KOSGEB, KOBİ'lere kredi musluğunu açıyor
KOSGEB'den hibe ve kredi desteği başlıyor.Bu kapsamda 700 milyon lirası geri ödemesiz olmak üzere toplam 1 milyar liralık destek verileceğini söyleyen KOSGEB Başkanı Biçer "Geçen yıl 349 milyon lira olan destek bütçesi bu yıl 991 milyon liraya çıktı.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) kredi muslukları açılıyor. KOSGEB yıl sonuna kadar KOBİ ve girişimcilere yaklaşık 1 milyar TL'lik destek kullandıracak. Bunun 700 milyon lirasını geri ödemesiz destekler oluşturacak. KOSGEB Başkanı Recep Biçer, 2015 yılında 349 milyon TL ile KOBİ ve girişimcilere verilen destek bütçesinin yüzde 182 artırılarak 991 milyon liraya yükseldiğini söyledi. Biçer, genel destek program üst limitlerinin yüzde 74 artırılarak 270 bin liradan 470 bin TL'ye çıkarıldığını bildirdi. Türkiye genelinde 3 milyonun üzerinde KOBİ bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 850 bin KOSGEB'in veri tabanına kayıtlı bulunuyor.
İMALATÇI KOBİ'YE 600 BİN TL
Yenilenen 'KOSGEB Geri Ödemeli Desteklerinden Yararlanacak KOBİ'lere KGF'nin Doğrudan Kefalet Protokolü' ile Kredi Garanti Fonu tarafından KOBİ'lerden istenen 1.300 TL'ye kadar olan başvuru ücreti 500 TL'ye, yüzde 1.5 olan yıllık komisyon oranı ise yüzde 0.75'e indirildi. KOBİ ve girişimcilerin Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) alacakları belgelerde bölge farklılıkları aranmaksızın yüzde 100 destekleniyor. Recep Biçer, KOBİ Gelişim Destek Programı'na (KOBİGEL) başvuruların 6 Mayıs'ta sona ereceğini belirtte. Bu kapsamda 'Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ'lerinde Katma Değerin Artırılması' konulu proje teklif çağrısının destek üst limiti 600 bin TL iken, 'Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ'lerinde Kapasite Geliştirme' konulu proje teklif çağrısının proje destek üst limiti ise 800 bin lira olarak belirlendi.
32 SAAT GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
Biçer, genç girişimcilere verilen 50 bin TL'lik hibe kredinin takibinin yapıldığını söyledi. Kredinin 3 yıl boyunca izlendiğini aktaran Biçer, kötü niyetli kullanım olması halinde tahsil edildiğini aktardı. Biçer, 70 saat olan girişimcilik eğitimlerinin 32 saate ineceğini söyledi. Biçer'in verdiği bilgilere göre, 125 üniversite 391 vakıf/dernek, 303 meslek kuruluşu ile yapılan işbirliği kapsamında girişimcilik dersleri verilmeye başlandı. 2010-2016 yılları arasında 11 bin 674 adet eğitim program düzenlendi. Bu eğitimlerden 438 bin 797 kişi girişimcilik sertifikası aldı. KOSGEB'in Yeni Girişimci Desteği ile 2010 yılından bugüne kadar 25 bin 415 işletmeye 374 milyon TL civarında geri ödemesiz, 1.500 işletmeye de 63 milyon TL civarında destek sağlandı.
Çılgın Türkler Silikon Vadisi'nde
Türkiye dünyanın teknoloji devlerinin yer aldığı Silikon Vadisi'ne çıkarma yapmaya hazırlanıyor.
Türk girişimcilerin ürettiği teknolojik ürünler Silikon Vadisi'nden başlayarak önce ABD, sonra tüm dünyaya açılacak. Bu kapsamda KOSGEB Silikon Vadisi başta olmak üzere Uluslararası Kuluçka Merkezi kurulması için sadece bir merkeze toplamda 3 milyon 750 bin dolarlık destek sağlayacak. 5 yılda verilecek rakamı firma değil, kuluçka merkezini açan kuruluş üniversite ya da teknoparkta olan üniversitelerin konsorsiyumu alacak. Programın ilki için ABD'de teklife çıkıldı. KOSGEB Başkanı Biçer, üniversite ve teknokentlerden 3'ü Silikon Vadisi, bir Boston ve BİR New York olmak üzere 5 yer için teklif geldiğini belirtti. Bu merkezler aracılığı ile Türkiye'de geliştirilmiş ve belirli bir seviyeye gelmiş teknolojik ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması gibi faaliyetler yürütülebilecek.
3 MİLYON 750 BİN DOLAR
ABD'nin yanı sıra Avrupa, Körfez ülkeleri ve Uzakdoğu'da da teknoloji merkezleri kurulabileceği belirtiliyor. Recep Biçer "Bu destek kapsamında kurulan işletici kuruluşa işletme kuruluş giderleri, bina tadilatı, altyapı, ofis donanımı ve yazılım giderleri için üst limiti 100 bin dolar olmak üzere yüzde 80 geri ödemesiz destek veriliyor
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor