2. Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı Hazırlık Çalıştayı
Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge merkezlerinin sayısının artacağına inanıyoruz. Eğer yüksek teknolojili sektörde yatırım yapıyorsanız teşvik sistemi içinde 5. bölge desteklerden yararlanabiliyorsunuz. Orta yüksek teknolojili bazı sektörlerin bu kapsama alınması için çalışma yürütüyoruz.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge merkezlerinin sayısının artacağına inandığını belirterek, "Eğer yüksek teknolojili sektörde yatırım yapıyorsanız teşvik sistemi içinde 5. bölge desteklerden yararlanabiliyorsunuz. Orta yüksek teknolojili bazı sektörlerin bu kapsama alınması için çalışma yürütüyoruz." dedi.
Çelik, Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliği ile düzenlenen "2. Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı Hazırlık Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın rahatsızlığı nedeniyle bu çalıştaya katılamadığını belirtti.
Türkiye'nin orta gelir tuzağının içinde bulunduğunun söylendiğini ifade eden Çelik, bundan kurtulmak için atılması gereken adımlara, akademisyenler ve iş adamlarının müştereken karar verilmesi gerektiğini kaydetti.
Çelik, bilim ve teknoloji alanında iş birliği alanlarını genişletmek için bilim diplomasisi olarak ifade edilen adımların atılması gerektiğini aktararak, "Ar-Ge ve inovasyonda yaptığımız işler var. Dünyadaki gelişmelere bakıldığında birçok bilimsel yayın, gün geçtikçe birden çok ülke yazarının iş birliğiyle ortaya konularak yapılıyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Ar-Ge harcamaları hakkında bilgi veren Çelik, bu yıl bütçeye konulan Ar-Ge rakamının 4,4 milyar lira olduğunu, bu kaynağı en doğru projelerle buluşturmak için paydaşlarla çalışacaklarını anlattı.
Çelik, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) gibi kurumlarla Ar-Ge ve inovasyon yapan firmalara destekler sunulduğunu söyledi.
Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerinin sayısının 255'e ulaştığını dile getiren Çelik, "Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge merkezlerinin sayısının artacağına inanıyoruz. Eğer yüksek teknolojili sektörde yatırım yapıyorsanız teşvik sistemi içinde 5. bölge desteklerden yararlanabiliyorsunuz. Orta yüksek teknolojili bazı sektörlerin bu kapsama alınması için çalışma yürütüyoruz. Ar-Ge Reform Paketi'nde üniversitelerimizin, sanayicilerimizin, akademisyenlerimizin birçok avantaj elde ettiğini görüyoruz." diye konuştu.
Çelik, Ar-Ge merkezlerine sağlanan desteklere dikkati çekerek, "Yeni düzenleme ile kurulan tasarım merkezleri de Ar-Ge merkezlerinin bütün desteklerinden, teşviklerinden ve muafiyetlerinden faydalanabiliyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan tasarım faaliyetleri de destek kapsamına alındı." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyon söz konusu ise fikir aşamasından üretime kadar her sürece yönelik destekler bulunduğunu vurgulayan Çelik, "TBMM'ye yeni sunduğumuz bir kanun tasarısı var. Fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasına yönelik adımlar attık. Patent Kanunu bunun en önemli sonucu olarak TBMM'de görüşülmeyi bekliyor. Yüksek gelir seviyesine doğru uçarken iki kanadımız olacak. Bunlardan biri üniversite diğeri ise sanayicimiz, iş adamlarımız ve girişimcilerimizdir." görüşünü paylaştı.
- "Belki de reform tuzağı içerisindesinizdir"
Avrupa Birliği (AB) Teknoloji ve İnovasyon Genel Sekreteri Prof. Dr. Stefan Schepers ise Türkiye'nin ekonomik büyüme ve sosyal gelişme anlamında yeni bir çağın eşiğinde bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin dostları olarak gelişimini takdirle takip ediyoruz. Bir orta gelir tuzağından bahsediyoruz. Meslektaşlarım şu soruyu soracaktır; 'gerçekten bir orta gelir tuzağının içinde misiniz?' Belki de reform tuzağı içerisindesinizdir." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin pek çok güçlü yönlerinin bulunduğunu ve bunların derinleştirilmesi gerektiğini söyleyen Schepers, şöyle devam etti:
"Bu, iş, ekonomi, hükümet alanında uygun reformlar yaparak gerçekleşir. Bunu yapma anlamında yalnız değilsiniz. Avrupa'daki ortaklarınızın da benzer problemleri var. Biz de AB için aynı amaçlara sahibiz. Bağımsız beyin fırtınası gerçekleştirerek, ülkelerin gerekli reformları AB seviyesinde yapması, ekonomiyi yenilemesi, dijitalleşmeye, küreselleşmeye uyum sağlaması ve refah ortamı yaratması temel amacımız."
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Serkan Sevim de Türkiye'deki KOBİ'lerin, inovasyon ve teknolojiye uzak olduğunu ve gelişime ihtiyaç duyduğunu, orta gelir tuzağında bulunduğunu belirterek, hükümetin verdiği desteklerin bürokrasiye yayılarak herkesin süratlendiği bir dünya hedeflediklerini kaydetti.
Sevim, akademik dünya ile iş dünyasının iş birliği yapması gerektiğini vurgulayarak, "Sadece iş adamlarının kendi konuşması, üniversitelerin kendi çalışmaları, hükümetin kendi tarafında yapmaya çalıştığı destek ve hibeler ayrı ayrı olunduğu sürece ileri gitme şansımız yok. Türkiye bunlara rağmen büyümesine devam ediyor." dedi.
- "Türkiye entelektüel ekonomiyi güçlendirmeli"
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat da tüm ülkelerde bilim, teknoloji ve inovasyonun, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve gelişmeyi sağlayan temel faktörler haline geldiğini, teknolojik gelişme ve inovasyon açısından lider konumundaki bütün ülkelerin ekonomik gelişmeler açısından da liderliği elde ettiğini söyledi.
Murat, gelişen ülkelerin orta gelir tuzağından kurtulabilmeleri ve gelişmiş ülkeler arasına katılabilmelerinin, ancak teknoloji ve inovasyon kapasitesine sahip olmasıyla mümkün olabileceğini anlattı.
Türkiye'de ekonomik anlamda yapısal reform çalışmalarının gerçekleştiğinin altını çizen Murat, "Bu tür önemli adımlar atılıyor ama buna rağmen istenilen düzeye ulaşabildiğimizi söylemek mümkün değil." ifadelerini kullandı.
Murat, Türkiye'nin entelektüel ekonomiyi güçlendirip daha rekabetçi hale gelmek zorunda olduğunu vurgulayarak, "2023 vizyonunu başarıp yeni vizyonlara yelken açmak ve orta gelir tuzağından çıkmak için yenilikçi girişimciliğe ve teknolojik üretime odaklanmak zorundayız. Bu aralar gerçekleştirileceği söylenen reformların başında entelektüel ekonomiye yatırım ve teşviklerinin olması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise yenilikçi ekonominin nasıl olması gerektiği hakkında öneriler sundu.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor