Taşeronlar, mobbing ve tazminat davası açacak
Hükümetten kadro teminatı alan taşeronlar, şirketlerinden geriye dönük haklarını alabilmek için dava açmaya hazırlanıyor. Yıllarca tazminatları ödenmeyen, pek çok haktan mahrum olan işçiler, devlet kadrosunu aldıktan sonra mağduriyetlerini gidermek için yargıya başvuracak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "taşeron işçilere kadro verileceği" müjdesinin ardından başta Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarda tasarı çalışması başlatıldı. İşçilerin devlet kadrolarına alınmasının ardından, işçilerin hukuk mücadelesi başlayacak.
Yıllarca mağdur edilen ve bu mağduriyetinin giderilmesini talep edecek taşeron işçilerin, şirketlere yüklü miktarda tazminat ödettirebileceği gündemde.
MOBBİNG DE OLACAK
Taşeron firmaların çalıştırdığı işçilere yönelik haksız ve hukuksuz uygulamalar, eşler arasındaki boşanma davalarında olduğu gibi ortaya çıkacak. Şirketlerden ilişiğini keserek devletle sözleşme imzalayan işçilerin, geçmiş yıllarda yaptığı çalışmalarla ilgili dava açabileceği kaydedildi. Özellikle tazminat vermemek ve yıllık izin hakkını kullandırmamak için işçileri 11 ay çalıştırıp, daha sonra tekrar işe başlatan şirketler, davaların sonuçlanmasıyla yüklü miktarda tazminata mahkum edilecek.
TAZMİNAT BEKLENİYOR
Devletteki işlerini garantiye alacak işçiler, daha önceki işyerlerinde uğradıkları haksızlıkların yanı sıra mobbing davası da açabilecekler. Özellikle bayan çalışanların doğum yapmaması için baskı uygulayan taşeron firma yöneticilerinin, doğum olması halinde işten atılacağı yönünde mobbing uyguladığı yönündeki iddialar da gün yüzüne çıkarılacak. Evli kişilerin çocuğu olmasına rağmen anneye süt izni vermeyen işveren, yine hukuk yoluyla bu mağduriyetleri gidermek için tazminata mahkum edilecek.
Sigorta primlerinin düşük yatırılması veya bankaya yatırılan maaşın bir kısmının geri alınması, fazla mesai yaptırılması, yıllık izin kullandırılmaması, bazı işçilerin izin yapması için rapor almaya zorlanması gibi uygulamalar, bu davalarla birlikte ortaya çıkacak. İşçilerin haklarını vermeyerek haksız para kazanma yoluna gitmiş olan şirketlerin, işçilerin açacağı davalarla yüksek tazminata mahkum edilmesi bekleniyor.
AVUKATLAR YORULACAK
Taşeron işçilerin kadroya alınmasının ardından avukatlar ve hukuk büroları, işçilere yönelik çalışma başlatacağı öğrenildi. Sayıları 720 bini bulacak olan taşeron işçilerine mesaj göndermesi beklenen bazı hukuk bürolarının, imkanlar doğrultusunda işçileri telefonla arayarak hakları konusunda bilgilendirmeleri söz konusu.
Hukuk büroları, taşeron işçilere "uğradıkları haksızlıkların giderilmesi için zaman aşımı olmaksızın dava açmaları gerektiği" yönünde bilgi verecekler.
AKRABA KIYAĞI DA ORTAYA ÇIKACAK
Bazı taşeron firmaların, hizmet verdiği kurumlarda çalıştırdığı işçilerin yanı sıra kendi yakın akrabalarını da çalışıyormuş gibi göstererek sigortalarını ödediği iddiaları da yargı aşamasında ortaya çıkarılacak. Aldığı ihale şartnamesinde 50 kişinin çalıştırılması zorunlu olan bir hizmet alımında 40 işçiyi söz konusu kurum yöneticilerinin istediği kişilerden seçen bazı firmaların, yaklaşık 10 kişiyi ise hiç çalıştırmadan kendi akrabalarını çalışıyor gibi gösterdiği iddiaları da kadro sözleşmelerinde ortaya çıkarılacak. Hiç çalışmadan SGK primleri yatırılan firma sahibinin yakınları, işe alımlarda yapılacak mülakatlarda tespit edilecek. Yetkililer, taşeronlukta kim ne kadar haksız ve hukuksuz işlem yaptıysa hepsinin ortaya çıkarılacağını kaydettiler.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor