirmek üzere, birbirini tamamlayan dört destek modül var. Bunlar Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi Desteği (İŞGEM) ile İş Planı Ödülünden oluşmaktadır" dedi.

DESTEK ÜÇ AŞAMADA VERİLİYOR

Destek programının hibe kısmının 2 bin lirasının İşletme Kuruluş Desteği'nden oluştuğu belirten Biçer, "Verdiğimiz paranın 18 bin lirası Kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği, 30 bin lirası ise İşletme Giderleri Desteği olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır" dedi. Biçer, Sabit Yatırım Desteği adı altındaki faizsiz kredi miktarının ise 100 bin lire olduğunu dile getirdi.

GİRİŞİMCİ VERİLEN DESTEKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Biçer, 50 bin liralık hibeden kimlerin yararlanacağı konusunda şu bilgileri verdi: "KOSGEB'in düzenlediği veya KOSGEB ile işbirliği yapan İŞKUR, Belediye, Üniversite gibi kurumlar tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni tamamlayanlar bu desteğe başvurabilir. Bunun yanısıra KOSGEB'in Genç Girişimci Geliştirme Programı'nı bitiren, Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı'nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyenler de bu destekten yararlanabiliyor. İşletmesini kuran girişimciler veya İŞGEM'lerde yer alan işletmelerin başvurularını da alıyoruz" dedi.

HANGİ SEKTÖRLER KAPSAMDA?

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Girişimcilik Destek Programına başvuru yapacak girişimcilerin faaliyet konusunun da KOSGEB'in desteklediği sektörler arasında yer alması gerektiğini vurguladı. İlgili sektörlerin; 18 Eylül 2009 Tarihinde alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile KOSGEB'in geliştirilmesinden sorumlu olduğu KOBİ sektörleri olduğuna dikkat çeken Biçer, "Destek programına, girişimcilik sertifikası sahibi olan herkes, yeni açmış olduğu iş yerinin faaliyet alanı KOSGEB'in desteklediği sektörler arasında olmak şartı ile başvuru yapabilecekler" şeklinde konuştu.

BAŞVURULAR NEREYE VE NASIL YAPILIR?

İşletmelerin öncelikle 'www.kosgeb.gov.tr' adresindeki KOSGEB Veri Tabanı'na kayıt olması gerektiği uyarısında bulunan Başkan Recep Biçer, ardından da KOSGEB Müdürlüklerine iş planı ve ilgili belgeler ile birlikte başvurusu yapması gerektiğinin altını çizdi.

Özgenç: Verilen para iyice takip edilmeli

Hükümetin yatırım ortamını iyileştirmek, ekonominin rekabetçi tarafını güçlendirmek için yaptığı destekler işletmelere ve genç girişimcilere büyük yararlar sağladığını söyleyen KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, özellikle KOBİ niteliğindeki işletmeleri ve küçük esnafı destekleyen çalışmalar yaptıklarının ortada olduğunu ifade etti.

200 BİN İŞYERİ YARARLANIR

Esnafa 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi imkanı getirildiğine dikkat çeken Özgenç, "3 ayda 700 milyon TL destek sağlandı. Türkiye'nin yarıdan fazla ilinde uygulanan bölgesel istihdam konusunda 200 bin işyeri daha teşviklerden faydalanacak" dedi. Günümüzde ticarete girmenin kolay olmadığını özellikle yeni iş kuracaklar için sermayenin önemli bir etken olduğunu hatırlatan Özgenç, şunları kaydetti:" Sermaye olmayınca hep akıl olunsa dahi işletme açabilmek çok zor. İşte burada Hükümetin destek konusunda genç girişimcilere sunduğu krediler fevkalade güzel ve kayda değer. Kafasında kendi işini kurmaya yönelik bir iş fikri olan her girişimci adayı için güzel bir imkan. Yaklaşık 750 bin küçük esnafın 8 bin TL olan kısmı için gelir vergisi almayacağı biliniyor. Bu olumlu gelişmeler, bunları görmezden gelemeyiz."

İŞLEMLER HIZLI YÜRÜTÜLMELİ

Esnaf ve KOBİ'ler, hükümetin verdiği kredilerden faydalanmak için ilgili bankalara yaptıkları başvurularda yoğunluk olmasından dolayı kredi alamadıklarını dile getiren Özgenç, Başvurusu onaylanmış olanlar dahi bekletildiğini, bu konuda yaşanan tıkanıklık giderilmesini kaydeden Özgenç, "Ayrıca bu tür kredilerden haberdar olamayan pek çok esnaflar var. Esnaf kefalet odaları üyelerine bu konuda yeterli bilgiyi vermeli. Kredi ihtiyacı olan işletmeler esnaf kefalet ve birliklerin insafına terk edilmemeli. Nihayet parayı bankalar veriyor, aracıya ne gerek var" değerlendirmesinde bulundu.

VERİLEN PARA TAKİP EDİLMELİ

Teşviklerin teknik kısımlarına değinen Nurettin Özgenç, Bu tür teşviklerin mutad olarak devam etmesinin daha düzenli ve sistematik bir şekilde sürme gerektiğini ifade etti. Özgenç, "Esnaf ve KOBİ'ler desteklendiği sürece ekonomi hareketli olur. İşletmeler hibe kredi değil düşük faizli kredi verilmeli ve takibi de yapılmalı" dedi. Her konuda art niyetliler olabileceği gibi bu konuda da su-i istimal edenlerin olabileceğine dikkat çeken Özgenç, bunun önlenmesi için işletmelere nakit para vermek yerine mubaha sistemi uygulanmasını belirtti. İşletmeye gerekli olan mal ve hizmetin karşılığında destekler verilmesinin daha iyi olacağına işaret etti. Özgenç, "Zira nakit para başka yerlere de harcanabilir. Bu hususta yapılması gereken yerinde tespit, yerinde kredi ve yerinde takiptir" yorumunu yaptı.

Konular