Memur İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları, ne kadar alır?

Memurlar arasından görevlendirilen İş Sağlı Uzmanlarına yapılacak ödeme miktarı
İş Sağlığı ve Güvenliği 6331 sayılı Kanununda düzenlenmiştir. Bu Kanunun 8. maddesinin 7. fıkrası şu şekildedir:
"(7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz."
Bu maddeye göre, kamuda çalışanlar arasından iş sağlığı uzmanı görevlendirilmesi mümkündür. Bu şekilde görevlendirilen personele her bir saat için 200*maaş katsayısı (0,079308) üzerinden ilave ödeme yapılacaktır. 80 saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmamaktadır. Dolaysıyla 80 saat görevlendirilen bir İSG uzmanı 1268 lira ilave ek ödeme alır.
Diğer taraftan, 2013 yılında, 6331 sayılı Kanunun Yürürlük başlıklı 38. maddesinde 6495 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeyle, 8. maddenin 2016 yılında uygulama konulmasından vazgeçilmiştir. Dolaysıyla 8. madde şuan için yürürlüktedir.
Ancak kamudaki bu uygulama Türkiye Halk Sağlığında uygulanmamaktadır. Türkiye Halk Sağlığı bunun yerine, "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeline Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümlerine göre döner sermaye ödemesi yapmaktadır. Oysaki bu yönetmeliğin dayanağı olan 209 sayılı Kanun, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bir hüküm içermemektedir. 2014 yılının Aralık ayında yürürlüğe konulan bu yönetmelikte yer alan aşağıdaki düzenlemenin, yanlış olduğunu düşünüyoruz:
" r) Kurumca oluşturulan ortak sağlık ve güvenlik birimlerinde Halk Sağlığı Kurumu adına işyeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görevlendirilen personel için Halk Sağlığı Müdürlüklerince on işyeri ile anlaşma imzalanması durumunda kadro unvan katsayıları % 5, onbir ile otuz arasındaki işyeri ile anlaşma imzalanması durumunda % 10, otuzbir ile elli işyeri ile anlaşma imzalanması durumunda % 15, ellibir ile yetmiş arasındaki işyeri ile anlaşma imzalanması durumunda % 20, yetmişbir ile doksan işyeri ile anlaşma imzalanması durumunda % 25, doksanbir ve üzeri işyeri ile anlaşma imzalanması durumunda ise % 30 oranında artırılır."
Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun, davaların açılmasına mahal vermeden, söz konusu düzenlemeyi değiştirmesinde karar bulunmaktadır.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor