Geçici işçiye ihtiyacı olan kişiler de personel çalıştırabilecek
Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeye göre gerçek kişiler de Özel İstihdam Büroları'ndan geçici işçi temin edebilecek. Temizlik işleri, yaşlı bakımı gibi işlerde çalıştırılacak kişilerin yasal zorunlulukları büroya ait olacak.
İstihdamın artırılması ve kayıt dışı ile mücadele kapsamında yeni bir düzenleme daha hayata geçiriliyor. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeye göre Özel İstihdam Büroları'ndan (ÖİB) sadece kamu ve şirketler değil, geçici işçiye ihtiyacı olan kişiler de temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, geçici iş ilişkisi kurarak personel çalıştırabilecek. Özel İstihdam Bürosu'na gidecek olan bir kişi ev hizmetlerinde çalıştırmak amacıyla personel talep edebilecek. Belirli kriterlere uygun çalışan bulunması halinde büro ile anlaşma sağlanacak.
SGK PRİMİ BÜRODAN
Çalışanın prim gibi yasal zorunluluklarını büro karşılayacak. Örneğin bir bakıcıya ihtiyacı olan aile en yakın özel istihdam bürosuna gidecek. Büro talepte bulunan aileye daha önce çalışma başvurusu yapmış olan eğitimli kişilerin listesini ve özelliklerini sunacak. Aile de bunlardan kendilerine en uygun şartları taşıyanı tercih edecek. Aile herhangi bir şekilde çalışan ile ücret pazarlığı yapmayacak. Vergi, sigorta primi gibi tüm yasal prosedürleri büro karşılayacak. Buna göre asgari ücrette anlaşma sağlanması halinde çalışana 1.300 TL ödenecek. Büro asgari ücretin brütü 1.647 lira olduğu için bunun üzerinde bir rakamı aileden talep edecek. Örneğin 3 aylık geçici işçi çalıştırmak isteyenden aylık 2 bin TL talep edecek. Bu rakam işçi talep eden aile ile büronun pazarlığı sonucunda belirlenecek. Söz konusu rakam işin niteliğine göre daha da artabilecek. Büronun izninin çeşitli sebeplerden dolayı iptal edilmesi ve kapatılması durumunda teminata İŞKUR tarafından el konulacak ve işçi ücretleri öncelikli olarak ödenecek.
İŞÇİ ÜCRETLERİNE SIKI TAKİP
ÖİB'ler, üçer aylık dönemler halinde İŞKUR'a rapor verecek. Kurumca verilen geçici iş ilişkisi kurma yetkisi iznin iptal edilmesi, işçi sayısının yüzde 10'unun ücretinin ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmemesi, bir yıl içinde en az bir işçinin ücretinin en az 3 defa belirlenen ücretin altında ödenmesi, kayıt dışı işçi çalıştırıldığının belirlenmesi halinde izin iptal edilecek.
281 İSTİHDAM BÜROSU UYGUN
Türkiye genelinde 445 özel istihdam bürosu bulunuyor. Geçici iş ilişkisini bunlardan 281'i yapabilecek durumda. Geçici iş ilişkisi kurma yetkisi alabilmesi için özel istihdam bürosunun 2 yıl ve üzerinde hizmet veriyor olması ile asgari ücretin 200 katı teminat vermesi gerekiyor. ÖİB'nin vadesi geçmiş vergi borcu, SGK'ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması ya da bu borçların tecil edilmiş, taksitlendirilmiş veya yeniden yapılandırılmış olması gerekiyor. ÖİB aracılığıyla yerine getirilecek hizmetlerin suiistimal edilmesi cezai yaptırımlar uygulanacak.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor